• Οικονομία

    Δημοσκόπηση Bloomberg: H ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τέσσερις φορές φέτος

    • Bloomberg
    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια τέσσερις φορές φέτος, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί γρηγορότερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg σε οικονομολόγους.

    Οι μειώσεις, η κάθε μία κατά 25 μονάδες βάσης, αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο, με τις επόμενες περικοπές να τοποθετούνται χρονικά τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, φέρνοντας το βασικό επιτόκιο στο 3%.

    Αν και πρόκειται για ένα βήμα παραπάνω από ό,τι αναμενόταν στη δημοσκόπηση του περασμένου μήνα, εξακολουθεί η εκτίμηση να είναι πιο συντηρητική από τις έξι μειώσεις επιτοκίων, αρχής γενομένης τον ερχόμενο Απρίλιο, που αναμένουν ορισμένοι επενδυτές.

    Economists Now Expect Four ECB Rate Cuts This Year |
    Οι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα τέσσερις μειώσεις των επιτοκίων από την EKT για φέτος

    Η ΕΚΤ τηρεί επί τους παρόντος στάση αναμονής προκειμένου να δει πώς επηρεάζουν την οικονομία οι 10 αυξήσεις που έχουν γίνει στα επιτόκια από τα μέσα του 2022.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εστιάζουν ιδιαίτερα στις εξελίξεις των μισθών το πρώτο εξάμηνο του 2024, για να επιβεβαιώσουν ότι η αύξηση του κόστους εργασίας δεν θα εμποδίσει την επιβράδυνση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%.

    Οι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα ταχύτερη υποχώρηση της αύξησης των τιμών – στο 2,3% το 2024. Πρόκειται για προς τα κάτω αναθεώρηση κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τη εκτίμηση του Δεκεμβρίου.

    Εξακολουθούν να βλέπουν ένα δύσκολο μονοπάτι μπροστά τους, καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνεται εκ νέου από το επίπεδο στόχο κατά το τέταρτο τρίμηνο για να φτάσει κατά μέσο όρο στο 2,1% το 2025.

    Inflation Is Set to Cool More Quickly Than Anticipated |
    Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο

    Ένα τέτοιο σενάριο συνάδει με τις προειδοποιήσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ, οι οποίοι δήλωσαν ότι η δραματική επιβράδυνση του περασμένου έτους δεν θα συνεχιστεί το 2024, εν μέρει επειδή οι κυβερνήσεις καταργούν σταδιακά τις ενισχύσεις που προορίζονται για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ζωής.

    Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες συνιστώσες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ενέργειας και των τροφίμων, θεωρείται τώρα χαμηλότερος φέτος, αλλά ελαφρώς υψηλότερος το 2025, παραμένοντας πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ στο 2,2%.

    Μια ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα ακολουθηθεί από μια σταδιακή ανάκαμψη που μπορεί να επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αναφέρει το Bloomberg.

    Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη διατηρήθηκαν σταθερές για το 2024 και αυξήθηκαν κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας για το 2025.

    Διαβάστε ακόμη:

    Σεντένο: Η ΕΚΤ μπορεί να πάρει αποφάσεις για τα επιτόκια νωρίτερα από τον Μάιο

    Bloomberg: Πώς θα διαμορφωθούν τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών το 2024

    EKT-Fed: Υποχωρούν οι προσδοκίες των traders για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια



    ΣΧΟΛΙΑ