• ΑΓΟΡΕΣ

    Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha: Πού οφείλεται το ράλι στις τράπεζες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Με κέρδη 11,35% τερμάτισε ο Ιανουάριος για τις τράπεζες, που, σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις, και πάλι οι αποτιμήσεις τους παραμένουν ελκυστικές.

    Τo placement της Πειραιώς, το οποίο πιθανότατα θα αφορά στην πώληση ποσοστού 20%, η προοπτική των μερισμάτων, αλλά και η αύξηση της εμπορευσιμότητας των μετοχών τους μετά την μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο, αποτελούν πόλο έλξης για τους ξένους επενδυτές.

    Παραδοσιακά, οι τράπεζες πηγαίνουν «πακέτο» με την πορεία της οικονομίας, υπενθυμίζουν οι αναλυτές.

    Όταν οι ξένοι επενδυτές, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την χώρα, μπαίνουν στην… ουρά να εγγραφούν για την πρώτη έκδοση ελληνικού 10ετούς για φέτος με 33 δισ. ευρώ ή όταν η κάλυψη της προσφοράς για την εισαγωγή των μετοχών του ΔΑΑ στο εξωτερικό αγγίζει τις 10 φορές, αυτό κάτι λέει για τα ελληνικά assets, όπως παρατηρούν οι ξένοι επενδυτές.

    Μεγάλος όγκος συναλλαγών στις τράπεζες στην τελευταία μέρα του Ιανουαρίου.

    Πάνω από 12,5 εκατ. κομμάτια άλλαξαν χέρια στην Alpha, ΑΛΦΑ 2,40% 1,71 παρά το γεγονός ότι δεν έγραψε νέα υψηλά 52 εβδομάδων, κάτι λέει για τις επενδυτικές διαθέσεις των ξένων, μετά και την είσοδο της Unicredit στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας μετά την αποχώρηση του ΤΧΣ.

    Νέα υψηλά 52 εβδομάδων για την Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,52% 3,85 στα 3,75 ευρώ, την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,48% 2,11 στο 1,787 ευρώ και την ΕΤΕ ΕΤΕ 1,32% 8,46 που ξεπέρασε τα 7 ευρώ.

    Πάνω από 5,8 εκατ. κομμάτια άλλαξαν χέρια στην Πειραιώς, 5,5 εκατ. στην Eurobank και 3,017 εκατ. στην ΕΤΕ.

    Η τεχνική ανάλυση

    Η προχθεσινή ανάλυση της Πειραιώς Χρηματιστηριακή για τον κλάδο, δίνει τιμή στόχο τα 2,60 ευρώ για την Eurobank και τα 8,80 ευρώ για την μετοχή της ΕΤΕ.

    Στα επίπεδα αυτά της τιμής στόχου το p/tbvps θεωρείται και πάλι ελκυστικό σε 1,19 για την Eurobank και 1,08 φορές για την Εθνική.

    H απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (ROTE) ανέρχεται σε 13,7% για την Eurobank και σε 12,5% για την Εθνική, σύμφωνα με την ανάλυση της Πειραιώς.

    Αντιστοίχως ανεβαίνει η τιμή στόχος και για την Alpha, στα 2,55 ευρώ με p/tbvps σε 0,88 φορές και ROTE 10,5%.

    Από την πλευρά της η Optima θέτει ως κορυφαίες της επιλογές την Πειραιώς και την Eurobank, αναγνωρίζοντας ότι οι Ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με σχέση τιμής προς λογιστική αξία (εκτίμηση 2024) στο 0,75, με έκπτωση 26% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.

    Ο οίκος προβλέπει απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) στο 14% για τις ελληνικές τράπεζες το 2024, 130 μονάδες βάσης πάνω από τις ευρωπαϊκές (12,7%), κάτι που δεν δικαιολογεί το discount στις αποτιμήσεις τους.

    Προβλέπει ότι η απόδοση της Εθνικής Τράπεζας θα ανέλθει στο 15%, της Eurobank στο 14%, της Πειραιώς στο 13,5% και της Alpha στο 11,2%.  

    Και βεβαίως, υπάρχει η προοπτική του μερίσματος για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.

    Η πληρωμή θα ανέλθει στο 23% των καθαρών κερδών, θεωρεί η Optima, προσφέροντας μέση ακαθάριστη μερισματική απόδοση 3,7%.

    Αναμένουμε ότι η Εθνική (4%) και η Eurobank (3,9%) θα προσφέρουν την υψηλότερη μικτή μερισματική απόδοση και η Πειραιώς τη χαμηλότερη (2%).

    Διαβάστε επίσης

    Ενδοσυνεδριακό ρεκόρ δεκαετίας για το χρηματιστήριο – Κινείται στα επίπεδα των 1.370 μονάδων

    Optima Bank: Τι επιλέγει από το ΧΑ το 2024 – Τα top picks, οι τιμές στόχοι και οι καταλύτες

    Το ράλι της Πειραιώς και η τιμή για το placement



    ΣΧΟΛΙΑ