• Τράπεζες

    Πώς και γιατί αυξάνεται κατά… 259,7% το εφετινό, καθαρό μέρισμα στους μετόχους της Τράπεζας της Ελλάδος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής ΤτΕ


    Χαράς ευαγγέλια για τους 17.000 μετόχους της Τράπεζας της Ελλάδος και ειδικότερα για εκείνους που κρατάνε τα «χαρτιά» τους τα έξι τελευταία χρόνια.

    Έπειτα από μια «συναστρία» θετικών εκπλήξεων που έχει μεσολαβήσει, θα λάβουν καθαρά από την επικείμενη χρηματική διανομή 1,54492 ευρώ ανα μετοχή. Γεγονός που εξακοντίζει τη μερισματική απόδοση στο 9,4% αν ληφθεί υπόψη ότι ο τίτλος της κεντρικής τράπεζας της χώρας έκλεισε χθες στα 16,48 ευρώ.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μέτοχοι της ΤτΕ έχουν λαμβάνειν καθαρό μέρισμα το οποίο σε σύγκριση με πέρσι, είναι τώρα αυξημένο κατά… 259,7%. Το φαινομενικά απίστευτο αλλά απόλυτα αληθινό, οφείλεται σε τρεις λόγους:

    Κατ’ αρχήν στο προς διανομή μέρισμα για τη χρήση της περσινής χρονιάς παύει να ισχύει η εξωπραγματική διπλή φορολόγηση. Αυτό συνέβη ύστερα από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, η οποία έγινε αποδεκτή από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Και έτσι σταματά να φορολογείται το μικτό μέρισμα με (περσινό) συντελεστή 29%. λογιζόμενο ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Δεύτερος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι τα νέα δεδομένα έχουν αναδρομική ισχύ, οπότε οι μέτοχοι θα πάρουν πίσω τα ποσά που τους παρακρατήθηκαν από τις χρηματικές διανομές. Αρχής γενομένης από το 2014 έως και το 2018.

    Ο τρίτος λόγος αφορά το γενικό, ευνοϊκότερο περιβάλλον για τα προσφερόμενα μερίσματα όλων των εταιρειών, τα οποία έχουν από εφέτος, τη μισή φορολόγηση. Δηλαδή στο 5% από το περσινό 10%.

    Η αναλυτική εικόνα της προσφοράς στους μετόχους

    Ιδού όμως πώς μεταφράζονται όλα αυτά για τούς μετόχους της τραπέζης της Ελλάδος: Τόσο πέρσι όσο κι εφέτος το προς διανομή μικτό μέρισμα της ετήσιας χρήσης είναι 0,672 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό το μέρισμα όμως, είχε με τα περσινά δεδομένα, φόρο 29%. Περιοριζόταν έτσι στο 0,47712 ευρώ. Για να ακολουθήσει η νέα φορολόγηση με 10% και να μείνει καθαρό πληρωτέο στους μετόχους το 0,429408 ευρώ ανά μετοχή. Τώρα, το ίδιο προσφερόμενο μικτό μέρισμα του 0,672 ευρώ έχει μόνο μια φορολογική επιβάρυνση και αυτή με τον μειωμένο συντελεστή του 5%. Οπότε μένει καθαρό για να εισπραχθεί από τον κάθε μέτοχο το 0,6384 ευρώ ανά μετοχή.

    Στην περίπτωση των αναδρομικών, έχει υπολογιστεί από την τράπεζα της Ελλάδος ότι θα επιστραφούν στους μετόχους 18.955.869 ευρώ. Κάτι που σημαίνει 0,95424 ευρώ ανά μετοχή μικτό, το οποίο μετά από την παρακράτηση του φόρου επί των μερισμάτων (5%) μένει καθαρό 0,90652 ευρώ. Ως εκ τούτου το ποσό που θα λάβει καθαρό ένας μέτοχος και από τις δύο διανομές (τακτική και αναδρομικά) ανέρχεται στα 1,54492 ευρώ… Αρκεί βεβαίως αυτός να έχει μετοχές από τις 4 Μαρτίου του 2014 έως τώρα. Διαφορετικά, η είσπραξη των αναδρομικών θα αναλογικά με τα χρόνια διακράτησης από τον κάθε μέτοχο. Δικαίωμα στην είσπραξη των αναδρομικών έχουν κι εκείνοι που ήταν μέτοχοι την περίοδο της τελευταίας εξαετίας, αλλά κάποια στιγμή πούλησαν… Οδηγός για όλα αυτά θα είναι τα επίσημα στοιχεία του μετοχολογίου, καθότι οι μετοχές της Τ.τ.Ε είναι ονομαστικές.

    Οι χρηματικές διανομές αναμένεται να εγκριθούν από τη ετήσια Γενική Συνέλευση της τράπεζας που θα γίνει στις 20 Μαρτίου. Στις 26 Μαρτίου θα αποκοπεί το δικαίωμα στη λήψη μερίσματος (της περσινής χρήσης), η καταβολή του οποίου θα ξεκινήσει από τις 6 Απριλίου. Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά, ο χρόνος καταβολής θα είναι μεταγενέστερα, καθότι απαιτείται χρόνος για να τσεκαριστούν τα στοιχεία των δικαιούχων.

    Στο Δημόσιο η «μερίδα του λέοντος»

    Πάντως έτσι όπως έχει δομηθεί το καταστατικό της τραπέζης της Ελλάδος, η «μερίδα του λέοντος» από τα κέρδη της Τ.τ.Ε. πάνε στο κράτος, μένοντας μόνο ψίχουλα για τους μετόχους. Στους οποίους το μέγιστο που μπορεί να αποδοθεί ως μικτό μέρισμα είναι το 12% της ονομαστικής αξίας της μετοχής που είναι στα 5,60 ευρώ. Δηλαδή 0,672 ευρώ ανά μετοχή…

    Στη χρήση του 2019 η τράπεζα της Ελλάδος είχε κέρδη 842,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,349 πηγαίνουν στα μικτά μερίσματα των μετόχων, 50 εκατ. ευρώ προορίζονται για έκτακτο αποθεματικό, ενώ 778,96 εκατ. ευρώ καταλήγουν στο ταμείο του Ελληνικού Δημοσίου.

     Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης το ποσό που παίρνει το Δημόσιο από  τα κέρδη της Τ.τ.Ε ισοδυναμεί με τα προϋπολογιζόμενα εφετινά έξοδα του Γενικού Επιτελείου της πολεμικής μας Αεροπορίας…

    Το Δημόσιο μαζί με τα κληροδοτήματα ελέγχει περί το 10 % των μετοχών της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ενώ προστιθέμενα τα ασφαλιστικά ταμεία και τα Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ανεβάζουν το συνολικό ποσοστό της κρατικής επιρροής στα επίπεδα του 40%. Περίπτωση να χάσει το Δημόσιο τον μετοχικό έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος δεν υπάρχει, λόγω των δεσμεύσεων που ορίζονται στο καταστατικό της ΤτΕ. Με βάση αυτό κανένας άλλος εκτός του Δημοσίου, δεν μπορεί να ασκήσει δικαιώματα ψήφου στη Γενική Συνέλευση, τα οποία να υπερβαίνουν το 2%. Ακόμη για να ασκήσει κάποιος ένα δικαίωμα ψήφου, πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστον 75 μετοχές, ή σε διαφορετική περίπτωση, να υπάρξει… συνασπισμός μετόχων, που να ξεπερνά το θεσπισμένο όριο συμμετοχής. Έχοντας έναν κοινό τους εκπρόσωπο στο ενδεχόμενο αυτό. Ακόμη στη Γενική Συνέλευση της τράπεζας της Ελλάδος, δεν επιτρέπεται η συμμετοχή δεν επιτρέπεται η συμμετοχή παρά μόνο στους Έλληνες υπηκόους και σε όσους είναι υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

     



    ΣΧΟΛΙΑ