• Business

    Sony: Μείωση 29% στα λειτουργικά κέρδη – «Πλήγμα» στη μονάδα μικροτσίπ

    • NewsRoom
    Kenichiro Yoshida. CEO SONY

    Kenichiro Yoshida. CEO SONY


    Πτώση 29% στα λειτουργικά κέρδη στο β’ τρίμηνο ανέφερε σήμερα η Sony, καθώς ο ιαπωνικός κολοσσός των ηλεκτρονικών ειδών παρουσιάζει αδυναμία στη μονάδα μικροτσίπ.

    Ειδικότερα, τα έσοδα της εταιρεία ήταν 2,8 τρισεκατομμύρια γιεν (18,5 δισεκατομμύρια δολάρια) έναντι των αναμενομένων 2,87 τρισεκατομμυρίων γιεν.

    Αυτό αντιπροσωπεύει μία αύξηση 8% από έτος σε έτος.

    Τα λειτουργικά κέρδη ήταν 263 δισ. γιεν έναντι 304,4 δισ. γιεν αναμενόμενα. Αυτό σηματοδοτεί μία πτώση 29% από έτος σε έτος.

    Τα μικροτσίπ «πλήγωσαν» τον κολοσσό

    Η εταιρεία ανέφερε μείωση κερδών πάνω από 28% στην μονάδα των μικροτσίπ το β’  τρίμηνο, μία μονάδα που, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα έπρεπε να γνωρίζει μεγαλύτερη επιτυχία.

    Η Sony απέδωσε τη σημαντική πτώση των κερδών στην αδυναμία της δραστηριότητας των αισθητήρων απεικόνισης, καθώς και στις μειώσεις των κερδών στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις ψυχαγωγίας, τεχνολογίας και υπηρεσιών.

    Η μονάδα υπέφερε από το αυξημένο κόστος που σχετίζεται με δαπάνες απόσβεσης, μαζική παραγωγή νέου αισθητήρα εικόνας για κινητά, αυξημένο κόστος κατασκευής και μειωμένες πωλήσεις αισθητήρων εικόνας, σύμφωνα με τη Sony.

    Σημειώνεται ότι η Sony προμηθεύει με μικροτσίπ big tech εταιρείες όπως την Apple, η οποία τα χρησιμοποιεί στα iPhone.

    Αναβάθμισε το outlook

    Ωστόσο, αναβάθμισε το outlook για πωλήσεις και κέρδη για το σύνολο του έτους, μετά την καλύτερη απόδοση των τμημάτων πολυμέσων της.

    Προειδοποίησε όμως ότι μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για τις πωλήσεις του PlayStation 5 ενόψει της κρίσιμης εορταστικής περιόδου στο τέλος του έτους.

    Η Sony στοχεύει τώρα σε καθαρές πωλήσεις 12,4 τρισεκατομμυρίων γιεν (82,1 δισεκατομμύρια δολάρια), από 12,2 τρισεκατομμύρια γιεν και καλύτερες από τις εκτιμήσεις.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόβλεψή της για τα κέρδη της μουσικής και των παιχνιδιών ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών.

    Ωστόσο, οι αναλυτές είπαν ότι ορισμένα από αυτά προήλθαν από το ασθενέστερο γιεν.

    Ο ιαπωνικός γίγαντας ηλεκτρονικών ειδών και ψυχαγωγίας προειδοποίησε ότι το “γερασμένο” PS5 – η συσκευή που βρίσκεται στην καρδιά της δραστηριότητάς του στο gaming – θα μπορούσε να αρχίσει να χάνει την τάση τον επόμενο χρόνο.

    «Μάχη» με το αβέβαιο μέλλον

    Η Sony συνεχίζει να παλεύει με ένα αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό κλίμα που επιβαρύνει μια επιχείρηση που καλύπτει αισθητήρες ταινίας, παιχνιδιών και κάμερας τηλεφώνου.

    Οι εκπτώσεις τιμών πιθανότατα ώθησαν τις πωλήσεις του PS5, αντιστρέφοντας την επιβράδυνση της ανάπτυξης που εμφανίστηκε κατά το τρίμηνο Ιουνίου, ενώ κυκλοφορεί από αύριο, μια πιο light έκδοση της συσκευής, με στόχο να προσελκύσει τους αγοραστές των διακοπών.

    Η εταιρεία παρέμεινε με τον υπάρχοντα στόχο να πουλήσει 25 εκατομμύρια PS5 φέτος, αν και τα στελέχη τόνισαν ότι η κερδοφορία έχει προτεραιότητα έναντι της επίτευξης αυτού του στόχου.

    «Αναγνωρίζουμε ότι η πώληση περισσότερων από 25 εκατομμυρίων μονάδων PS5 αυτό το οικονομικό έτος παραμένει ένας δύσκολος στόχος», δήλωσε ο Chief Operating Officer, Hiroki Totoki.

    «Δεν βλέπω τη Sony να φτάνει τον στόχο χωρίς μειώσεις τιμών και μαζική προώθηση στα υπόλοιπα τρίμηνα», δήλωσε ο Serkan Toto, σύμβουλος στη βιομηχανία παιχνιδιών.

    Από την άλλη, ο Kazunori Ito, διευθυντής έρευνας μετοχών στη Morningstar, ανέφερε ότι περίμενε καλύτερη απόδοση στον άλλο βασικό πυλώνα της Sony, τους αισθητήρες εικόνας smartphone που παρέχει στην Apple και τη Samsung Electronics.

    Αυτό το τμήμα αντιμετωπίζει «πεισματικά» χαμηλή ζήτηση, σύμφωνα με τον ίδιο.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η Sony σχεδιάζει μειώσεις τιμών, αλλά και προσωπικού σε ορισμένα από τα μεγάλα στούντιο της, συμπεριλαμβανομένου του Bungie.

    Σχεδιάζει ακόμη να μειώσει τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές το επόμενο έτος κατά περίπου 20%.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυξάνεται ο αριθμός των κατοικιών στο Ελληνικό – 1.500 σπίτια έως το 2027

    Adam Neumann: Πώς ο ιδρυτής της WeWork παραμένει δισεκατομμυριούχος μετά την πτώχευση της εταιρείας του

    Olympia Group: Επενδύει στη Sleed, ένα από τα πιο δυναμικά tech & digital agencies της Ν.Α. Ευρώπης



    ΣΧΟΛΙΑ