• Τράπεζες

    Πωλείται η Saxo Bank της Δανίας;

    • NewsRoom
    Kim Fournais, CEO Saxo Bank

    Kim Fournais, CEO Saxo Bank (Πηγή: Youtube)


    Η Saxo Bank της Δανίας εξετάζει την πιθανότητα πώλησης, 18 μήνες μετά από το “ναυάγιο” των συνομιλιών για συγχώνευση με μια εταιρεία λευκών επιταγών, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, το οποίο επικαλείται  τέσσερα άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

    Ο όμιλος, ο οποίος προσφέρει ψηφιακές, εμπορικές και επενδυτικές υπηρεσίες, καλεί τους τραπεζίτες τις τελευταίες εβδομάδες να αποκτήσουν έναν συμβουλευτικό ρόλο, προκειμένου να τον βοηθήσουν με τις επιλογές του, σημειώνει το Reuters.

    Μια συμφωνία θα μπορούσε να αποτιμήσει τη Saxo Bank σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ (1,6 δισεκατομμύρια έως 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια).

    H διαδικασία της πώλησης θα μπορούσε να ξεκινήσει αργότερα φέτος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

    Η δομή της συμφωνίας, η οποία δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, θα μπορούσε να οδηγήσει στην πώληση είτε μειοψηφικού είτε πλειοψηφικού μεριδίου, αναφέρει το Reuters.

    Σημειώνεται ότι η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely κατέχει σχεδόν το 50% του ομίλου, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Kim Fournais να κατέχει το 28% και τη φινλανδική ασφαλιστική Sampo να κατέχει σχεδόν το 20%, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Saxo Bank.

    Ωστόσο, Geely και Saxo Bank αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ του Reuters.

    Η Sampo, ανέφερε ότι βρίσκεται στη διαδικασία μεταβίβασης του μεριδίου της στην αποσχισθείσα εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Mandatum.

    Η Saxo Bank αναμένεται να προσελκύσει την προσοχή κάποιων ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων.

    Σημειώνεται ότι η τράπεζα ξεκίνησε συζητήσεις τον Σεπτέμβριο του 2022 για την πιθανότητα συγχώνευσης με μια εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC) και στη συνέχεια να γίνει δημόσια διαπραγμάτευση, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις ματαιώθηκαν εν μέσω «προκλητικών συνθηκών της αγοράς».

    Ο Fournais ανέφερε στο Reuters στις αρχές του 2023 ότι η εταιρεία εξετάζει ένα σχέδιο, προκειμένου να δώσει στους θεσμικούς υποστηρικτές της μια νέα ευκαιρία για να επωφεληθούν οικονομικά.

    Παρόλο που ανέφερε ότι θα προτιμούσε μια αρχική δημόσια προσφορά, άφησε την πόρτα ανοιχτή για μια πιθανή πώληση, με την Sampo τότε να σημειώνει  ότι δεν θεωρούσε στρατηγικής σημασίας την επένδυσή της στη Saxo Bank.

    Να σημειωθεί ότι ενώ οι πελάτες της Saxo Bank έφτασαν το ρεκόρ άνω του 1,1 εκατομμυρίου πέρσι, τα καθαρά κέρδη του ομίλου συρρικνώθηκαν στις 653 εκατομμύρια κορώνες Δανίας (93,01 εκατομμύρια δολάρια).

    Διαβάστε επίσης: 

    UBS: Αντιμέτωπη με έως και $25 δισ. αύξηση κεφαλαιακών απαιτήσεων

    Goldman Sachs: Νέες τιμές στόχοι και συστάσεις για τις ελληνικές τράπεζες

    Πώς βλέπουν οι τραπεζίτες την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Το δυσμενές σενάριο



    ΣΧΟΛΙΑ