• Οικονομία

    Τι συζητήθηκε στο τετ α τετ Τσίπρα-Ντράγκι για ελληνικό ομόλογο, τράπεζες και «κόκκινα» δάνεια

    • NewsRoom


    Οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση επικεντρώθηκε στην έκδοση ομολόγου, μάλλον 5ετούς διάρκειας με στόχο να αντληθούν 2 δισ. ευρώ κεφάλαια, τα οποία μαζί με 3,3 δισ. ευρώ από το κεφαλαιακό απόθεμα θα αποπληρωθούν μερικώς τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Συγκεκριμένα τα 10 δισ. ευρώ θα μειωθούν στα 5 δισ. ευρώ.

    Επίσης συζητήθηκε το σχέδιο τιτλοποίησης έως και 20 δισ. προβληματικών δανείων με έκδοση τραπεζικών ομολόγων ύψους 6 δισ. θα οποία θα εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο και το αίτημα προς την ΕΚΤ να αυξηθεί το όριο αγοράς κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες, το οποίο σήμερα είναι στα 2-2,5 δισ. ευρώ μακροπρόθεσμων ομολόγων ανά τράπεζα.  Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την συνδρομή της ΕΚΤ στις διαπραγματεύσεις ώστε να μη μειωθούν οι συντάξεις στην Ελλάδα.

    Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- το συμπέρασμα από τη συζήτηση μεταξύ των τριών είναι η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και η διαρκής βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών που οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα αρχίσουν να αναγνωρίζονται και από τις αγορές το επόμενο διάστημα.

    Επίσης, στα συμπεράσματα της συζήτησης περιλαμβάνεται η διαπίστωση πως το ελληνικό ομόλογο αποσυνδέεται αργά αλλά σταθερά από το ιταλικό και οι όποιες διακυμάνσεις στα ελληνικά ομόλογα οφείλονται σε εξωγενή αίτια και όχι στην ελληνική οικονομία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ντράγκι: H EKT δεν θα ξαναμιλήσει για συντάξεις και μεταρρυθμίσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι σημαίνει για την Συμφωνία των Πρεσπών η παραίτηση Κοτζιά – Τηλεφώνημα Τσίπρα στον Ζάεφ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: JP Morgan: Τι είπαν οι επενδυτές στο Μπαλί για τις ελληνικές τράπεζες και τα ομόλογα



    ΣΧΟΛΙΑ