• Τράπεζες

    Optima Bank: Στα €550,040 εκατ. έκλεισαν οι προσφορές για την ΑΜΚ

    Ο Γιώργος Τανισκίδης πρόεδρος της Optima bank

    Ο Γιώργος Τανισκίδης, Πρόεδρος της Optima bank


    Στα 550,040 εκατ. ευρώ έκλεισε η δημόσια εγγραφή της Optima Bank , καθώς η διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου.

    Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 151 εκατ. ευρώ καλύφθηκε πάνω από 3,5 φορές στο σύνολο και ως προς τις διαθέσιμες μετοχές η κάλυψη ήταν πάνω από 5 φορές. Η τιμή της μετοχής φαίνεται να έχει «κλειδώσει» στα 7.2 ευρώ.

    Το ενδιαφέρον παρέμεινε υψηλό και τις τρεις ημέρες που διήρκεσε η ΑΜΚ και μένουν οι επίσημες ανακοινώσεις για την τελική κάλυψη.

    Όπως έγραψε χθες το Mononews, τα 51 εκατ ευρώ της έχουν καλυφθεί από τέσσερις βασικούς επενδυτές καθώς η ολλανδική Reggeborgh συμμετέχει με 21 εκατ. ευρώ, το Fiera Capital fund με 15 εκατ. ευρώ, ο κεφαλαιούχος από το Ντουμπάι Καρίμ Χαμντούν, με 5 εκατ. ευρώ, και φυσικά η Motor Oil με 10 εκατ ευρώ.

    Το ζωηρό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται σε συνδυασμό με την υποσχόμενη, υψηλή μερισματική απόδοση (της τάξεως του 5,55), θεωρείται δεδομένο πως θα οδηγήσει στην υπερκάλυψη της αύξησης.

    Οι ιδιώτες επενδυτές εγγράφονται στο άνω άκρο του εύρους διάθεσης των νέων μετοχών, το οποίο έχει οριστεί στα 7,2 ευρώ η μία (το κάτω άκρο της τιμής διάθεσης βρίσκεται στα 6,4 ευρώ ανά μετοχή) και θα εκδοθούν 21 εκατ. νέες μετοχές.

    Η διοίκηση της τράπεζας είχε ανακοινώσει ότι προέκυψαν 549. 973 (από το 1.050.000 νέες μετοχές) αδιάθετες μετοχές που προορίζονταν να διατεθούν σε περιορισμένο κύκλο προσώπων (διοικητικό συμβούλιο, προσωπικό και συνεργάτες της τράπεζας).

    Κατόπιν τούτου αυξήθηκε ο αριθμός των νέων μετοχών που θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς στα 20.499.973 μετοχές.

    Ποσοστό τουλάχιστον 30% των μετοχών Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι τουλάχιστον 5.985.000 νέες μετοχές θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών.

    Το υπόλοιπο έως και 70% (δηλαδή έως και 13.965.000 νέες μετοχές) θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών και Ιδιωτών επενδυτών με βάση τη συνολική ζήτηση που θα εκδηλωθεί σε κάθε κατηγορία.

    Η γνωστοποίηση της τιμής διάθεσης θα γίνει σήμερα Παρασκευή, λίγη ώρα μετά από την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς και θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές, που θα πάρουν μετοχές αναλογικά με τη ζήτηση που θα εκφραστεί.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η Optima Bank θα κάνει πρεμιέρα διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Αθήνας και θα είναι η πρώτη εισαγωγή τράπεζας έπειτα από 17 χρόνια, από τον Μάιο του 2006.

    Η αποτίμηση της Optima Bank με βάση την ανώτατη τιμή διάθεσης, θα έχει ως σημείο εκκίνησης τα 530,6 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Σκέρτσος στο ECONOMIST: Οι προτεραιότητές μας στις μεταρρυθμίσεις

    Παύλος Μαρινάκης: Η χώρα μας θα συνεχίσει να εφαρμόζει απαρέγκλιτα την πολιτική της στο μεταναστευτικό

    ΤΑΙΠΕΔ: Στην επενδυτική Inmo Parck Invest το κάμπινγκ Κονιαβίτη



    ΣΧΟΛΙΑ