• Τράπεζες

    Υπογραφή κλαδικής σύμβασης στις τράπεζες – Επιτυχία της ΟΤΟΕ – Στα €1.019,13 ο κατώτατος μισθός

    Γιώργος Μότσιος, πρόεδρος ΟΤΟΕ

    Γιώργος Μότσιος, πρόεδρος ΟΤΟΕ


    Στην υπογραφή νέας τριετούς κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας προχώρησαν πριν από λίγο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και η ΟΤΟΕ με μισθολογικές αυξήσεις 5,5% και ρήτρα απασχόλησης με την πλευρά των τραπεζών να δεσμεύεται ότι δεν θα προχωράει σε απολύσεις προσωπικού για οικονομοτεχνικούς λόγους.

    Αυτή τη στιγμή, συντάσσονται οι τελικές διατάξεις της νέας σύμβασης, η οποία αναμένεται να εγκριθεί αύριο από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ.

    Όπως αποκάλυψε το mononews.gr, οι δυο πλευρές αντάλλασσαν μέχρι αργά χθες το απόγευμα διατάξεις που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση με τις τελικές αποφάσεις για το ύψος της αύξησης και τη ρήτρα απασχόλησης να ολοκληρώνονται πριν από λίγο.

    Η αύξηση των μισθών στην κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ θα συμπαρασύρει περαιτέρω τους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς στις περισσότερες τράπεζες υπάρχει ενεργή και επιχειρησιακή σύμβαση με υψηλότερες αμοιβές.

    Όπως είχε γράψει το mononews.gr, η ΟΤΟΕ επέμεινε μέχρι το τέλος και το κατάφερε να μπει «φρένο» στις απολύσεις προσωπικού από τις τράπεζες σε περίπτωση που προχωρούν σε αναδιάρθρωση ή μετασχηματισμό του τρόπου λειτουργίας τους.

    Στη σύμβαση θα υπάρχουν ευνοϊκές διατάξεις για τους εργαζόμενους που αφορούν την τηλεργασία, με στόχο να αντιμετωπισθούν ζητήματα ίσης μεταχείρισης, πλήρους κάλυψης του λειτουργικού κόστους για τον εργαζόμενο, διασφάλισης του χρόνου εργασίας, εξισορρόπησης εργασιακού και ιδιωτικού χρόνου και γενικότερα διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων με τις τράπεζες να συμφωνούν στα περισσότερα από αυτά.

    Ενώ στο πλαίσιο της μέριμνας για τους εργαζόμενους, για πρώτη φορά στα χρονικά, οι τράπεζες αναλαμβάνουν να ενισχύσουν τις γυναίκες που προχωρούν σε προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ σε περίπτωση ασθένειας, οι τράπεζες έχουν δεχτεί να χορηγούν άδεια μίας εβδομάδας στον εργαζόμενο εφόσον μέλος της οικογένειάς του ασθενεί και νοσηλεύεται.

    Ακόμη οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει στο ζητούμενο της ΟΤΟΕ για καθολική και αποτελεσματική εκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση των εργαζομένων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της ψηφιακής εποχής.

    Διαβάστε επίσης:

    Attica Bank: Υπεγράφη η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για φαινόμενα βίας και παρενόχλησης



    ΣΧΟΛΙΑ