• Τράπεζες

    SSM σε ελληνικές τράπεζες: Έχετε 39 μήνες για να απαλλαγείτε από «κόκκινα δάνεια» ύψους 50 δισ. ευρώ

    Ντανιέλ Νουί

    Ντανιέλ Νουί, Επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Danièle Nouy


    Τριάντα εννέα «κόκκινους» μήνες έχουν μπροστά τους οι συστημικές τράπεζες για να «κόψουν» 50 δισ. ευρώ καθυστερούμενα δάνεια. Η επικεφαλής του SSM κα Ντανιέλ Νουί έδωσε το πρώτο «πράσινο φως» στους νέους στόχους μείωσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων που υπέβαλαν οι συστημικές τράπεζες στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον επόπτη τα σχέδια μείωσης είναι «επιθετικά, αισιόδοξα, ρεαλιστικά».

    Όμως τώρα οι τράπεζες καλούνται μέσα σε 39 μήνες να απαλλαγούν από 50 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, όταν από τον Μάρτιο του 2016 μέχρι τον Σεπτέμβριο φέτος, μέσα σε 30 δηλαδή μήνες, είχαν περιορίσει τα ΜΕΑ κατά 18,6 δισ. ευρώ.

    Τα δάνεια που είναι «παρκαρισμένα» στο NPL Forum, οι «κόκκινες» οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων «σκανάρονται» για άλλη μια φορά από τα τεχνικά κλιμάκια του SSM, που βρίσκονται και πάλι -από την αρχή της βδομάδας- στην Αθήνα.

    Το ενδιαφέρον αυτή τη φορά –σύμφωνα με πληροφορίες- στρέφεται και στην αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη, με την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

    Η μείωση των ΜΕΑ κατά 50 δισ. ευρώ μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 θα τα περιορίσει στα 38 δισ ευρώ, ώστε τα προβληματικά δάνεια να βρεθούν στο επίπεδο του 18% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των τραπεζών.

    Τα αναλυτικά στοιχεία για το συγκεκριμένο θέμα οι τράπεζες θα τα δημοσιοποιήσουν μαζί με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

    Όπως και το μείγμα των εργαλείων που θα χρησιμοποιήσουν για να πιάσουν το στόχο.

    Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, το 50% της μείωσης θα προέλθει από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων, το 25% μέσω ρευστοποιήσεων και το υπόλοιπο με αναδιαρθρώσεις.

    Βέβαια τα ποσοστά αυτά μπορεί να διαφοροποιηθούν, αλλά και να βελτιωθούν αν αυξηθούν οι χορηγήσεις νέων δανείων. Η πιστωτική επέκταση είναι σημαντικός παράγοντας, καθώς μπορεί υπό προϋποθέσεις να φέρει κέρδη βελτιώνοντας και την κεφαλαιακή εικόνα των τραπεζών.

    Σε ότι αφορά τώρα τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση από όλες τις τράπεζες και τα στοιχεία σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες που έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη βρίσκονται στην πλατφόρμα του Τειρεσία, ενώ έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση για όλα τα δάνεια των νοικοκυριών.

    Θα ακολουθήσουν προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες προς τους δανειολήπτες με «κουρέματα» και διαγραφές, που θα είναι ανάλογα με την εισοδηματική, περιουσιακή και οικογενειακή κατάσταση του κάθε δανειολήπτη.

    Επιθετικές θα είναι οι κινήσεις σ ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από 2 χρόνια. Ενώ πιο εντατικοί θα είναι οι ρυθμοί για την αναδιάρθρωση των μεγάλων εταιρικών δανείων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Fitch: Αναβάθμισε καλυμμένα ομόλογα ελληνικών τραπεζών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι συζητήθηκε στο τετ α τετ Τσίπρα-Ντράγκι για ελληνικό ομόλογο, τράπεζες και «κόκκινα» δάνεια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: JP Morgan: Τι είπαν οι επενδυτές στο Μπαλί για τις ελληνικές τράπεζες και τα ομόλογα



    ΣΧΟΛΙΑ