• Τράπεζες

    «Πράσινο» από την ΤτΕ στην China Development Bank για κατάστημα στην Ελλάδα

    • Έφη Καραγεώργου

    China Development Bank


    Αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος κατέθεσε η μεγαλύτερη αναπτυξιακή τράπεζα του κόσμου, η China Development Bank, για να αποκτήσει υποκατάστημα στη χώρα μας.

    Το αίτημα κατατέθηκε προ ημερών και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί το σαββατοκύριακο, 9 και 10 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.

    Τότε αναμένεται στην πρωτεύουσα και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ενώ στην κινεζική αποστολή θα συμμετέχει και ο επικεφαλής της China Development Bank, η οποία είναι η μεγαλύτερη αναπτυξιακή τράπεζα του κόσμου, με σύνολο ενεργητικού 16,2 τρισ. γιουάν ή πάνω από 2 τρισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου 2019.

    Ο Κινέζος τραπεζίτης θα συναντηθεί με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της ΤτΕ, και υψηλόβαθμα στελέχη της κεντρικής τράπεζας.

    Εξάλλου προπαρασκευαστικές συζητήσεις για το θέμα έγιναν στις 18 Σεπτεμβρίου όταν αντιπροσωπεία της China Development Bank, συναντήθηκε με τον υποδιοικητή της ΤτΕ κ. Θεόδωρο Μητράκο στην Αθήνα.

    Έτσι οι Κινέζοι επανήλθαν με επίσημο αίτημα, ώστε μέσω της θυγατρικής τους στο Λουξεμβούργο να αποκτήσουν υποκατάστημα στην Αθήνα, και ζητούν άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr, οι Κινέζοι επιθυμούν να αποκτήσουν παρουσία στη χώρα μας και να ανοίξουν υποκατάστημα στην Ελλάδα.

    Μάλιστα, στη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα στελέχη της ΤτΕ τους διαβεβαίωσαν ότι η κεντρική τράπεζα θα τους παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζονται.

    Στη συνάντηση αυτή, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών συζήτησαν με ποιον τρόπο θα αναπτύξουν βέλτιστη συνεργασία, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις και κυρίως οι επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2016 έχει υπογραφεί μεταξύ της αναπτυξιακής τράπεζας της Κίνας και της τράπεζας της Ελλάδος μνημόνιο αμοιβαίας συνεργασίας.

    Υπενθυμίζεται πως στην τελική ευθεία βρίσκεται η υλοποίηση της Πρωτοβουλίας 17+1 μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ήδη στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας η China Development Bank έχει ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με αναπτυξιακές τράπεζες από 14 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

    Μάλιστα όπως έχει το mononews.gr, οι Κινέζοι θέλουν να συμμετέχει στην πρωτοβουλία και η Ελλάδα και εξέφρασαν την επιθυμία τους για τη σύναψη αντίστοιχου Μνημονίου Συνεργασίας και με το αρμόδιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα – δηλαδή με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (πρώην ΕΤΕΑΝ). Μάλιστα, οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο πλαίσιο της επικείμενης συνάντησης των Πρωθυπουργών των δύο χωρών και το Υπουργείο Εξωτερικών τους ενημέρωσε ότι πρέπει να υποβάλουν επίσημα το αίτημα τους στην Πρεσβεία μας στο Πεκίνο.

    Τέλος αναφέρουμε ότι οι τομείς ενδιαφέροντος της China Development Bank, που δίνει έμφαση στον κοινωνικό χαρακτήρα των χρηματοδοτήσεων τους, είναι: τα έργα υποδομών, η πράσινη ενέργεια, μεταφορές, logistics και η συνεργασία μέσω της πρωτοβουλίας 17+1.



    ΣΧΟΛΙΑ