• Τράπεζες

    Παγκόσμιο «σαφάρι» ξεκίνησαν οι τράπεζες για να ανακαλύψουν τους κρυμμένους θησαυρούς των κακοπληρωτών


    Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα ψάχνουν να βρουν τους «κρυμμένους θησαυρούς» των στρατηγικά κακοπληρωτών οι τράπεζες. Βίλες, έργα τέχνης και μετρητά, μπαίνουν στο στόχαστρο.

    Αρχικά ψάχνουν για καταθέσεις στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, κάνοντας χρήση του ευρωπαϊκού κανονισμού 655/2014, που επιτρέπει να δεσμευθούν καταθέσεις που έχουν «κρυφτεί» σε τράπεζες της Ευρωζώνης.

    Όμως η έρευνα δεν σταματά μόνο στις καταθέσεις. Οι τράπεζες στην ατζέντα τους περιλαμβάνουν κάθε είδους περιουσιακό στοιχείο, από ακίνητα -στην ημεδαπή και την αλλοδαπή-, καταθέσεις, μετοχές, αμοιβαία, αλλά και έργα τέχνης, καθώς πολλοί «πτωχευμένοι» διαθέτουν προσωπικές συλλογές που θα τις ζήλευαν και μουσεία.

    Βέβαια το μεγάλο ζητούμενο είναι αν και πότε θα ανακαλύψουν κάτι πολύτιμο.

    Η διαδικασία για την ανακάλυψη των «κρυμμένων θησαυρών» των κακοπληρωτών, που ξεκίνησε δειλά στις αρχές του χρόνου, πλέον εντατικοποιείται και στη σέντρα βγαίνουν αρχικά όλοι εκείνοι που έχουν μεγάλα δάνεια τα οποία έχουν καταγγελθεί.

    Ενώ πολύ σύντομα οι τράπεζες θα μπορούν μέσω της ενιαίας πλατφόρμας για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων να ανταλλάσσουν πληροφορίες και στοιχεία για το πλήρες περιουσιακό προφίλ του κάθε πελάτη. Δηλαδή εκτός από τα δάνεια -στα οποία έχουν πρόσβαση μέσω της «μαύρης» αλλά και της «λευκής» λίστας του Τειρεσία, οι τράπεζες θα «βλέπουν» και το Ε9 του κάθε πελάτη και έτσι θα έχουν μία καλύτερη εικόνα για το πόσο πλούσιος ή φτωχός είναι. Σημειώνουμε ότι η ανταλλαγή στοιχείων θα αφορά δανειολήπτες με καταγγελμένα δάνεια.

    Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη ο αριθμός των στρατηγικά κακοπληρωτών υπολογίζεται κοντά στις 70.000 δανειολήπτες, οι περισσότεροι έχουν δανεισμό σε περισσότερες από μία τράπεζες, ενώ πολλοί από αυτούς -σε ποσοστό πάνω από 70%- έχουν βρει καταφύγιο στο Νόμο Κατσέλη και ενώ διαθέτουν σημαντική ακίνητη περιουσία αποφεύγουν συστηματικά να πληρώσουν.

    Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι στα Ε9 των κακοπληρωτών περιλαμβάνονται περισσότερα από 50.000 επαγγελματικά ακίνητα. Και ακόμα έχουν στην ιδιοκτησία τους πάνω από 100.000 άλλα ακίνητα, όπως είναι βίλες, πολυτελείς κατοικίες, εξοχικά και διαμερίσματα.

    Ωστόσο στις τράπεζες εμφανίζονται ως «πένητες».

    Μάλιστα το τελευταίο διάστημα -και ειδικά για τις ρυθμίσεις /αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων- ο επιχειρηματίας αναλαμβάνει δέσμευση απέναντι στην τράπεζα ότι δεν έχει αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία. Και για το λόγο αυτό, στη σύμβαση ρύθμισης που υπογράφει υπάρχει σαφής όρος ότι: δεν έχει αποκρύψει αλλά και ούτε έχει μεταβιβάσει προσωπικά περιουσιακά στοιχεία τα προηγούμενα 5 χρόνια (από τη συμφωνία) και ότι σε περίπτωση που για τα επόμενα 10 χρόνια η τράπεζα ανακαλύψει περιουσιακά στοιχεία (πχ καταθέσεις στο εξωτερικό ή ακίνητα κ.λπ.) στην ιδιοκτησία του, θα είναι υποχρεωμένος να τα μεταβιβάσει στις πιστώτριες τράπεζες έναντι των οφειλών του.

    Στο τέλος του 2017 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ήταν της τάξης των 95δισ ευρώ και από αυτά το 47% έχει καταγγελθεί. Συγκεκριμένα τα νοικοκυριά έχουν 11,4δισ ευρώ στεγαστικά που έχουν καταγγελθεί και άλλα 8δισ ευρώ καταγγελμένα καταναλωτικά, σύνολα 19,4δισ ευρώ, ενώ τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί είναι ύψους 26δισ ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ξεπέρασαν τους 4.500 οι «εκατομμυριούχοι» τραπεζίτες στην Ευρώπη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιες τράπεζες κέρδισαν από την πώληση του ΙΑΣΩ και η αναβάθμιση 3 μετοχών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέες εξελίξεις: Γιατί η EKT εξετάζει νέο εργαλείο ρευστότητας για διάσωση τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ