• Τράπεζες

    Σάλος στους τραπεζίτες του Λονδίνου από την έφοδο, στυλ FBI, της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις ελληνικές τράπεζες

    Σκηνή από την ταινία Billions. Το FBI την ώρα που πραγματοποιεί έφοδο στην AXE CAPITAL


    Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στις μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική έφοδο, στυλ FBI, στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, την τράπεζα Αττικής καθώς και στην Ένωση Τραπεζών.

    Από το πρωί τραπεζίτες της JP Morgan, της Goldman Sachs, της Citigroup και άλλων μεγάλων επενδυτικών τραπεζών του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού έχουν «βομβαρδίσει» με τηλέφωνα τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα ρωτώντας τι συμβαίνει με τις ελληνικές τράπεζες.

    Λονδρέζος τραπεζίτης της JP Morgan ρώτησε χαρακτηριστικά Έλληνα συνάδελφό του: «What’s going on» για να πάρει την απάντηση «We don’t know yet» («δεν ξέρουμε ακόμα»).

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό παρόμοιες ενέργειες πραγματοποιούνται μόνο όταν υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες για απάτη, ξέπλυμα χρήματος κτλ. εναντίον των επιχειρήσεων που επιλέγουν οι Αρχές να εισβάλουν στα γραφεία τους. Στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών όμως δεν υπήρξαν αντίστοιχες κατηγορίες.

    Υπενθυμίζεται ότι η έφοδος αυτή αλά FBI πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί από  περισσότερους από 120 ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς), την Τράπεζα Αττικής αλλά και στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ψάχνοντας ένα προς ένα τα e-mail που έχουν ανταλλάξει το τελευταίο διάστημα μεταξύ τους οι CEOs και τα κορυφαία στελέχη των τραπεζών. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποιεί τέτοια επιχείρηση στις τράπεζες κάνοντας «φύλο και φτερό» όλα τα αρχεία των τραπεζιτών. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναζητεί αν υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές στις τράπεζες στο θέμα των προμηθειών.

     



    ΣΧΟΛΙΑ