• Τράπεζες

    Συνάντηση Σταϊκούρα με τραπεζίτες για χρηματοπιστωτική κρίση – Στο «κάδρο» και οι επιπτώσεις στους δανειολήπτες από την αύξηση των επιτοκίων

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    Οι αναταράξεις που έχει προκαλέσει η κατάρρευση τραπεζών σε ΗΠΑ και Ελβετία, αλλά και οι επιπτώσεις των αλλεπάλληλων αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ήταν στο «μενού» της νέας συνάντησης του Υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

    Πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πως η σύσκεψη κινήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του Υπουργείου Οικονομικών με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας.

    Αρμόδιες πηγές σημείωναν πως έγινε μια επισκόπηση της κατάστασης στο διεθνές περιβάλλον, παρότι – όπως καταγράφηκε για μια ακόμα φορά – οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν αντοχές έναντι της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν.

    Οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις επιτοκίων

    Από το «μενού» δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η στάση της ΕΚΤ έναντι του πληθωρισμού, που δεν είναι άλλη από τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων ώστε να μειωθεί στο επίπεδο του 2% που αποτελεί και τον στόχο της Φρανκφούρτης.

    Αυτές οι κινήσεις της ΕΚΤ έχουν φέρει όμως, σε δυσχερή θέση τους Έλληνες δανειολήπτες, που έχουν δει τις μηνιαίες δόσεις των δανείων τους να εκτοξεύονται μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο.

    Οι τραπεζίτες, σύμφωνα με πληροφορίες εστίασαν στο ενδιαφέρον των δανειοληπτών για να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης για την κάλυψη του 50% της αύξησης της δόσης, λόγω των αυξήσεων από την ΕΚΤ, με τις πρώτες επιδοτήσεις να καταβάλλονται εντός του ερχόμενο Απρίλη.

    Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο δεν κρύβει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο αύξησης των «κόκκινων δανείων» λόγω της πολιτικής της ευρωτράπεζας, που έχει άμεση επίπτωση στις μηνιαίες δόσεις.

    Γι’ αυτό το λόγο ο Υπουργός Οικονομικών φέρεται να προχώρησε σε νέες συστάσεις προς τις τράπεζες να εξετάσουν κάθε δυνατό μέτρο για να προωθηθούν ρυθμίσεις δανείων ή ό,τι άλλο απαιτηθεί για να μην υπάρξει νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, από τη στιγμή που η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει στη συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων.

    Το στίγμα είχε δώσει άλλωστε ο κ. Σταϊκούρας τις προηγούμενες ώρες σε συνεντεύξεις του τονίζοντας πως ο κίνδυνος δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων είναι ορατός και γι’ αυτό η κυβέρνηση δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τους πολίτες και επεσήμανε πως «το τραπεζικό σύστημα οφείλει να επαναξιολογήσει τα δάνεια που έχει δώσει κυρίως σε ευάλωτα νοικοκυριά και έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δόσεις, ενώ υπάρχει και ο εξωδικαστικός μηχανισμός για όσους δυσκολεύονται», και συμπλήρωσε ότι «πιέζουμε να γίνουν ακόμη περισσότερες ρυθμίσεις, δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε να είμαστε όμως είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο σε σχέση με το παρελθόν».

    Διαβάστε επίσης:

    FED: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης – Ακόμα μια αύξηση προβλέπουν οι περισσότεροι αξιωματούχοι



    ΣΧΟΛΙΑ