• Τράπεζες

    ΤτΕ προς τραπεζίτες: Χρησιμοποιήστε όλα τα μέσα για να φύγουν τα προβληματικά δάνεια


    Σε σταθερή πορεία ανάκαμψης έχουν περάσει οι ελληνικές τράπεζες -ήδη από το 2017-ενώ η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών σε συνδυασμό με την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής συνέβαλε στην εμπέδωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

    Τα παραπάνω επισημαίνονται στην Επισκόπηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, που δημοσιοποίησε πριν από λίγο η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Τα νέα είναι καλά τόσο στο «μέτωπο» μείωσης των προβληματικών δανείων, όσο και σε επίπεδο ρευστότητας και εξάρτησης από το ευρωσύστημα.

    Όπως αναφέρει η ΤτΕ στην έκθεση της, ο πιστωτικός κίνδυνος εμφάνισε σημαντική αποκλιμάκωση κατά τη διάρκεια του 2017. Συνολικά η μείωση είναι της τάξεως του 10% (ή 10,66 δισεκ. ευρώ) από την αρχή του έτους και 12% ή 13 δισεκ. ευρώ σε σχέση με τη μέγιστη τιμή που καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2016.

    Στη βελτίωση αυτή συνέβαλαν οι διαγραφές αλλά και οι πωλήσεις δανείων.

    «Η ταχεία εκκαθάριση του υφιστάμενου υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τον άξονα για την οικοδόμηση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών για την κερδοφορία του κλάδου, παράλληλα όμως και μοχλό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τον τραπεζικό τομέα».

    Για το λόγο αυτό η ΤτΕ ζητά από τις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως:

    • ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών,
    • η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων,
    • η περαιτέρω ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς για τη διαχείριση ή/και μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενων δανείων,
    • η ενιαία αντιμετώπιση των οφειλετών με πολλαπλούς πιστωτές,
    • ο εντοπισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών και
    • η εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΤτΕ στο πλέγμα δράσεων περιλαμβάνονται οι πωλήσεις δανείων, ρυθμίσεις-αναδιαρθρώσεις, διαγραφές, εισπράξεις, καθώς και ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων μέσω πλειστηριασμού ή ανάκτησης ακινήτων από τις τράπεζες.

    Αρωγοί στην επίτευξη των ανωτέρω είναι:

    α) Η αναμόρφωση του πλαισίου Εξωδικαστικού Συμβιβασμού (Ν. 4469/2017) με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας μπορεί να συμφωνηθεί μια εξωδικαστική λύση των τραπεζών με τις επιχειρήσεις.

    β) Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να διευκολυνθεί με αυτό τον τρόπο η διαχείριση ενεχύρων που κατέχουν οι τράπεζες (με βάση στοιχεία 11/4/2018 έχουν αναρτηθεί συνολικά 6.177 πλειστηριασμοί).

    γ) Η αξιοποίηση της συντονιστικής επιτροπής διαχείρισης προβληματικών δανείων υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με σκοπό την από κοινού διαχείριση από τις τράπεζες των προβληματικών δανείων μεγάλων επιχειρήσεων.

    δ) Η ανάθεση διαχείρισης ΜΕΑ σε εξειδικευμένες εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων. Μάλιστα η ΤτΕ επισημαίνει ότι έχει αδειοδοτήσει 12 εταιρείες.

    Μείωση προβληματικών δανείων

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2017, τα ΜΕΑ ανήλθαν σε 94,42 δισεκ. ευρώ, δηλαδή 1,6 δισεκ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό το οποίο είχε καθοριστεί.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο τρίμηνο καταγράφηκε η υψηλότερη τριμηνιαία μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την αρχή της κρίσης.

    Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις διαγραφές 2,1 δισεκ. ευρώ και στις πωλήσεις 1,8 δισεκ. Ευρώ που πραγματοποιήθηκαν κατά το δ΄ τρίμηνο του 2017 με αποτέλεσμα να διαμορφώσουν τα συνολικά μεγέθη τους έτους σε 6,5 δισεκ. ευρώ και 3,6 δισεκ.

    Επιπρόσθετα, οι τράπεζες εισέπραξαν και 2,5 δισεκ. ευρώ από την ενεργή διαχείριση (π.χ. ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις) των ΜΕΑ.

    Διευκρινίζεται, ότι το ποσό των διαγραφών για την περίοδο Ιουνίου 2017- Δεκεμβρίου 2019 αναμένεται να φτάσει συνολικά τα 10,6 δισεκ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις τα 11,6 δισεκ. ευρώ με σκοπό να επιτευχθούν οι σχετικοί επιχειρησιακοί στόχοι.

    Παράλληλα, η μείωση των ΜΕΑ λόγω ρευστοποίησης ή ανάκτησης εξασφαλίσεων από τις τράπεζες εντός του 2017 ανήλθε σε 733 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 540 εκατ. ευρώ προήλθαν από ρευστοποίηση εξασφαλίσεων.

    Οι αναλυτές της κεντρικής τράπεζας σημειώνουν ότι πολύ υψηλά ποσοστά ΜΕΑ καταγράφονται στους κλάδους της εστίασης (76,3%), των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και ενημέρωσης (64,2%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (53,5%), των κατασκευών (50,1%) και της μεταποίησης (45,5%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους της ενέργειας (4%), της δημόσιας διοίκησης (0,6%) και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (19,2%). Συνεχίζει να προβληματίζει το γεγονός ότι ο κλάδος του τουρισμού παρουσιάζει υψηλό ποσοστό ΜΕΑ (42,4%), παρά τον εξωστρεφή χαρακτήρα και την ανοδική πορεία του εν λόγω κλάδου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Alpha Bank: Αύξηση στα 65,2 εκατ. ευρώ για τα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Διαβατήριο» για πωλήσεις δανείων σε τρίτους σε όλη την ΕΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φ. Καραβίας: Προς νέο ομολογιακό ύψους έως 500 εκατ. ευρώ η Eurobank



    ΣΧΟΛΙΑ