• Τράπεζες

    Ποιες επιχειρήσεις πήραν δάνεια από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας

    Το 97% των επιχειρήσεων που έλαβαν δάνεια στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ αύξησαν ή διατήρησαν τις θέσεις εργασίας

    Αθηνά Χατζηπέτρου, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα


    Οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ αποτελούν τον βασικό κορμό των εταιρειών που δανειοδοτήθηκαν από τα δύο προγράμματα, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

    Πρόκειται για 11.561 επιχειρήσεις σε σύνολο 18.589, οι οποίες έλαβαν δάνεια ύψους 472 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αυτές αντιπροσωπεύουν το 62,2% αυτών που χρηματοδοτήθηκαν, η αξία των δανείων που έλαβαν είναι μόλις το 15,39% της συνολικής αξίας των εγκεκριμένων δανείων των 5,1 δισ. ευρώ που διοχετεύθηκαν στην αγορά.

    Συντριπτική είναι άλλωστε η συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ στις συνολικές χρηματοδοτήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές αντιπροσωπεύουν το 75,9% του αριθμού των δανειοδοτούμενων επιχειρήσεων και επιβεβαιώνεται με βάση την κατανομή και στα δύο επιμέρους χρηματοδοτικά εργαλεία. Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ, αποτελούν το 79,8% των εταιρειών που δανειοδοτήθηκαν από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το 66,9% από το Ταμείο Εγγυοδοσίας.

    Ο τζίρος των επιχειρήσεων είναι ένα από τα δύο βασικά κριτήρια με βάση τα οποία δίνονται τα δάνεια της ΕΑΤ και από την ανάλυση των στοιχείων για τα δάνεια που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του α’ κύκλου χρηματοδοτήσεων του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, επιβεβαιώνεται ότι, οι επιχειρήσεις μικρού τζίρου, αν και κυριάρχησαν ως αριθμός δανειοδοτούμενων επιχειρήσεων, άντλησαν δάνεια χαμηλής αξίας μικρής αξίας.

    Σύμφωνα με στοιχεία για την κατανομή των δανείων από τα δύο προγράμματα, 4.818 επιχειρήσεις με τζίρο από 1 εκατ. ευρώ έως και 5 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 25,9% του συνόλου, άντλησαν δάνεια αξίας 1,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 21,6%, ενώ άλλες 2.210 επιχειρήσεις, δηλαδή το 11,9% με τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ άντλησαν το 63% της χρηματοδότησης.

    Η ανάλυση των στοιχείων για τα δάνεια που δόθηκαν αναδεικνύει ωφελημένες τις μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες αν και είναι μόλις το 1,3% αυτών που δανειοδοτήθηκαν, η αξία των δανείων που έλαβαν αντιπροσωπεύει το 28,7% της ρευστότητας που δόθηκε στην αγορά. Πρόκειται για 250 μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας σε σύνολο 18.589 που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση, οι οποίες έλαβαν δάνεια ύψους 1,5 δις ευρώ από το σύνολο των 5,1 δισ. ευρώ.

    Από το σύνολο των 18.589 επιχειρήσεων που δανειοδοτήθηκαν, οι 12.707 δηλαδή το 68,36% απασχολεί έως 10 εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις αυτές, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοδοτούμενων επιχειρήσεων έχουν μικρή συμμετοχή στο ύψος της ρευστότητας που άντλησαν, καθώς τα δάνεια που έλαβαν ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 26% της συνολικής ρευστότητας των 5,1 δισ. ευρώ που διοχετεύθηκε στην αγορά. Στις 4.545, δηλαδή το 24,4% του συνόλου ήταν οι επιχειρήσεις με 10 έως και 50 εργαζόμενους που χρηματοδοτήθηκαν, λαμβάνοντας δάνεια 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή με το 23,5% της συνολικής χρηματοδότησης.

    Σε όρους απασχόλησης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που απασχολούν προσωπικό από 50 έως 250 άτομα, αντιπροσωπεύουν το 5,93% των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν, αλλά τα δάνεια που έλαβαν αντιστοιχούν στο 23,5% της αξίας της ρευστότητας που διοχετεύθηκε στην αγορά. Πρόκειται για 1.102 επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν με 1,2 δισ. ευρώ. Σαφής είναι και εδώ η υπεροχή των 235 μεγάλων επιχειρήσεων, αυτών δηλαδή με προσωπικό άνω των 250 ατόμων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,26% του πλήθους αυτών που δανειοδοτήθηκαν, αλλά έλαβαν το 25% της χρηματοδότησης, απορρόφησαν δηλαδή 1,3 δισ. ευρώ από τα 5,1 δισ. ευρώ των δανείων που δόθηκαν.

    Η συγκέντρωση του μεγαλύτερου πλήθους στις επιχειρήσεις με έως 10 εργαζόμενους, παρατηρείται και στα δύο επιμέρους χρηματοδοτικά εργαλεία, με ποσοστό 71,9% στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ και 60,2% στο Ταμείο Εγγυοδοσίας. Το 88% της αξίας των δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙ αφορά χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις με έως 50 εργαζόμενους, ενώ στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, λόγω και της συμμετοχής των μεγάλων επιχειρήσεων, η μεγαλύτερη αξία παρουσιάζεται σε επιχειρήσεις με άνω των 250 εργαζομένων.

    Σε ότι αφορά τους κλάδους δραστηριότητας, το μεγαλύτερο πλήθος (46,2%) και αξία (38,7%) δανείων συγκεντρώνεται στον κλάδο του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, με τον κλάδο της μεταποίησης να ακολουθεί με 13,8% σε πλήθος και 23,2% σε αξία δανείων και, των υπηρεσιών παροχής καταλυμάτων και εστίασης με 12,1% σε πλήθος και 14,9% σε αξία δανείων.

    Παρόμοια είναι η εικόνα που προκύπτει και ανά επιμέρους χρηματοδοτικό εργαλείο. Συγκεκριμένα στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ το μεγαλύτερο πλήθος (47,6%) και αξία (47,9%) δανείων συγκεντρώνεται στον κλάδο του χονδρικού και λιανικού Εμπορίου, με τον κλάδο της μεταποίησης να ακολουθεί με 13,4% σε πλήθος και 19,3% σε αξία δανείων και, των υπηρεσιών παροχής καταλυμάτων και εστίασης με 11,3% σε πλήθος και 11,4% σε αξία δανείων. Στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, το μεγαλύτερο πλήθος (43,1%) και αξία (33,9%) δανείων συγκεντρώνεται στον κλάδο του χονδρικού και λιανικού Εμπορίου και ακολουθεί ο κλάδος της μεταποίησης με 14,8% σε πλήθος και 25,22% σε αξία δανείων και, των υπηρεσιών παροχής καταλυμάτων και εστίασης με 14% σε πλήθος και 16,8% σε αξία δανείων.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ