• Πολιτική

    Παύλος Μαρινάκης: Η χώρα μας θα συνεχίσει να εφαρμόζει απαρέγκλιτα την πολιτική της στο μεταναστευτικό

    • NewsRoom
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης


    «Η χώρα μας θα συνεχίσει να εφαρμόζει απαρέγκλιτα την πολιτική της στο μεταναστευτικό, με έμφαση στη φύλαξη των συνόρων της, την επέκταση του φράκτη του Έβρου, αλλά και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη.

    «Άλλωστε, αυτή είναι η πολιτική που έχει οδηγήσει στο να έχουμε, παρά την αυξητική τάση των ροών, μικρότερες συνέπειες σε σχέση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου» είπε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε:

    «Ο πρωθυπουργός θα τονίσει εκ νέου την ανάγκη να στηριχθούν οι χώρες πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα σε μία συγκυρία κατά την οποία αυξάνονται οι ροές».

    Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη «πάταξης των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών, ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις» και πρόσθεσε ότι αυτό αποτέλεσε και αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον, η οποία διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

    Επεσήμανε, ότι η Ε.Ε, είναι έτοιμη να προσφέρει έκτακτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα και επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου και η Frontex «είναι έτοιμοι να προσφέρουν νέο προσωπικό και άμεσα».

    Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι πριν την έναρξη της συνόδου, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Ε. Μακρόν, όπου θα συζητηθούν «οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα καθώς και όλα τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, ενόψει των δύο επικείμενων ευρωπαϊκών συμβουλίων». Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο ηγετών.

    Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και τις ενέργειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Elias.

    «Είναι μια μάχη εν εξελίξει και μέχρι την πλήρη αποκλιμάκωση του φαινομένου παραμένουμε στην πρώτη γραμμή με όλες μας τις δυνάμεις, με στόχο την προστασία των πολιτών, της ανθρώπινης ζωής και των κρίσιμων υποδομών».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή είχαν τεθεί σε επιφυλακή, η πολιτική προστασία, η πυροσβεστική , η αυτοδιοίκηση

    Τόνισε, ότι στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν 590 πυροσβέστες, με 198 οχήματα, δυνάμεις της ΕΜΑΚ με λέμβους και άρματα, ενώ έχουν γίνει 280 απεγκλωβισμοί και 170 αντλήσεις υδάτων, ενώ με οχήματα λέμβους και μηχανήματα συμμετέχουν και πάνω από χίλια στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, δυνάμεις της αστυνομίας και εθελοντές.

    «Δεν υπήρξε κανένας νεκρός και δεν αναφέρθηκε κανένας αγνοούμενος στο πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας» είπε ο κ. Μαρινάκης.

    Επεσήμανε, ότι σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου έχει διακοπεί η κυκλοφορία κατά περίπτωση, ενώ στο Βόλο έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας έξι γραμμές μέσης τάσης και συνεχίζουν να επιχειρούν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και εργολάβων.

    Τόνισε ότι ήδη 35 εκ. ευρώ έχουν καταβληθεί υπέρ των πλημμυροπαθών και 1.7 εκ. ευρώ ως πρώτη αρωγή για τους πληγέντες από πυρκαγιές.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε λεπτομέρειες για το νομοσχέδια, που συζητήθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιου, όπως του υπουργείου Εσωτερικών για τις διοικήσεις των φορέων του δημοσίου και την αξιολόγηση τους, με στόχο την «θωράκιση της αδιαβλητότητας του συστήματος επιλογής, την αξιοκρατία και διασφάλιση της λογοδοσίας» κάθε φορέα.

    Επίσης, αναφέρθηκε στη κατεύθυνση δημιουργίας ενός δικτύου δεκαεπτά μονάδων αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων, που προωθεί το υπουργείου Υγείας και πρόσθεσε:

    «Στόχος είναι η ισότιμη πρόσβαση στην Υγεία, η μείωση αναμονής στα χειρουργεία και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και η ικανή στελέχωση των νοσοκομείων με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ώστε κάθε πολίτης να έχει την υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη που χρειάζεται».

    Αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που γίνονται και σχεδιάζονται στα νοσοκομεία, Θριάσιο, Αττικό, Τζάνειο και το Μεταξά, αλλά και το νοσοκομείο Παπανικολάου το οποίο θα ενισχυθεί με 17 εκ. ευρώ για το νέο κτίριο για τις κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες.

    Για τους ελέγχους στην αγορά είπε, ότι χθες επιβλήθηκε πρόστιμο στην do value επαναλαμβανόμενες οχλήσεις σε οφειλέτη για οφειλή που όμως είχε υπαχθεί σε ρύθμιση με δικαστική απόφαση και η οποία εξυπηρετείτο κανονικά.

    Ανέφερε, ακόμη, ότι επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 230.000 ευρώ, το διπλάσιο των κερδών που αποκόμισε, στην εταιρία bic, η οποία διέθετε 73 κωδικούς προϊόντων της, με υψηλότερο μικτό κέρδος από το επιτρεπόμενο.

    «Οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν με ένταση τους ελέγχους. Έχουμε δεσμευτεί ότι δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπεί σε βάρος των καταναλωτών και να παραβιάζει την νομοθεσία και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω» είπε ο κ. Μαρινάκης και σημείωσε:

    «Το 2023 μέχρι και σήμερα έχουν διενεργηθεί 14.949 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα πάνω από 5 εκ. ευρώ».

    Αναφέρθηκε και στην κυβερνητική πρωτοβουλία, για τη δημιουργία του θεσμού κινητών μονάδων παραλαβής αιτήσεων διαβατηρίων από ομογενείς, που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου.

    «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δε ξεχνά τους Έλληνες του εξωτερικού, τους υπολογίζει, τους σέβεται» είπε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: «Για μας δεν υπάρχουν Έλληνες δύο κατηγοριών, όπως για την αντιπολίτευση».

    Για τα μέτρα στήριξης του υπουργείου Ενέργειας στο ηλεκτρικό ρεύμα το μήνα Οκτώβριο είπε ότι παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα.

    Συγκεκριμένα, για οικιακά τιμολόγια προβλέπεται ενίσχυση, ανεξαρτήτως παρόχου και εισοδηματικών κριτηρίων, μηνιαία επιδότηση 15 ευρώ ανά κιλοβατώρα, για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες.

    Η ίδια επιδότηση προβλέπεται και για μεγαλύτερες καταναλώσεις, σε περίπτωση μείωσης κατά 15% της ημερήσιας κατανάλωσης συγκριτικά με την αντίστοιχη του προηγούμενου έτους.

    Στα κοινωνικά τιμολόγια η ενίσχυση είναι στα 50 ευρώ ανά κιλοβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης. Επιπλέον, για τους αγρότες ανέρχεται στα 15 ευρώ ανά κιλοβατώρα στο σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

    Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε επίσης ότι, ήδη, σχεδόν τα μισά ραντεβού για τις νέες ταυτότητες, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, έχουν καλυφθεί , ενώ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πρωτεύουσες νομών έχουν εξαντληθεί.

    Κατόπιν τούτου, η ΕΛΑΣ με τη ΓΓΠΣ θα εκκινήσουν διαδικασία για νέα ραντεβού κατά το μήνα Δεκέμβριο. Την Τετάρτη 27.9 άνοιξε και η πλατφόρμα για το στεγαστικό επίδομα και οι δικαιούχοι μπορούν να την επισκέπτονται.

    Σήμερα, καταβάλλονται 182 εκ. ευρώ σε 1.332 000 ωφελούμενους από τον ΟΠΕΚΑ και αφορούν επιδόματα παιδιού στέγασης ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ανασφάλιστων υπερηλίκων, γεννήσεως, κηδείας , προγράμματος «Γέφυρα» , αναδοχής, κ.α.

    «Σήμερα η Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ποτέ οικονομικά» είπε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε:

    «Στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 η χώρα μας έχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, το ΑΕΠ μας έχει αυξηθεί πέντε μονάδες παραπάνω από το μέσο όρο του ΑΕΠ της Ευρωζώνης από το 2019.

    Το 2022 η χώρα μας είχε τη μεγαλύτερη πτώση στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ στον κόσμο. Φέτος, θα σημειωθεί ακόμη μια μεγάλη πτώση του χρέους προς ΑΕΠ».

    Τέλος σχετικά με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κόρινθο για την υποστήριξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού, ενώ την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου θα μεταβεί στην Δυτική Μακεδονία για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του υποψηφίου Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη.

    Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου θα μεταβεί στη Γρανάδα όπου θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Διαβάστε επίσης:

    Όταν ο Άδωνις «τάπωσε» τους New York Times

    Αλαλούμ με τα αντιγριπικά εμβόλια: Τι απαντά το υπ. Υγείας μετά την επίθεση Γιαννακόπουλου σε Αγαπηδάκη

    ECONOMIST – Κ. Χατζηδάκης: Οι 6 άξονες της οικονομικής πολιτικής που θα ασκηθεί την τετραετία



    ΣΧΟΛΙΑ