ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διορία 30 ημερών για τις φορολογικές δηλώσεις – Ποιοι χάνουν από σήμερα την έκπτωση 3% στην εφάπαξ πληρωμή
Στον πάγο βάζει, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης την δημιουργία μιας ακόμη Ανεξάρτητης Αρχής με αντικείμενο την παρακολούθηση του χρέους των πολιτών προς το δημόσιο, δηλαδή εφορίες, ταμεία, δήμους, και θα αποτελούσε κατά κάποιο τρόπο τον Τειρεσία του Δημοσίου.
Όπως διευκρινίζουν καλά πληροφορημένες πηγές στο mononews.gr, «παγώνει» η δημιουργία της Αρχής και μόνο.
Διότι η βάση δεδομένων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης –με απλά λόγια ο Τειρεσίας του Δημοσίου-βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και συλλέγονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία που φωτογραφίζουν real time την συμπεριφορά των φορολογούμενων.
Η πλατφόρμα αυτή –που έχει χρηματοδοτηθεί με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης- θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει τον Μάρτιο του 2026.
Την αξιοποίηση τώρα αυτών των data, καθώς την διαχείριση τους μπορεί να την αναλάβει είτε η ΑΑΔΕ, είτε ο ΕΦΚΑ, που διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές τεχνολογίας και είναι στελεχωμένες με το κατάλληλο προσωπικό.
Επίσης και η Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα θα μπορούσε να αναλάβει το έργο, καθώς είναι αρμόδια για το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους, το οποίο θα έχει στο μικροσκόπιο του την εξέλιξη του συνολικού χρέους των Ελλήνων, προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τους servicers, αλλά και «κανόνια» σε ενοίκια και κοινόχρηστα.
Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2026 θα είναι σε πλήρη λειτουργία και το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων της Τράπεζας Ελλάδος.
Το Μητρώο αυτό εμπλουτίζεται με όλα τα δεδομένα που αφορούν οφειλές από 2.000 ευρώ και πάνω προς τράπεζες και servicers. Και ακόμα θα περιλαμβάνει και το πλήθος των στοιχείων που αφορούν τις εξασφαλίσεις που συνοδεύουν τα δάνεια (όπως υποθήκες κλπ.).
Οι τράπεζες και οι servicers έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν τον επόπτη τους με όλα τα στοιχεία για τα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους είτε αυτά εξυπηρετούνται, είτε όχι. Το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων της ΤτΕ, επίσης στήθηκε με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και ο κάθε δανειολήπτης θα μπορεί μέσα από την πλατφόρμα να παρακολουθεί την εξέλιξη του χρέους του.
Τέλος και ο Τειρεσίας των τραπεζών βρίσκεται σε διαδικασία τεχνολογικής αναβάθμισης, με την υιοθέτηση ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη) με διαρκή εμπλουτισμό των στοιχείων τόσο στον «μαύρο» όσο και στον «λευκό» Τειρεσία.
Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί πως το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους (η δημιουργία του ψηφίστηκε στον ίδιο νόμο για την Αρχή Αξιολόγησης Ιδιωτικού Χρέους το 2022) θα έχει πρόσβαση και θα επεξεργάζεται τα στοιχεία από το Μητρώο Πιστώσεων της ΤτΕ, τα στοιχεία που αφορούν τις οφειλές προς το δημόσιο, και τον Τειρεσία των τραπεζών, προκειμένου να έχει την πλήρη εικόνα των οφειλών -ανωνυμοποιημένα- και να παρακολουθεί την εξέλιξη τους, βάζοντας στο «μικροσκόπιο» τους κλάδους εκείνους που έχουν την μεγαλύτερη έκθεση σε μη εξυπηρετούμενες οφειλές.
Στόχος είναι η συγκέντρωση αξιόπιστων στοιχείων ώστε να εφαρμοστούν στοχευμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση ιδιωτικού χρέους ολιστικά.
Διαβάστε επίσης
Ταμείο Ανάκαμψης: Θετική η Κομισιόν για την αναθεώρηση του «Ελλάδα 2.0» – Ποια νέα έργα εντάσσονται
ΟΔΔΗΧ: Στο 1,70% η απόδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου
Χατζηδάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης η πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Intralot και τα μυστήρια της Intracom, τι συμβαίνει με την Βιοχάλκο, o Πιέρ «έκοψε» τον υπερ-Τειρεσία, γιατί λιποθύμησε ο Γιάννος ο Α’ και η αλησμόνητη περιπέτεια της Νιάρχου με την τζαμπατζού δημοσιογράφο
- Bentley Residences στο Μαϊάμι: καθορίζοντας νέους ορίζοντες για τις κατοικίες υψηλών προδιαγραφών
- Startups: Ποιες εταιρείες «σήκωσαν» τα περισσότερα κεφάλαια το πρώτο μισό του 2025
- Η Μέρκελ πίσω από τις γραμμές: Δεν φώναξε ποτέ — τα είπε όλα με υπονοούμενα
