Η Τειρεσίας θα γίνει και το «άγρυπνο μάτι» των καταναλωτών, καθώς αυτοί μέσα από εξελιγμένες εφαρμογές θα μπορούν να παρακολουθούν on line αν υπάρχει διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων στο σκοτεινό διαδίκτυο.

Το τραπεζικό σύστημα πληροφοριών Τειρεσίας ΑΕ ανοίγει την ομπρέλα του με στόχο να προσφέρει κάλυψη και θωράκιση στους πολίτες απέναντι στο front που έχει να κάνει με τις συναλλαγές, τις πληρωμές και την χρήση προσωπικών τους δεδομένων (ΑΦΜ, κωδικοί λογαριασμών κ.λπ.) από e-απατεώνες. Δηλαδή οι πολίτες –με μικρό αντίτιμο- θα μπορούν μέσω εφαρμογής να βλέπουν αν τα στοιχεία τους έχουν διαρρεύσει στο dark web.

1

Ανάλογες εφαρμογές είναι διαδεδομένες στο εξωτερικό και στόχος της Τειρεσίας είναι να συνεργαστεί με εταιρείες του εξωτερικού που έχουν αναπτύξει τέτοιου είδους συστήματα ασφαλείας από financial front, προκειμένου να προσφερθούν –μέσω των τραπεζών-  στο καταναλωτικό κοινό για την προστασία του.

Ένα απλό παράδειγμα για το τι προσφέρουν σε αδρές γραμμές αυτές οι εφαρμογές είναι το εξής: Σε περίπτωση που σας κλέψουν την τσάντα, το κινητο σας, το πορτοφόλι σας, αυτό σημαίνει ότι οι επιτήδειοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία, όπως είναι το ΑΦΜ, ο αριθμός ΕΦΚΑ, τραπεζικοί λογαριασμοί, κωδικοί e-banking, το e-mail κλπ. Και ενώ ο καταναλωτής μπορεί να ακυρώσει, μόλις αντιληφθεί την κλοπή, τους αριθμούς των καρτών, δεν μπορεί να ελέγξει, αν κάποιος έχει υποκλέψει άλλα ευαίσθητα στοιχεία. Ενώ αυτές οι εφαρμογές «σκανάρουν» και ασυνήθη συναλλακτική συμπεριφορά του καταναλωτή.

Και το πιο σημαντικό είναι, ότι αυτές οι εφαρμογές αποτελούν ένα «κόφτη» στις σύγχρονες μεθόδους απάτης. Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν η καταγραφή των κλεμμένων αστυνομικών ταυτοτήτων στο σύστημα της Τειρεσίας, ελαχιστοποίησε τα ποσοστά απάτης με κλεμμένες ταυτότητες.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν  αρμόδια στελέχη της αγοράς: με δεδομένο ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές παρουσιάζουν εκθετική αύξηση, χρειάζεται  να υπάρχουν και τα κατάλληλα «εργαλεία» για την προστασία των καταναλωτών.

Η Τειρεσίας, το ελληνικό δηλαδή  Credit Bureau, είναι ιδιωτική εταιρεία, με μετόχους τις ελληνικές τράπεζες και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Γραφείων Πίστης ACCIS. Παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες για την αξιολόγηση των πιστωτικών κινδύνων, τόσο στις τράπεζες όσο και στις επιχειρήσεις, με στόχο την προστασία των συναλλαγών.

Στην «λευκή» και στην «μαύρη» λίστα του Τειρεσία τηρούνται δεδομένα που αφορούν  τα δάνεια και αν αυτά εξυπηρετούνται ή όχι, τις εγγυήσεις των δανείων, στοιχεία για ακάλυπτες επιταγές, για πλειστηριασμούς, για πτωχεύσεις, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις κλπ.

Ο Ηλίας Ξηρουχάκης είναι ο CEO της Τειρεσίας, ο Σολομών Μπεράχας, μη εκτελεστικός πρόεδρος και ο Πέτρος Καπασούρης, γενικός διευθυντής της εταιρείας.

Στόχος είναι η αύξηση των εσόδων και των κερδών με την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Να σημειωθεί ότι η Τειρεσίας υλοποιεί από το 2021 πενταετές πλάνο ψηφιακού μετασχηματισμού, εφαρμόζοντας κάθε δικλείδα ασφάλειας και προστασίας των δεδομένων φυσικών και νομικών προσώπων που τηρεί στην  βάση της.

Διαβάστε επίσης

«Μπλόκο» Πιερρακάκη στην Ανεξάρτητη Αρχή για τα χρέη των πολιτών

Η διαχείριση του Πιστωτικού Κινδύνου παράγοντας επιτυχίας της ανταγωνιστικότητας

Πώς μπορεί να απαλλαγεί κανείς από χρέη και οφειλές – Η λύση της πτωχευτικής διαδικασίας