• Τράπεζες

    Σήμερα η καταβολή των επικουρικών σε 16.000 συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ

    • Αργυρώ Μαυρούλη
    Εθνική Τράπεζα

    Εθνική Τράπεζα


    Σήμερα μετά τις 11 το πρωί θα πιστωθούν οι επικουρικές συντάξεις και τα αναδρομικά ποσά 7 μηνών σε περίπου 16.000 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), μετά από 18 μήνες αναμονής.

    Το «πράσινο» φως για την καταβολή των χρημάτων, που προέβλεπε η υπουργική απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, άναψε η απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στο αίτημα προσωρινής διαταγής που είχε καταθέσει η τράπεζα.

    Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα είχε καταθέσει αίτηση ακύρωσης και αίτησης αναστολής εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης που εξέδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος και η οποία προέβλεπε την υποχρέωση της να καταβάλει 36 εκατ. ευρώ, ως μέρος των συνολικά 40 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, που ορίζει ο νόμος για την πληρωμή των συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ από το ΕΤΕΑΕΠ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το Α’ τμήμα Διακοπών του ΣτΕ απεφάνθη πως η Τράπεζα δεν θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη με την καταβολή των 36 εκατ. ευρώ. Η ΕΤΕ από την πλευρά της, επικαλέστηκε ότι η επιβάρυνση θα είναι της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, και θα μειώσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της από το 15,7% στο 15%.

    Όπως είχε γράφει το mononews.gr, η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ θα προχωρούσε στην καταβολή των συντάξεων μόνο μετά την έκδοση της απόφασης, καθώς η επιβάρυνση από την καταβολή των επικουρικών συντάξεων υπολογίζεται σε 18,5 εκατ. ευρώ το 2019, 15,3 εκατ. ευρώ το 2020, 14,3 εκατ. ευρώ το 2021, 14 εκατ. ευρώ το 2022 και 14,4 εκατ. ευρώ το 2023.

    Με ανακοίνωσή του μάλιστα, το υπερ-επικουρικό αναφέρει ότι σε εφαρμογή του άρθρου 24 του νόμου 4618/2019, αναλαμβάνει στο εξής την υποχρέωση καταβολής των επικουρικών συντάξεων της ΕΤΕ, ενώ η Εθνική υποχρεούται να αποδίδει τις προβλεπόμενες εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης και επιπλέον συμπληρωματική ασφαλιστική εισφορά 40 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2023.

    Τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων είναι ήδη αναρτημένα και μπορούν να τα δουν οι ενδιαφερόμενοι στον ιστότοπο του Ταμείου (www.eteaep.gov.gr).

    Στα ενημερωτικά μηνός Ιουλίου θα αποτυπώνεται το ποσό της νέας μεικτής επικουρικής σύνταξης, καθώς και οι σχετικές κρατήσεις. Από τους επόμενους μήνες θα αποτυπώνεται με σαφήνεια και ο υπολογισμός της επικουρικής σύνταξης, που λαμβάνει υπόψη τις συντάξιμες αποδοχές, τα έτη ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΤΕΑΕΠ, περίπου 6.300 συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ θα λάβουν συντάξεις έως 300 ευρώ, 6.572 θα εισπράξουν από 301 έως 500 ευρώ και άλλοι 3.170 συνταξιούχοι θα παίρνουν σύνταξη άνω των 500 ευρώ. Η μέση σύνταξη καθορίζεται στα 364 ευρώ.

    Οι επανυπολογισθείσες συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ (με βάση το αρχείο που παρέδωσε στο ΕΤΕΑΕΠ) έχουν κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ και ΤΥΠΕΤ, όπως αυτές εφαρμόζονταν από το ΛΕΠΕΤΕ. Στις αναδρομικές καταβολές παρακρατείται φόρος 20%.



    ΣΧΟΛΙΑ