• Τράπεζες

    Πρώτη Κατοικία: Εμπλοκή στη συμφωνία – Διάσταση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών


    Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αυτό επιβεβαιώνεται με αφορμή τη διάσταση απόψεων που έχει προκύψει μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας σε ότι αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη. Η διαφωνία αφορά το κατά πόσο αυτές οι υποθέσεις θα ενταχθούν υποχρεωτικά στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

    Πρόκειται για πάνω από 135.000 υποθέσεις – όπως είχε διαμορφωθεί ο αριθμός τους στα τέλη Δεκεμβρίου 2018 – και οι οποίες βάσει της συμφωνίας στην τελευταία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, θα πρέπει να μεταφερθούν στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

    Εντούτοις κατά τη συγγραφή του τελικού νομοσχεδίου, διαπιστώθηκε ότι από νομικής πλευράς δεν είναι εύκολο όσοι έχουν κάνει αίτηση για ένταξη στο νόμο Κατσέλη να υποχρεωθούν να ενταχθούν στην πλατφόρμα, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει παράλληλο δικαίωμα, χωρίς η μία διαδικασία να ακυρώνει την άλλη.

    Η θέση αυτή συναντά την αντίδραση των τραπεζών που θεωρούν ότι ο νόμος Κατσέλη συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό στρατηγικών κακοπληρωτών – σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι το 20% όσων έχουν κάνει αίτηση – και η υποχρεωτική ένταξη στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί θα επιτρέψει την «αποκάλυψή» τους και τον αποκλεισμό τους από το καθεστώς της προστασίας.

    Σύμφωνα με την άποψη των τραπεζών ο προέλεγχος αυτών των περιπτώσεων θα πρέπει να γίνει με βάση τα παλιά κριτήρια του νόμου Κατσέλη, αλλά σε κάθε περίπτωση να οδηγήσει στον εξοβελισμό τους από την προστασία, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν τα πληρούν.

    Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών προτάσσουν την άποψη ότι η απώλεια της προστασίας δεν μπορεί να υπερισχύσει, όπως υποστηρίζουν οι τράπεζες, για όσους έχουν κάνει αίτηση στο δικαστήριο και έχουν πάρει και ημερομηνία για την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

    Το θέμα που εμφανίζεται να έχει νομικές διαστάσεις, αποτελεί θέμα ουσίας για τις τράπεζες, που θεωρούν ότι θα πρέπει να βρεθεί αποτελεσματικός τρόπος προκειμένου να ξεκαθαρίσει το στοκ των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη.

    Παρά πάντως τη διάσταση απόψεων που υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει την πρόταση νόμου στους θεσμούς, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αξία της ακίνητης περιουσίας που θα πρoστατεύεται που ανέρχεται στις 250.000 ευρώ.

    Ο χρόνος για την εξεύρεση συνολικής λύσης μετρά αντίστροφα καθώς η παράταση που δόθηκε στο νόμο Κατσέλη εκπνέει στα τέλη Φεβρουαρίου και η ψήφιση του νόμου με ανοιχτά ακόμη θέματα μεταξύ των δύο πλευρών, θεωρείται δύσκολη. Εξίσου δύσκολη θεωρείται και η λειτουργία της πλατφόρμας έως την προγραμματισμένη ημερομηνία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όλο το παρασκήνιο με το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία – Τι ζητούν οι τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλο το παρασκήνιο με το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία – Τι ζητούν οι τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Πάγωμα» μέχρι τον Ιούνιο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας



    ΣΧΟΛΙΑ