• Τράπεζες

    Προθεσμία 24 ωρών στις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες για τη διάσωση της Silicon Valley Bank UK

    Silicon Valley Bank

    Silicon Valley Bank


    Προθεσμία 24 ωρών δόθηκε στις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Βρετανίας προκειμένου να διασώσουν από την κατάρρευση την τράπεζα Silicon Valley Bank (SVB UK), καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας προετοιμάζεται να τη θέσει σε διαδικασία πτώχευσης, όπως μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

    Δανειστές όπως, η Barclays PLC και η Lloyds Banking Group συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία, προσέγγισε το διοικητικό συμβούλιο της SVB UK στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, προκειμένου να διαπιστώσει αν θα μπορούσε να επιτευχθεί μία έκτακτη συμφωνία εξαγοράς, σύμφωνα με το Sky News.

    Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ότι συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ και τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Αντριου Μπέιλι για να «αποφύγει ή να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά» που θα προκληθεί από το χάος που τυλίγει το βρετανικό σκέλος της Silicon Valley Bank.

    Δράσεις για τον περιορισμό των συνεπειών

    Η συμβουλευτική εταιρεία Rothschild & Co διερευνά επιλογές για τον βραχίονα του Ηνωμένου Βασιλείου, που ονομάζεται Silicon Valley Bank UK Limited, δήλωσαν στο Reuters δύο άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Η Τράπεζα της Αγγλίας είπε ότι ζητεί δικαστική απόφαση για να τεθεί ο βραχίονας του Ηνωμένου Βασιλείου σε διαδικασία αφερεγγυότητας.

    Εξάλλου, περισσότερα από 250 στελέχη βρετανικών τεχνολογικών εταιρειών απηύθυναν επιστολή προς τον Χαντ το Σάββατο καλώντας για κυβερνητική παρέμβαση και προειδοποίησαν για «υπαρξιακή απειλή» στον τεχνολογικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με ένα αντίγραφο που είδε το Reuters.

    Ο Χαντ επανέλαβε τα σχόλια της Τράπεζας της Αγγλίας ότι συνολικά η Silicon Valley Bank είχε περιορισμένη παρουσία στη Βρετανία και δεν εκτελούσε κρίσιμες λειτουργίες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Η δέσμευση για την εξεύρεση υποστήριξης έκτακτης ανάγκης χαιρετίστηκε από εταιρείες τεχνολογίας και ομάδες λόμπι, συμπεριλαμβανομένου του φορέα της βιομηχανίας νεοφυών επιχειρήσεων Codec, αποκαλώντας τη «αναγνώριση της κλίμακας της πρόκλησης».

    Η σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, Ρέιτσελ Ριβς, προέτρεψε τον Χαντ να προσφέρει περισσότερα από «θερμά λόγια» στις εταιρείες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έπρεπε να καταστρώσει ένα σχέδιο μέχρι να ανοίξουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές το πρωί της Δευτέρας.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι θέλει να μετατρέψει τη Βρετανία την «επόμενη Silicon Valley». Η Βρετανία είναι μόνο πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα όσον αφορά το επίπεδο χρηματοδότησης κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου για τον κλάδο, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

    Η πρώτη τράπεζα που πτωχεύει στις ΗΠΑ το 2023

    H Silicon Valley Bank πέρασε την Παρασκευή στα χέρια των ρυθμιστικών αρχών της Καλιφόρνιας και είναι η πρώτη τράπεζα που πτωχεύει στις ΗΠΑ για το 2023.

    Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας (FDIC) της Καλιφόρνια δήλωσε την Παρασκευή ότι ανέλαβε τη Silicon Valley Bank επικαλούμενη ζητήματα ανεπαρκούς ρευστότητας και αφερεγγυότητας.

    Το FDIC είπε ότι οι καταθέτες που έχουν ασφαλιστεί θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Όσοι είναι ανασφάλιστοι θα λάβουν πιστοποιητικό είσπραξης για το υπόλοιπο ποσό των ανασφάλιστων κεφαλαίων τους, είπε η ρυθμιστική αρχή, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει το ύψος του ποσού.

    Η εγγύηση της FDIC καλύπτει καταθέσεις έως 250.000 δολαρίων ανά καταθέτη σε κάθε τραπεζικό ίδρυμα. Εκείνο το οποίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί είναι τι θα συμβεί με καταθέσεις μεγαλύτερου ύψους.

    Την Τετάρτη, η τράπεζα που μέχρι τότε είχε αναφέρει ότι δεν θα κάνει σημαντική αναδιάρθρωση του ισολογισμού της, εξέπληξε τους επενδυτές ανακοινώνοντας πώληση μετοχών αξίας 2,25 δις δολαρίων, για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση, καθώς κατέγραψε ζημία 1,8 δις δολαρίων από την πώληση σχεδόν του συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων, τα οποία έχασαν την αξία τους λόγω της καθοδικής πορείας των τιμών των ομολόγων.

    Με το άνοιγμα της Wall Street την Πέμπτη, η τράπεζα βυθίστηκε στο -60%, με τους φόβους των επενδυτών για δυνητικούς κινδύνους και σε μεγάλους τραπεζικούς κολοσσούς που διαθέτουν χαρτοφυλάκια με ομόλογα, να συμπαρασύρει τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Το sell off συνεχίστηκε και την Παρασκευή μέχρι την πτώχευσή της.

    Η τράπεζα είχε περιουσιακά στοιχεία ύψους 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περίπου 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις στο τέλος του περασμένου έτους, ανέφερε η FDIC.

    Η προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου απέτυχε και η SVB προσανατολίστηκε σε πιθανή πώλησή της. Ωστόσο, μια ταχεία εκροή καταθέσεων περιέπλεξε και αυτή την προσπάθεια, οδηγώντας στην παρέμβαση των πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών.

    Ανησυχία στις ΗΠΑ για ντόμινο

    Διευθυντικά στελέχη στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αλλά και επενδυτές ανησυχούσαν όλο και περισσότερο χθες, σχετικά με το ενδεχόμενο η κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) να προκαλέσει ένα φαινόμενο ντόμινο συμπαρασύροντας άλλες περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες, στην περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές, δεν βρουν έναν αγοραστή για την SVB στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ώστε να προστατευτούν οι καταθέσεις που δεν έχουν διασφαλιστεί.

    Η SVB Financial Group που είχε εξειδικευτεί στο δανεισμό προς νέες επιχειρήσεις (Startup) έγινε η μεγαλύτερη τράπεζα που κατέρρευσε την Παρασκευή από την οικονομική κρίση του 2008, προκαλώντας εκνευρισμό στις αγορές και αποκλείοντας την πρόσβαση επιχειρήσεων και επιχειρηματιών σε δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο ομοσπονδιακός κυβερνητικός οργανισμός Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), που διορίστηκε για την ανάληψη των αρχικών καθηκόντων διαχείρισης της τράπεζας, θα προσπαθούσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να βρει μία άλλη τράπεζα που θα ήθελε να συγχωνευτεί με την SVB, όπως δήλωσαν την Παρασκευή, πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

    Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιώσει αν επίκειται κάποια συμφωνία.

    Μερικά διευθυντικά στελέχη των εταιριών προσφοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και του τραπεζικού τομέα δήλωσαν ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να είναι σημαντική για οποιαδήποτε τράπεζα και ενδεχόμενα θα απαιτούσε την παροχή ειδικών εγγυήσεων από τις αρμόδιες αρχές, αλλά και τη διάθεση πρόσθετων επιχορηγήσεων για τον οποιονδήποτε αγοραστή.

    Ουρές στα καταστήματα

    Αν και η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων έχει διαβεβαιώσει τους πελάτες της τράπεζας ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς, οι ίδιοι αισθάνονται ανήσυχοι, σχηματίζοντας ουρές έξω από υποκαταστήματα της τράπεζας.

    Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι υπάλληλοι, οι οποίοι ζητούν παρεμβάσεις για να σωθούν οι θέσεις εργασίας τους.

    Διαβάστε επίσης

    Silicon Valley Bank: Ο οίκος Moody’s «είδε» πρώτος την επέλευση της κατάρρευσης



    ΣΧΟΛΙΑ