• Τράπεζες

    Optima bank: Αντληση κεφαλαίων €140 εκατ. – Στο 28,5% του συνόλου οι νέες μετοχές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Γιώργος Τανισκίδης πρόεδρος της Optima bank

    Ο Γιώργος Τανισκίδης, Πρόεδρος της Optima bank


    Με στόχο να αντλήσει 140 εκατ. ευρώ η Optima bank βρίσκεται στην τελική ευθεία για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο.

    Καθώς, όπως είχε ανακοινώσει η τράπεζα θα εκδώσει μέχρι 21 εκατ. νέες μετοχές. Aυτό σημαίνει τιμή έκδοσης στα επίπεδα των 6,67 ευρώ.

    Ωστόσο, η τελική εικόνα θα διαμορφωθεί ανάλογα με την ζήτηση που θα εκφραστεί στη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς (book building) από 27-29 Σεπτεμβρίου.

    Το ενδιαφέρον είναι έντονο τόσο από Έλληνες – εκτός από την οικογένεια Βαρδινογιάννη – όσο και από ξένους επενδυτές για να συμμετάσχουν στην αύξηση.

    Ήδη, ο πρόεδρος της Optima bank, Γιώργος Τανισκίδης, και ο CEO, Δημήτρης Κυπαρίσσης, έχουν προχωρήσει σε σειρά παρουσιάσεων σε Έλληνες επιχειρηματίες και funds.

    Παρουσιάσεις που αναφέρονται στην εντυπωσιακή πορεία της τράπεζας μεσα στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας της.

    Προχθές Τετάρτη παρέθεσαν δείπνο στο Ηράκλειο σε 80 επιχειρηματίες της Κρήτης, πολλοί εκ των οποίων εξεδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.

    Να σημειωθεί ότι το α’ εξάμηνο του 2023 η Optima bank παρουσίασε καθαρά κέρδη μετά τους φόρους πάνω από 43 εκατ. ευρώ, οδεύοντας με σιγουριά σε υπερδιπλασιασμό των κερδών της φέτος σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

    Το 2022 έκλεισε για την Optima bank με καθαρά κέρδη 42,4 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, παρουσιάζοντας 20,73% απόδοση ιδίων κεφαλαίων.

    Τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας για το 2022 παρουσίασαν ετήσια αύξηση 61,8%, φθάνοντας τα 253 εκατ. ευρώ. Στο εξάμηνο φέτος τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 298,5 εκατ. ευρώ, με 51,7 εκα κοινές μετοχές.

    Το σύνολο του ενεργητικού ανήλθε στο τέλος Ιουνίου φέτος  σε 3,2 δισ. ευρώ (από 2,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2022).

    Οι καταθέσεις της τράπεζας ανήλθαν σε  2,78 δισ. ευρώ (από 2,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022) με το 46,7% αυτών να είναι καταθέσεις προθεσμίας, και το δανειακό χαρτοφυλάκιο στα 2 δισ. ευρώ (από 1,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2022), με τα 1,9 δισ. ευρώ να αφορούν επιχειρηματικές χορηγήσεις.

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους, ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε  60,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 137% σε ετήσια βάση.

    Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες έφτασαν τα 14,3 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 59%) και τα  έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις σε 7,6 εκατ. ευρώ.

    «Μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας της Optima bank αποδεικνύεται ότι όταν έχεις όραμα και προοπτική και τα μοιράζεσαι με όλους τους ανθρώπους σου, ακόμα και αυτό που διαφαίνεται αδύνατο μπορεί να επιτευχθεί», λέει ο κ. Τανισκίδης και δηλώνει περήφανος που η εισαγωγή της Optima bank στο ταμπλό του Χ.Α. θα είναι η πρώτη εισαγωγή τράπεζας μετά από 17 ολόκληρα χρόνια.

    Η τράπεζα «γεννήθηκε»  το καλοκαίρι του 2019, όταν η Ireon Investments, θυγατρική της Motor Oil, προχώρησε στην εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος.

    Το  πρώτο κατάστημα ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2019 και σήμερα η τράπεζα διαθέτει δίκτυο 27 καταστημάτων, με τα 6 να λειτουργούν στην περιφέρεια.

    Διαβάστε επίσης:

    H Eurobank στηρίζει την εθνική προσπάθεια αποκατάστασης της Θεσσαλίας

    Optima bank: Digital ασφάλεια με ένα κλικ! – Καινοτομεί με τη νέα λειτουργία «Kill switch»

    Profile: Σε λειτουργία η πλατφόρμα Treasury στην Intesa Sanpaolo Bank στην Αλβανία



    ΣΧΟΛΙΑ