• Business

    Πλειστηριασμοί: Έρχεται η ώρα μηδέν – Πότε θα ξεκινήσουν πάλι

    πλειστηριασμοί


    Πριν το Eurogroup της Καθαρής Δευτέρας και το αργότερο μέσα στη συνεδρίαση του Eurogroup θα καταστεί σαφής ποια θα είναι τελικώς  η εξέλιξη των πλειστηριασμών  στη χώρα μας,  με την πρόταση των τραπεζών να παραμένει άνοιγμα της διαδικασίας για όλα πλην της πρώτης κατοικίας.

    Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται και οι θεσμοί,  με άγνωστο Χ λόγω της πανδημίας το πότε θα ανοίξουν τα δικαστήρια.

    Το οικονομικό επιτελείο από την άλλη πλευρά προσπαθεί σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα να διατηρήσει τόνους ψυχραιμίας και να διαφυλάξει από τυχόν κοινωνικούς εκτροχιασμούς.

    Ούτως ή άλλως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το πως θα ανοίξουν οι πράξεις εκτέλεσης πριν και μετά τους πλειστηριασμούς ενώ ήδη έχουν ανοίξει οι διαδικασίες σε ότι αφορά τις ειδικές διαχειρίσεις.

    Πώς θα γίνονται οι πλειστηριασμοί

    Από τα μέσα Μαρτίου και μέχρι το τέλος Μαΐου που είναι ενημερωμένη η πλατφόρμα των πλειστηριασμών, οι προγραμματισμένες δημοπρασίες ανέρχονται σε 2170 εκ των οποίων οι 970 αφορούν κατοικίες.

    Σαφή εξαίρεση τονίζουν τραπεζίτες και servicers θα αποτελέσει η πρώτη κατοικία όσων έχουν πληγεί από την πανδημία.

     Το παραπάνω μέγεθος όπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες είναι το προγραμματισμένο απέχει ωστόσο πολύ από εκείνο που τελικώς από τους πλειστηριασμούς που πραγματικά θα λάβουν χώρα.

    Τα προβλήματα

    Η μη διενέργεια πλειστηριασμών  με μία λογική οριζόντια  σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν τράπεζες και servicers έχει διαμορφώσει μια κουλτούρα μη πληρωμών. Ιδιαίτερα που σε αναστολή βρίσκονται και όλες οι πράξεις εκτέλεσης.

    Το γεγονός αυτό οδηγεί αρκετά πίσω τους στόχους των ανακτήσεων, στοιχείο το οποίο είναι τελικώς προπομπός για προβλήματα και  στις συμβάσεις του Ηρακλή που προβλέπουν παρόμοιους στόχους.

    Μέσα σε αυτήν την λογική και λόγω των κλειστών δικαστηρίων το οικονομικό επιτελείο ζητάει  από την DG Comp αιτιολογημένη εξαίρεση από τα penalties των στόχων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

    Πλειστηριασμοί: Tα Αντισταθμίσματα

    To θέμα των πλειστηριασμών είναι μείζον και κοινωνικό και με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται.

    Έτσι το Οικονομικό επιτελείο αποφασίζει να έρθουν προς τα μπροστά οι στόχοι σε ότι αφορά τα επιδοτούμενα προγράμματα  παντός είδους με στόχο έναν και μόνον:

    Να περιορίσει νέα κόκκινα δάνεια που θα οδηγήσουν σε πλειστηριασμούς αλλά και να δώσει ανακούφιση σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που αναζητούν απεγνωσμένα ρευστότητα σε ένα περιβάλλον που δεν διαθέτει τέτοια.

    Έτσι λοιπόν σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η κυβέρνηση θα τρέξει νωρίτερα όσο αυτό είναι εφικτό και το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ αλλά και όσα προγράμματα άλλα είναι στο χέρι της να ολοκληρωθούν.

    Το πρόγραμμα αυτό λένε οι επιτελείς της κυβέρνησης σε επίπεδο όρων επίσης ενδέχεται να ξεκαθαρίσει έως το Eurogroup.

    Aς σημειωθεί πως με βάση της έκθεση ενισχυμένης εποπτείας αυτή έκανε αναφορά σε αναθεώρηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας η οποία θα προβλέπει μεταξύ άλλων βελτιώσεις και στο πλαίσιο των δημοπρασιών.



    ΣΧΟΛΙΑ