• Τράπεζες

    Παγκρήτια Τράπεζα: Ολοκληρώνεται η ΑΜΚ – Εγκρίθηκε το επιχειρηματικό πλάνο από την ΤτΕ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αντώνης Βαρθολομαίος, CEO Παγκρήτια Τράπεζα

    Αντώνης Βαρθολομαίος, CEO Παγκρήτια Τράπεζα


    Ολοκληρώνεται σήμερα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 98,7 εκατ ευρώ της Παγκρήτιας Τράπεζας, η οποία έχει πλέον και την έγκριση της Τράπεζας Ελλάδος για το νέο επιχειρηματικό της πλάνο, με το οποίο γυρίζει σελίδα και στοχεύει να καταστεί η τράπεζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Τα δικαιώματα τους στην αύξηση –που για τους νέους μετόχους θα ολοκληρωθεί στις 27 Οκτωβρίου- άσκησαν η η Lyktos Participations Επενδύσεων και Συμμετοχών, συμφερόντων του κ. Μιχάλη Σάλλα, που ελέγχει το 19,95% της Παγκρήτιας, η Εθνική Τράπεζα που έχει ποσοστό 7,17%.

    Ενώ στην αύξηση θα συμμετάσχει και ο έτερος μεγάλος μέτοχος της Παγκρήτιας που είναι πλέον η GREEN HYDEPARK INVESTMENT LIMITED, με έδρα την Λευκωσία της Κύπρου, και η οποία απέκτησε το 7,9% από την Alfa Ocean Developments Ανώνυμη Κτηματική Εταιρεία Συμμετοχών συμφερόντων της οικογένειας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

    Την Green HYDEPARK εκπροσωπεί η εφοπλιστική οικογένεια Μουνδρέα.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή η Τράπεζα της Ελλάδος ενέκρινε το 5ετες επιχειρηματικό πλάνο της τράπεζας, το οποίο θέτει ρεαλιστικούς στόχους για την εξυγίανση και την ανάπτυξη της Παγκρήτιας, μέσω της απορρόφησης των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα και της συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει και νέα αύξηση κεφαλαίου το 2024.

    Το πρώτο βήμα για την εξυγίανση της τράπεζας ξεκινά από τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων, καθώς ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα τέλη Ιουνίου 2022 διαμορφώθηκε (με βάση τα αποτελέσματα 6μήνου) στο 65,03% και τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αντιπροσώπευαν το ίδιο διάστημα το 58,81% των δανείων της Παγκρήτιας.

    Μάλιστα η Παγκρήτια έχει εκπονήσει Σχέδιο Μείωσης ΜΕΑ, βασική στόχευση του οποίου είναι η δραστική βελτίωση της χρηματοοικονομικής, οργανωτικής και κεφαλαιακής δομής της τράπεζας μέσω της μείωσης των NPEs και του σχετικού κόστους κινδύνου, που αποτελούν τους κύριους παράγοντες επιβάρυνσης της κερδοφορίας της τα τελευταία χρόνια.

    Το σχέδιο πέρα από οργανικές δράσεις μείωσης των καθυστερούμενων δανείων προβλέπει και απευθείας πωλήσεις NPEs, όπως και τιτλοποιήσεις δανείων.

    Η Παγκρήτια με την έγκριση του επιχειρηματικού της πλάνου από την Τράπεζα της Ελλάδος – πηγές της οποίας αναφέρουν στο mononews, «έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη διοίκηση της»-, και την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, γυρίζει σελίδα και ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, με στόχο να είναι μια μεσαίου μεγέθους τράπεζα που θα καλύψει το κενό που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στις τέσσερις συστημικές και τις μικρές τράπεζες της χώρας.

    Στόχος της διοίκησης της Παγκρήτιας Τράπεζας, μετά τη συγχώνευση με την Τράπεζα Χανίων και την απορρόφηση των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα, είναι η δημιουργία μιας νέας κουλτούρας στην τραπεζική εξυπηρέτηση που θα συνδυάζει ευελιξία και φιλική αντιμετώπιση προς τον πελάτη, με εξειδικευμένες γνώσεις και αναβαθμισμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

    Βασικό άξονα του αναπτυξιακού σχεδιασμού αποτελεί παράλληλα η χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε τμήματα της αγοράς με ιδιαίτερη δυναμική όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και ο μετασχηματισμός της πρωτογενούς παραγωγής.

    Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώνεται σήμερα αποτελεί και τον πρώτο σημαντικό σταθμό στην αναδιοργάνωση και τον μετασχηματισμό της τράπεζας.

    Τα αντληθέντα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τράπεζας μέσω σημαντικών επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και υποδομές.

    Θα επιτρέψουν επίσης τον εξορθολογισμό του δικτύου της, με παράλληλη επέκταση της φυσικής παρουσίας της πανελλαδικά, αξιοποιώντας το νέο γεωγραφικό αποτύπωμα που προκύπτει από τη συνένωση των δικτύων των τριών τραπεζών.

    Διαβάστε επίσης:

    Παγκρήτια Τράπεζα: Τα επόμενα βήματα για την νέα εποχή

    Παγκρήτια Τράπεζα: Υπέβαλε επιχειρηματικό πλάνο στην Τράπεζα της Ελλάδος

    Παγκρήτια Τράπεζα: Σε νέα βάση η αύξηση κεφαλαίου – Ο Μιχάλης Σάλλας και οι νέοι επενδυτές



    ΣΧΟΛΙΑ