• Τράπεζες

    Πανούσης (doValue): Οι πλειστηριασμοί μέσο πίεσης για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τάσος Πανούσης

    Τάσος Πανούσης, CEO της doValue και πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιρειών Διαχείρισης


    Τι ανέφερε ο κ. Τάσος Πανούσης CEO της doValue

    «Οι πλειστηριασμοί είναι το μέσο πίεσης για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης δεν είναι επιλογή μας, εμείς θέλουμε λύσεις βιώσιμες σε βάθος χρόνου», ανέφερε ο κ. Τάσος Πανούσης CEO της doValue, και πρόεδρος της ένωσης εταιρειών διαχείρισης από δάνεια και πιστώσεις, μιλώντας σε συνέδριο για τα «κόκκινα» δάνεια.

    Όπως είπε, «το πρόβλημα των κακόπιστων οφειλετών, εκείνων που επιχειρούν να αξιοποιήσουν ακόμη και τη δοκιμασία της πανδημίας για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους σε βάρος των συνεπών και της οικονομίας, παραμένει. Και δυστυχώς βρίσκουν καταφύγιο σε μέτρα καλής πρόθεσης που αποδεικνύονται όμως στην πράξη ατελέσφορα και φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γενική αναστολή όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης – και όχι μόνον των πλειστηριασμών».

    Σημείωσε πως «οι πλειστηριασμοί και γενικά η προσφυγή σε αναγκαστική εκτέλεση δεν αποτελεί ούτε πρόθεση, ούτε επιλογή μας. Εμείς θέλουμε λύσεις. Λύσεις αμοιβαία αποδεκτές και βιώσιμες για να αναβιώσουν και να πληρωθούν τελικά τα δάνεια στο βαθμό που μπορεί να ανταποκριθεί ο οφειλέτης. Η αναγκαστική εκτέλεση δεν είναι πρώτη μας προτεραιότητα».

    Όμως η απουσία της συμπλήρωσε, ως «έσχατο μέσο» σε βάρος των στρατηγικών κακοπληρωτών, έχει σοβαρές παρενέργειες.

    Και αυτό επειδή οι «κατά σύστημα ασυνεπείς ενθαρρύνονται στην ασυνέπειά τους. Και οι συνεπείς βλέπουν ότι οι καταχρηστικές συμπεριφορές γίνονται ανεκτές».

    Το αποτέλεσμα είναι να καταστρέφεται η αποκατάσταση της κουλτούρας πληρωμών στην Ελλάδα.

    «Το παρατεταμένο πάγωμα των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης έχει ήδη πλήξει σοβαρά το ρυθμό με τον οποίο επιτυγχάνονται ρυθμίσεις και συναινετικές διευθετήσεις. Έτσι, όμως, ξεκινά ένα ντόμινο παρενεργειών στην οικονομία» σημείωσε ο κ. Πανούσης.

    Και είναι ορατός ο κίνδυνος, εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση, να αυξηθεί ο συντελεστής ρίσκου και για τις τιτλοποιήσεις που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος, μέσω του προγράμματος Ηρακλής.

    Ο κ. Πανούσης υπογράμμισε πως το 2021 θα είναι πράγματι χρονιά μετασχηματισμού για την αγορά των προβληματικών δανείων, η χρονιά που θα διαμορφώσει τη φυσιογνωμία της για το ορατό μέλλον.

    Οι τράπεζες μείωσαν το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων από το υψηλό των 107 δις ευρώ που ήταν τον Μάρτιο του 2016, στα 57 δις ευρώ στο στο τέλος του 2020.

    Και αναμένεται να προστεθούν και νέα «κόκκινα» δάνεια απόρροια της πανδημίας.

    Για το 2021 είχαν προϋπολογιστεί τιτλοποιήσεις –αυτό είναι το βασικό εργαλείο- για χαρτοφυλάκια περίπου 23 δις ευρώ, συνέχισε, όμως και σχέδια που ήταν για το 2022 έρχονται μπροστά και θα υλοποιηθούν φέτος. Η επικείμενη ψήφιση του Ηρακλή ΙΙ δίνει αυτή τη δυνατότητα. Στο τέλος του χρόνου, και με τα σημερινά δεδομένα, θα έχουν μειωθεί –εξαιρουμένης της πανδημίας- τα τραπεζικά ΜΕΔ σε περίπου 35 δις ευρώ.

    Ακόμα σημείωσε, πως σύντομα θα δούμε και πόσα δάνεια προστέθηκαν στο απόθεμα των ΜΕΔ. Κυρίως, θα φανεί πόσοι ιδιώτες και επιχειρήσεις που απολαμβάνουν το προνόμιο της αναστολής πληρωμών θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν τα προγράμματα ομαλής μετάβασης στην κανονικότητα, τόσο τα κρατικά, τη Γέφυρα 1 και 2, όσο και τις ρυθμίσεις που προσφέρουν εταιρείες διαχείρισης και τράπεζες, και πόσοι δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν.

    Από τη πλευρά μας, οι Εταιρίες Διαχείρισης έχουμε κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια αρωγής προς τους πληγέντες από τα μέτρα περιστολής της πανδημίας, αλλά και προς όλους τους οφειλέτες συνολικά. Μόνο τον τελευταίο χρόνο προχωρήσαμε σε 75.000 ρυθμίσεις δανείων ύψους άνω των 2 δις ευρώ σε μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών οι λύσεις που δώσαμε περιλάμβαναν και άφεση χρέους. Ταυτόχρονα, συνεργαστήκαμε με τις τράπεζες για ένα μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων και στα δάνεια που παραμένουν στα χαρτοφυλάκιά τους, προσφέραμε ρυθμίσεις αμοιβαία επωφελείς που αποτελούν την βάση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους.

    Ακόμα ανέφερε πως μέσα στο 2021 έχουμε μία ακόμη σημαντική εξέλιξη. Οριστικοποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τη δραστηριότητά μας, με βασικό άξονα το νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Η υλοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον Εξωδικαστικό συμβιβασμό προχωρεί καθώς και όλες οι σχετικές ΚΥΑ και η εκτίμησή μας είναι πως θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Υπάρχει κινητοποίηση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, που έχει ουσιαστική σημασία καθώς με το νέο πτωχευτικό ρυθμίζεται το σύνολο των χρεών, τόσο προς τους ιδιώτες πιστωτές όσο και προς το δημόσιο τομέα.

    Συμπερασματικά, οι εταιρείες διαχείρισης δανείων είναι ένας νέος σημαντικός πυλώνας στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα επειδή φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα – καλύτερα για όλους: τους οφειλέτες, τους ιδιοκτήτες των δανείων, το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία συνολικά. Η παρουσία τους έχει εξυγιαντικό χαρακτήρα, ευνοούν την ανάπτυξη, βοηθούν τις τράπεζες να παίξουν το δικό τους διακριτό ρόλο και ενισχύουν την οικονομία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Θοδωρής Καλαντώνης (doValue): Λάθος το οριζόντιο «πάγωμα» των πλειστηριασμών, ο αντίκτυπος της κρίσης είναι ασύμμετρος

    doValue: Συμφωνία με την Bain Capital για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων «ICON»

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ