• Τράπεζες

    Περνούν τα stress test οι τέσσερις συστημικές τράπεζες


    Με επιτυχία περνούν τα stress test του 2018 οι ελληνικές τράπεζες, όπως προκύπτει από τις επαφές που είχαν την εβδομάδα που μας πέρασε οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Η επιτυχής ολοκλήρωση των stress test αναμένεται να πιστοποιηθεί στο ραντεβού που θα έχουν στη  Φρανκφούρτη, την προσεχή εβδομάδα, οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να έχουν και μια πιο συγκεκριμένη εικόνα για τα ακριβή στοιχεία της άσκησης.

    Από τη μέχρι σήμερα ανταλλαγή των στοιχείων προκύπτει ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες -Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς- εκπληρώνουν τις απαιτήσεις των κεφαλαιακών απαιτήσεων ακόμη και με βάση το δυσμενές σενάριο και οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι μικρές και διαχειρίσιμες. Αυτό σημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα δεν θα χρειαστεί να καταφύγει εκ νέου σε κρατική στήριξη και ότι, οι όποιες νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εφόσον αυτές απαιτηθούν θα είναι μικρές και θα καλυφθούν από ιδιώτες.

    Η εξέλιξη αυτή διαψεύδει τις αρνητικές μέχρι σήμερα εκτιμήσεις για τις αντοχές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και αποδίδεται στις σοβαρές προσπάθειες αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, στις ψηλές προβλέψεις με τις οποίες έχουν θωρακιστεί οι τράπεζες μετά και το συνυπολογισμό των επιπτώσεων του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9, αλλά και τις ηπιότερες παραδοχές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 2018 – 2020.

    Σημειώνεται άλλωστε ότι με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πανευρωπαϊκά. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Alpha Bank διαμορφώθηκε στο 18,3%, της Εθνικής τράπεζας στο 16,7%, της Eurobank στο 15,3% και της τράπεζας Πειραιώς στο 15,4%.

    Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχή ολοκλήρωση των τεστ αντοχής είχε το υψηλό απόθεμα προβλέψεων που διαθέτει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά και το συνυπολογισμό των επιπτώσεων του IFRS 9,  που προσέθεσε 5,7 δις ευρώ στις πραγματοποιηθείσες ήδη προβλέψεις, που αγγίζουν πλέον τα 55 δις ευρώ.

    Καθοριστικός παράγοντας ήταν επίσης και η υιοθέτηση ηπιότερων μακροοικονομικών προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι το δυσμενές σενάριο με βάση το οποίο στρεσαρίστηκαν οι ελληνικές τράπεζες προβλέπει μείωση του ΑΕΠ στην τριετία 2018-2020 κατά – 3,2%, ενώ το αντίστοιχο του 2015 προέβλεπε -6,8%. Η πτώση των τιμών των ακινήτων με βάση επίσης το δυσμενές σενάριο έχει υπολογιστεί  στο – 16,6% στην τριετία 2018-2020, πέντε φορές δηλαδή μεγαλύτερη από την πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ.

    Υπενθυμίζεται ότι στο δυσμενές σενάριο του stress test του 2015, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, ενσωματώνοντας τις αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, των τιμών των ακινήτων είχε οριστεί στο 5,5%.



    ΣΧΟΛΙΑ