• Τράπεζες

    Στα 54 δισ. ευρώ ο πήχης για τη μείωση των κόκκινων δανείων


    Στα 54 δισ. ευρώ ανέβηκε ο πήχης για τη μείωση των κόκκινων δανείων έως το 2021, μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έναντι του SSM.

    Οι στόχοι δεν είναι μόνο υψηλότεροι σε σχέση με αυτούς που οι τράπεζες είχαν δεσμευθεί ότι θα επιτύχουν τον περασμένο Οκτώβριο στις εποπτικές αρχές, αλλά επιπλέον είναι εμπροσθοβαρείς, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της μείωσης σχεδιάζεται να γίνει τα πρώτα δύο χρόνια, δηλαδή το 2019 και το 2020.

    Τα νέα πλάνα που δημοσιοποιήθηκαν από τις τράπεζες στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2018 προβλέπουν ότι στο τέλος της τριετίας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) θα έχουν περιοριστεί στα 26,3 δισ. ευρώ από το δυσθεώρητο ύψος των 80,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος της περσινής χρονιάς, παρά την αποκλιμάκωση που υπήρξε. Με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις:

    •Η Alpha Bank θα προχωρήσει σε μείωση των NPEs από τα 21,7 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018 στα 7,4 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021, επεκτείνοντας τον αρχικό στόχο που είχε οριστεί στα 8 δισ. ευρώ για το τέλος της τριετίας. Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας μόνο τους επόμενους δώδεκα μήνες, δηλαδή έως και το Μάρτιο του 2019, η μείωση θα είναι της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ με έμφαση κυρίως στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων, που θα φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ. Η πολιτική εμπροσθοβαρούς αντιμετώπισης του προβλήματος ήταν και ο λόγος για τον οποίο η διοίκηση της τράπεζας επέλεξε να αυξήσει κατά 60% τις προβλέψεις της προηγούμενης χρονιά, βελτιώνοντας το δείκτης κάλυψης στο 47%.

    •Η Εθνική τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των NPEs από τα 15,4 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2018 στα 4,3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021, επεκτείνοντας τον αρχικό στόχο που είχε οριστεί στα 6 δισ. ευρώ για το τέλος της τριετίας. Η τράπεζα διατηρεί υψηλό δείκτη κάλυψης που αγγίζει το 60% και σημαντικό μέρος της μείωσης που υπολογίζεται στα 3,3 δισ. ευρώ θα προέλθει μέσα από τιτλοποιήσεις, ενώ οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ.

    •Η Eurobank μέσω της συγχώνευσης με τη Grivalia και των δύο τιτλοποιήσεων χαρτοφυλακίων 7,5 + 2 δισ. ευρώ που έχει δρομολογήσει ήδη, έχει δεσμευθεί για επιθετική μείωση των NPEs στο επίπεδο των 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 από το επίπεδο των 16 δισ. ευρώ που ήταν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στα τέλη του 2018. Το σχέδιο όπως έχει δρομολογηθεί προβλέπει ότι τα NPEs θα έχουν μειωθεί στα 6,6 δισ. ευρώ ήδη από τα τέλη του 2019.

    •Η τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε μείωση των NPEs από τα 26,4 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2018 στα 11,3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021, επεκτείνοντας τον αρχικό στόχο που είχε οριστεί στα 13 δισ. ευρώ για το τέλος της τριετίας.

    Το μεγαλύτερο μέρος σύμφωνα με το πλάνο που ανακοίνωσε η διοίκηση θα προέλθει από οργανική διαχείριση, ενώ σημαντικό μέρος που υπολογίζεται στα 6,9 δισ. ευρώ θα προέλθει από πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

    Μιλώντας ωστόσο στους αναλυτές η διοίκηση της τράπεζας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι κινήσεις να είναι πιο επιθετικές, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις προχωρημένες συζητήσεις για ανάθεση της διαχείρισης του συνόλου του χαρτοφυλακίου των NPEs της τράπεζας με παράλληλη μεταφορά προσωπικού από την μονάδα διαχείρισης κόκκινων δανείων Piraeus Legacy Unit (PLU).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς οι τέσσερις τραπεζίτες «κέρδισαν» καταθέσεις 29,6 δισ. ευρώ – Ποιοι οι νικητές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξάνει το στόχο μείωσης κόκκινων δανείων κατά 5,5 δισ. ευρώ η διοίκηση της Alpha

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζα Πειραιώς: Στα 185 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες το 2018



    ΣΧΟΛΙΑ