Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Παγκρήτια Τράπεζα: To deal με την HSBC φέρνει 90.000 πελάτες και €1,5 δισ. καταθέσεις

Αντώνης Βαρθολομαίος, CEO της Παγκρήτιας Τράπεζας

Αντώνης Βαρθολομαίος, CEO της Παγκρήτιας Τράπεζας

Η Παγκρήτια Τράπεζα στο τέλος Ιουλίου θα κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα, με την πλήρη απορρόφηση και μετάπτωση των συστημάτων της HSBC, για τη δημιουργία μιας ισχυρής μη συστημικής τράπεζας, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί και η συγχώνευση με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία συγχώνευσης με την Attica Bank, που περιλαμβάνει το due diligence και την εκπόνηση business plan, που θα καθορίσει τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των δύο τραπεζών, όπως και τη σχέση ανταλλαγής. Η νέα τράπεζα, στις αρχές του 2025, θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και στην είσοδο στο Χρηματιστήριο.

Η πλήρης απορρόφηση της HSBC ανοίγει νέους ορίζοντες στην Παγκρήτια, καθώς διευρύνει την πελατειακή της βάση με 90.000 πελάτες, αποκτά πάνω από 1,5 δισ. ευρώ καταθέσεις, ενισχύει με 15 καταστήματα το δίκτυο της, ανοίγει τις δραστηριότητες της και στο κομμάτι της ναυτιλίας, με υπηρεσίες και προϊόντα που καλύπτουν πλήρως τις εξειδικευμένες ανάγκες της ποντοπόρου ναυτιλίας, εστιάζοντας στις μικρού και μεσαίου μεγέθους ναυτιλιακές εταιρείες.

Παράλληλα η τράπεζα συμμετέχει στα εγγυοδοτικά προγράμματα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διευρύνοντας το πελατολόγιο της.

Ταυτόχρονα η διαδικασία εξυγίανσης της από τα «κόκκινα» δάνεια είναι ο κυρίαρχος στόχος για τη Διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο CEO της τράπεζας Αντώνης Βαρθολομαίος.

Η Παγκρήτια πρέπει να διαχειριστεί ένα 1 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια, και για το λόγο αυτό θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση ύψους 300 εκατ. ευρώ το 2024, κίνηση που μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 50-70 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πενταετές business plan στόχος είναι ο δείκτης των προβληματικών δανείων να έχει διαμορφωθεί στο 11% το 2027, από το 64% που είναι τώρα, με το 90% του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου να αφορά επιχειρηματικά δάνεια.

Ωστόσο, αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί πολύ νωρίτερα, καθώς αναμένεται να ενεργοποιηθεί – αμέσως μετά τις εκλογές – το πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ», το οποίο θα προσφέρει εγγυήσεις και θα καλύψει εκτός από τις τιτλοποιήσεις που εκκρεμούν, και τις τιτλοποιήσεις μη συστημικών τραπεζών.

Προς το παρόν τα στελέχη πρώτης γραμμής της Παγκρήτιας μένουν προσηλωμένα στην ομαλή απορρόφηση της HSBC και τεστάρουν διαρκώς τα συστήματα για να αποκλείσουν κάθε απρόοπτο.

Σημειώνουν πως με τη συγχώνευση αναβαθμίζεται η ποιότητα υπηρεσιών της τράπεζας και είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους 280 εργαζομένους της HSBC.

Βέβαια, δεν θα ακολουθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι της HSBC, και θεωρείται βέβαιο πως περί τα 35 άτομα – ανάμεσα τους και κάποια υψηλόβαθμα στελέχη – θα προτιμήσουν να φύγουν με εθελούσια που αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα, παρά να ακολουθήσουν νέα πορεία.

Διαβάστε επίσης

Παγκρήτια Τράπεζα: Προχωράει η διαδικασία λειτουργικής συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας

Στουρνάρας-Εξάρχου-Βρεττού: Πώς έσωσαν 3 μη συστημικές τράπεζες εν μέσω διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης

Alibaba: Αιφνίδια αλλαγή του CEO μετά από οκτώ χρόνια – Τι σχεδιάζει η εταιρεία των 240 δισ. δολαρίων

──────────────────

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων