• Τράπεζες

    Ποιες είναι οι αποδοχές των τραπεζοϋπαλλήλων – Τα δεδομένα για Eurobank, Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Attica Bank και Τράπεζα Ελλάδος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    τραπεζοϋπάλληλος εξυπηρετεί γυναίκα πελάτη σε τράπεζα


    Η τηρουμένων των συνθηκών «βελούδινη» συμφωνία ανάμεσα στις τράπεζες και την ΟΤΟΕ, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις αποδοχές που λαμβάνουν οι τραπεζοϋπάλληλοι.

    Με βάση τα προβλεπόμενα στη νέα Κλαδική σύμβαση και εν μέσω της έξαρσης του πληθωρισμού, το σωρευτικό αποτέλεσμα των τμηματικών αυξήσεων αγγίζει τα επίπεδα του 5,6% σε βάθος τριετίας. Μετρούμενης όμως από τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν και θα καταβληθεί η πρώτη δόση της μισθολογικής αύξησης. Γεγονός που ψαλιδίζει αναλογικά και τα οικονομικά οφέλη, στην περίπτωση που αυτά θα ίσχυαν αναδρομικά από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς.

    Αναμφίβολα οι κινήσεις της ΟΤΟΕ έφτασαν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αν συνυπολογιστεί και το θεσμικό «πακέτο» της συμφωνίας, με τη ρήτρα για προστασία της απασχόλησης και τις ρυθμίσεις για την τηλεργασία. Στην αμέσως προηγούμενη κλαδική σύμβαση, της περιόδου 2019-2021, που ήρθε μετά από επτά χρόνια μείωσης και καθήλωσης των εισοδημάτων των τραπεζοϋπαλλήλων, υπήρξε σωρευτική αύξηση των μισθών κατά 2,77%.

    Εκ των πραγμάτων το «καλάθι» των συνολικών αποδοχών για τους εργαζόμενους στις τράπεζες, διαμορφώνεται κατά ένα μέρος από την εκάστοτε κλαδική σύμβαση που ορίζει τα του βασικού μισθού και των συνακόλουθων κλιμακίων, ενώ το άλλο κομμάτι αφορά τις Επιχειρησιακές συμβάσεις. Ξεχωριστές για την κάθε τράπεζα, μέσω των οποίων προκύπτουν και τα κάθε είδους χορηγούμενα επιδόματα, που λειτουργούν συμπληρωματικά για τη σύνθεση της τελικής εικόνας των αποδοχών. Οι οποίες για τους παλαιότερους υπαλλήλους των τραπεζών έχουν ως μεγαλύτερο συντελεστή στάθμισης τα οφέλη από την Επιχειρησιακή και λιγότερο αυτά που προκύπτουν από την κλαδική σύμβαση. Ενώ για τους νεότερους εργαζόμενους ο βαθμός επίδρασης είναι ακριβώς αντίθετος.

    Οι ετήσιες αποδοχές για τους εργαζόμενους ανά τράπεζα

    Πώς όμως έχουν τα δεδομένα για τις αποδοχές των τραπεζοϋπαλλήλων;

    Οδηγός για την οικονομική αυτή ακτινογραφία είναι τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών, όπως αυτά κοινοποιούνται μέσα από τις ετήσιες εκθέσεις αποδοχών. Οι οποίες μάλιστα είναι και αντικείμενο ψηφοφορίας στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων, με το αποτέλεσμα να είναι συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό για της διοικήσεις.

    Τα εν λόγω στοιχεία αφορούν το μέσο όρο των μικτών αποδοχών, πριν από τις ασφαλιστικές εισφορές και τους αναλογούντες φόρους. Όπως λοιπόν αναφέρεται από τις ίδιες τις τράπεζες, οι μικτές, ετήσιες αποδοχές για τους υπαλλήλους της Eurobank υπολογίζονται στα 38.475 ευρώ. Για τους εργαζόμενους στην Εθνική είναι 37.553 ευρώ, ενώ για εκείνους στην Alpha Bank 34.796 ευρώ. Στην Πειραιώς οι μέσες αποδοχές διαμορφώνονται στα 31.563 ευρώ, ενώ στα 29.681 ευρώ είναι εκείνες των υπαλλήλων της Attica Bank.

    Όλα αυτά για τη χρήση του 2020, καθώς ακόμη δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα αντίστοιχα στοιχεία για την περσινή χρονιά. Κατά κανόνα στον υπολογισμό των αποδοχών δεν περιλαμβάνονται οι εργοδοτικές εισφορές, ούτε και οι αμοιβές των μελών του Διοικητικών Συμβουλίων. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη εξήγηση για το τι υπολογίζει η κάθε τράπεζα ως συνολικές, ακαθάριστες αποδοχές για τους εργαζόμενους. Φαίνεται πάντως ότι ορισμένες τράπεζες συνυπολογίζουν στον μέσο όρο τα «μπόνους» παραγωγικότητας και τις λοιπές εξτρά αμοιβές, όπως επίσης και την οικονομική συνεισφορά τους σε ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας ή και συμπληρωματικών ασφαλιστικών παροχών (συνταξιοδότησης).

    Όπως είναι ευνόητο, το ύψος των μικτών αποδοχών δεν είναι ταυτόσημο για τον κάθε τραπεζοϋπάλληλο της κάθε τράπεζας. Ποικίλει ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας, τα μισθολογικά κλιμάκια, τους τίτλους σπουδών, τις θέσεις ευθύνης που μπορεί να κατέχει, αλλά και από άλλες επί μέρους παραμέτρους, όπως για παράδειγμα είναι η οικογενειακή κατάσταση.

    Βεβαιότατα, υπάρχουν και άλλες διαφοροποιήσεις και ανά τράπεζα. Αναγόμενες κατά κύριο λόγο στο εργασιακό «μίγμα» τους. Διότι για παράδειγμα, στις περιπτώσεις των προγραμμάτων που αφορούν τις εθελούσιες εξόδους, αποχωρούν υπάλληλοι μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι συνακόλουθα έχουν και τις υψηλότερες αποδοχές έναντι των νεότερων. Πράγμα που έχει ως συνέπεια να μειώνεται ο μέσος όρος των αμοιβών για τους παραμένοντες στην εργασία. Από εκεί και πέρα, η ακολουθούμενη πολιτική της κάθε τράπεζας, με βάση τις επιχειρησιακές συμβάσεις, έχει κι εκείνη τη δική της, ουσιαστική σημασία.

    Σε αδρές γραμμές πάντως και με βάση τα όσα έχουν κοινοποιηθεί για τις πέντε ελληνικές τράπεζες, οι καθαρές αποδοχές των εργαζόμενων θα πρέπει να κυμαίνονται ανάμεσα στο 55% και 60% των εμφανιζόμενων ακαθάριστων αμοιβών.

    Γιατί η ΤτΕ έχει μισθοδοτική πρωτοκαθεδρία

    Ξεχωριστή παράμετρο αποτελεί αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει μακράν την μισθοδοτική πρωτοκαθεδρία. Με τις μέσες, ετήσιες, μικτές αποδοχές των εργαζόμενων στην κεντρική τράπεζα της χώρας να εκτιμάται (από την ανάλυση των επί μέρους στοιχείων) ότι ξεπερνούν τα 61.000 ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την τράπεζας για συνταξιοδοτικά και καλύψεις υγείας.

    Ο συγκριτικά υψηλότερος, μέσος όρος των αμοιβών, οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι η ΤτΕ ακολουθεί τον βηματισμό του Ευρωσυστήματος. Δηλαδή των άλλων κεντρικών τραπεζών, των χωρών της ζώνης του ευρώ.

    Εκτός από αυτό, στην τράπεζα επί δυόμιση δεκαετίες δεν έχει υπάρξει κανένα πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης. Και ως εκ τούτου το προσωπικό της έχει μεγάλη εργασιακή και μισθολογική ωρίμανση.

    Επιπρόσθετα, υπάρχει και η ενισχυμένη εξειδίκευση των υπαλλήλων της, καθώς πολλοί εξ αυτών κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.

    Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούλιο της περσινής και μετά από την υπογραφή του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, άρχισε να τρέχει η νέα Επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που προβλέπει αυξήσεις που αγγίζουν το 3% ετησίως, σε ορίζοντα τριετίας. Σωρευτικά δηλαδή…12,2% μέχρι και το 2024.

    Αν από το γενικό κάδρο βγει η ΤτΕ τότε οι εργαζόμενοι στις άλλες πέντε τράπεζες της χώρας, δεν ανήκουν στα μισθοδοτικά «ρετιρέ». Υπάρχουν άλλες εταιρείες  που έχουν σημαντικά μεγαλύτερο μέσο όρο αποδοχών για τους υπαλλήλους τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της Lamda Development, Prodea, ΕΛΠΕ, Μότορ Όιλ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, των οποίων οι μέσες, ακαθάριστες αποδοχές των εργαζόμενων φτάνουν μέχρι τα… 83.356 ευρώ και ξεκινώντας από τα 42.560.

    Διαβάστε επίσης

    Υπογραφή κλαδικής σύμβασης στις τράπεζες – Επιτυχία της ΟΤΟΕ – Στα €1.019,13 ο κατώτατος μισθός

    Εθνική Τράπεζα: Προχωρά στην πρώτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης



    ΣΧΟΛΙΑ