• Τράπεζες

    SoftBank: Τριμηνιαίες ζημιές $6,2 δισ. παρά τα κέρδη του Vision Fund

    • NewsRoom

    Masayoshi Son


    Επενδυτικό κέρδος στo Vision Fund στο β’ τρίμηνο σημείωσε η Softbank, ωστόσο, κατέγραψε άλλη μια τριμηνιαία απώλεια sta 6,2 εκατ δολάρια, αναφέροντας ως λόγο το ασθενέστερο γιεν που έπληξε την εταιρεία, καθώς έχει πολλές υποχρεώσεις σε δολάρια ΗΠΑ.

    Ειδικότερα, η εταιρεία ανάφερε καθαρές πωλήσεις στα 1,67 τρισεκατομμύρια γιεν Ιαπωνίας (11 δισεκατομμύρια δολάρια) έναντι  των αναμενομένων 1,6 τρισεκατομμυρίων γιεν.

    Η καθαρή ζημιά ήταν στα 931,1 δισεκατομμύρια γιεν (6,2 δισεκατομμύρια δολάρια), έναντι αναμενόμενης ζημίας 114,1 δισεκατομμυρίων γιεν.

    Για το α’ εξάμηνο του οικονομικού έτους της SoftBank, σημείωσε ζημιά 1,41 τρισεκατομμυρίων (9,3 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Αυτό συγκρίνεται με τα κέρδη 3 τρισεκατομμυρίων γιεν την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Το Vision Fund της SoftBank κατέγραψε επενδυτικό κέρδος 21,3 δισεκατομμυρίων γιεν, το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο των κερδών του.

    Η εταιρεία είπε ότι αυτό οφειλόταν σε ένα κέρδος που προέκυψε από την πώληση μετοχών της εταιρείας σχεδιασμού chip Arm σε θυγατρική της SoftBank.

    Αυτό αντιστάθμισε την πτώση της αξίας των εταιρειών στις οποίες επενδύει η SoftBank, όπως η κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης SenseTime.

    «Το περιβάλλον είναι ακόμα δύσκολο… αλλά πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει στο πιο χαμηλό σημείο και κάνουμε καλές κινήσεις προς θετικά μεγέθη», δήλωσε σήμερα ο Οικονομικός Διευθυντής της SoftBank, Yoshimitsu Goto.

    Πτώχευση WeWork

    Ωστόσο, το συνολικό τμήμα του SoftBank Vision Fund παρουσίασε ζημιά προ φόρων 258,86 δισεκατομμυρίων γιεν.

    Η SoftBank κατέγραψε ζημιά 234,4 δισεκατομμυρίων γιεν για το εξάμηνο, η οποία σχετίζεται με τις επενδύσεις και την οικονομική υποστήριξη των 4,4 δισ δολαρίων που παρείχε στην WeWork, η οποία υπέβαλε αίτηση στο Άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

    Ο Goto αναφέρθηκε στην πτώχευση της WeWork, τονίζοντας ότι η SoftBank πρέπει να πάρει μαθήματα από αυτήν.

    «Ως εταιρεία πρέπει να αποδεχτούμε αυτή την πραγματικότητα και πρέπει επίσης να πάρουμε μαθήματα από αυτό, όσον αφορά τη μελλοντική μας επενδυτική δραστηριότητα», δήλωσε.

    Ο ιδρυτής της SoftBank, Masayoshi Son, είπε κάποτε ότι το WeWork βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας «επανάστασης» στον τρόπο που εργάζονται οι άνθρωποι.

    Εντούτοις, ο κορυφαίος τεχνολογικός επενδυτικός βραχίονας της SoftBank είχε μια δύσκολη περίοδο το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας ζημιά ρεκόρ περίπου 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λόγω πτώσης των τιμών των μετοχών τεχνολογίας.

    Σταδιακή άνοδος

    Το τρίμηνο του Ιουνίου, το Vision Fund σημείωσε το πρώτο του επενδυτικό κέρδος σε πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, σηματοδοτώντας και πάλι πρώιμα σημάδια ανάπτυξης.

    Αυτό συνέπεσε με την ανάκαμψη των τιμών των μετοχών τεχνολογίας.

    Πέρυσι, ο Son σημείωσε ότι η εταιρεία θα περνούσε στην «άμυνα», επιβραδύνοντας τον ρυθμό της επένδυσής της, ούσα πιο προσεκτική, ενώ τον Ιούνιο, ανέφερε:

    «Επενδύουμε στην τεχνητή νοημοσύνη και αυτή είναι η κύρια στρατηγική για την εταιρεία μας».

    Διαβάστε επίσης: 

    SoftBank: Εξαγόρασε το 25% του Vision Fund στην Arm πριν την IPO

    Sony: Μείωση 29% στα λειτουργικά κέρδη – «Πλήγμα» στη μονάδα μικροτσίπ

    Adam Neumann: Πώς ο ιδρυτής της WeWork παραμένει δισεκατομμυριούχος μετά την πτώχευση της εταιρείας του



    ΣΧΟΛΙΑ