• Τράπεζες

    Πρώτη κατοικία: Ελπίδες για έντιμο συμβιβασμό στη σημερινή συνάντηση

    Ευκλείδης Τσακαλωτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών


    Ελπίδες για ένα συμβιβασμό στο θέμα της προστασίας πρώτης κατοικίας διαμορφώνονται στη συνάντηση σήμερα στο Μαξίμου μεταξύ των CEO των ελληνικών τραπεζών και μελών της κυβέρνησης. Οι προσδοκίες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της προστασίας πρώτης κατοικίας, διαμορφώνονται μετά τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια τα δύο μέρη να καταλήξουν σε κοινή θέση, η οποία θα κατατεθεί στη συνέχεια στους θεσμούς. Κρίσιμη για την έκβαση των συζητήσεων είναι η παρουσία ή όχι στη σημερινή συνάντηση που αναμένεται στις 6 το απόγευμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Η βάση του συμβιβασμού είναι η επικράτηση από την πλευρά της κυβέρνησης ρεαλιστικότερων προσεγγίσεων σε σχέση με τα όρια της προστασίας αντί των μαξιμαλιστικών θέσεων που είχαν διατυπωθεί αρχικώς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας προτείνεται να διαμορφωθούν στις 100.000 ευρώ ως αντικειμενική αξία του ακινήτου για τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

    Οι τράπεζες από την πλευρά τους δείχνουν να αποδέχονται την ένταξη στην προστασία όχι μόνο των φυσικών προσώπων, αλλά και των επαγγελματιών που έχουν δάνειο με εξασφάλιση την πρώτη τους κατοικία, αποδεχόμενος έτσι τη διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων.

    Η λύση περιλαμβάνει κούρεμα μέρους του δανείου και επιδότηση από την πλευρά του κράτους με συγκεκριμένο επιτόκιο στη βάση του Euribor προσαυξημένου κατά 1,5% έως 2%, καθώς και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου με βάση όσα προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογία της ΤτΕ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός φαίνεται να ακούει στελέχη που τηρούν διαλλακτικότερη στάση στο θέμα αντιλαμβανόμενος ότι μια θέση που θα είχε επιπτώσεις στην ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος δεν θα περάσει από τους θεσμούς και θα έχει συνέπειες στην επιστροφή των κερδών από τα ANFAs και τα SNPs, στέλνοντας αρνητικό μήνυμα στις αγορές.



    ΣΧΟΛΙΑ