• Τράπεζες

    Ψάχνουν τη «χρυσή τομή» για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ αδειάζει η «κλεψύδρα»


    Τη «χρυσή τομή» για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη προσπαθούν να βρουν κυβέρνηση και Θεσμοί, με τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, χωρίς, ωστόσο, να διαφαίνεται ακόμη συμφωνία στον ορίζοντα. Και αυτό παρ’ όλο που τη Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup.

    Στις διαδοχικές τηλεδιασκέψεις που έγιναν τις τελευταίες δύο ημέρες, οι Θεσμοί επέμειναν στη διευρυμένη περίμετρο των δανείων που εντάσσονται στον νόμο, δηλαδή στην ένταξη και των επιχειρηματικών δανείων, στα υψηλά όρια της ακίνητης περιουσίας που προστατεύεται, καθώς και στο όριο της ακίνητης περιουσίας που μπορεί να διαθέτει ο οφειλέτης, θεωρώντας, κυρίως η ΕΚΤ, ότι τα παραπάνω όρια δημιουργούν ηθικό κίνδυνο. Φοβούνται, δηλαδή, ότι ενισχύουν την κουλτούρα της αθέτησης των πληρωμών και ζητούν διασφαλίσεις προκειμένου να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος.

    Από την πλευρά τους οι τράπεζες θεωρούν ότι ο κίνδυνος αυτός είναι διαχειρίσιμος, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα συνοδευθεί σύντομα με την αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη και τη δημιουργία ενός ενιαίου πτωχευτικού νόμου, που θα βασίζεται στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών, μέσα και από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

    Ωστόσο, οι τράπεζες επιμένουν στην ύπαρξη ασφαλιστικών δικλίδων που θα εξαιρούν από την προστασία τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

    Το θέμα συνδέεται με την τύχη που θα έχουν όσοι μέχρι σήμερα έχουν κάνει αίτηση και έχουν λάβει προσωρινή διαταγή για προστασία μέσα από τον νόμο Κατσέλη και το κατά πόσον αυτή η κατηγορία θα χάνει την προστασία εφόσον κάνει εκ νέου αίτηση μέσω της πλατφόρμας και το αίτημα απορριφθεί λόγω μη εκπλήρωσης των κριτηρίων.

    Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες προτείνουν οι περιπτώσεις αυτές να χάσουν την προστασία που τους παρέχει το δικαστήριο, εφόσον, μέσω της ηλεκτρονικής διασταύρωσης που θα γίνει μέσα από τη νέα πλατφόρμα, διαπιστωθεί ότι δεν πληρούσαν τα ποσοτικά κριτήρια του νόμου Κατσέλη όταν υπέβαλαν την αίτηση.

    Στα 11 δισ. ευρώ τα επιλέξιμα δάνεια 

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος των δανείων που δυνητικά μπορούν να ενταχθούν στον νέο πλαίσιο ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 9 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά δάνεια, ενώ τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το μέτωπο των τραπεζών, το νέο πλαίσιο παρέχει κίνητρα στους δανειολήπτες που βρίσκονται σήμερα υπό την ομπρέλα του νόμου Κατσέλη να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με βάση το νέο πλαίσιο. Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, στο νέο πλαίσιο θα ενταχθούν περίπου οι μισοί από τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη, που με βάση τα στοιχεία είναι περί τις 100.000. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν, με τη σειρά τους, και οι αιτήσεις που σήμερα εκκρεμούν στα δικαστήρια.

    Σύμφωνα με τις τράπεζες, οι παράγοντες που εξασφαλίζουν τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει το νέο πλαίσιο στη διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι:

    • Η κρατική επιδότηση.

    • Το «κούρεμα» με βάση το υπόλοιπο του δανείου σε σχέση με την αξία του ακινήτου, που έχει προσδιοριστεί για το υπερβάλλον του 120%, καθώς οι προβλέψεις που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες καλύπτουν τη ζημία που θα προκύψει από το «κούρεμα».

    • Η απώλεια της προστασίας, σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν πληρώσει τη δόση του δανείου του για τρεις διαδοχικούς μήνες.

    Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι, σύμφωνα με την αξιολόγηση επιπτώσεων (impact assessment) που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος και η οποία στάλθηκε στους Θεσμούς, το νέο πλαίσιο δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τράπεζες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί τα κορυφαία στελέχη της Eurobank πάνε σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρίσιμη μέρα για το μέλλον του Ρουμελιώτη στην Attica Bank



    ΣΧΟΛΙΑ