• Τράπεζες

    Ο Βασίλης Ράπανος και οι τέσσερις CEOs των τραπεζών «σωματοφύλακες» της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

    Β. Ράπανος: Σε πορεία μετασχηματισμού το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

    Βασίλης Ράπανος


    Με νέο πρόεδρο, τους CEOs των τραπεζών να απαρτίζουν πλέον το διοικητικό της συμβούλιο και με οκτώ νέες επιτροπές η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αποκτά διευρυμένο ρόλο στα τραπεζικά θέματα.

    Η ετήσια γενική συνέλευση της ΕΕΤ θα αναδείξει νέο πρόεδρο τον έμπειρο τραπεζίτη και οικονομολόγο κ. Βασίλη Ράπανο, πρόεδρο της Alpha Bank, ο οποίος θα διαδεχθεί τον κ. Γιώργο Χαντζηνικολάου, πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς.

    Η κα Χαρούλα Απαλαγάκη θα παραμείνει Γενική Γραμματέας της Ένωσης και ο κ. Σταύρος Ιωάννου, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ.

    Και εφεξής στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΤ θα μετέχουν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τραπεζών –αντί των προέδρων που ίσχυε μέχρι τώρα–, και πλέον ο μόνος πρόεδρος τράπεζας που θα μετέχει των διαδικασιών θα είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης.

    Η Ένωση με τη σειρά της μετασχηματίζεται προκειμένου να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

    Στο πλαίσιο αυτής της αναδιοργάνωσης θα συσταθούν οκτώ νέες επιτροπές, επικεφαλής των οποίων θα είναι ανώτερα στελέχη των τραπεζών, τα οποια θα είναι και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ.

    Ο ρόλος των Επιτροπών –οι οποίες θα αποφασισθούν σήμερα– θα είναι κομβικός και στη διαχείριση κρίσεων, όπως ήταν πρόσφατα η κρίση της πανδημίας, με το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων των τραπεζών να εργάζονται από απόσταση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες θα συσταθούν επιτροπές για τα «κόκκινα» δάνεια, για θέματα Risk Management, για θέματα Ψηφιοποίησης, για «πράσινη» τραπεζική, χρηματοοικονομική εκπαίδευση, επιτροπή λιανικής κλπ.

    Η Ένωση Τραπεζών αναδιοργανώνεται για να συνδράμει και τις τράπεζες στο έργο τους, με κυρίαρχο πλέον την έγκαιρη και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του ταμείου Ανάκαμψης, την χρηματοδότηση της οικονομίας και φυσικά την πλήρη απαλλαγή τους από τα «κόκκινα» δάνεια.

    Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται στην ΕΕΤ να μετέχει και η Ένωση των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Τάσος Πανούσης) καθώς ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος των servicers για την αντιμετώπιση και διαχείριση των προβληματικών δανείων.

    Βασίλης Ράπανος

    Ο κ. Βασίλης Ράπανος είναι από σήμερα ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

    Γεννήθηκε το 1947 στην Κω, σπούδασε οικονομικά στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Το 1969, συνελήφθη και φυλακίστηκε για 4 χρόνια λόγω της αντιδικτατορικής του δράσης. Μετά την αποφυλάκισή του ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον Καναδά και το 1982 ανακηρύχθηκε διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο Quenn’s του Καναδά.

    Συμμετείχε στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που προετοίμασαν τη χώρα για την ένταξη της χώρας στο ευρώ.

    Έχει διατελέσει πρόεδρος του δ.σ. του ΟΤΕ, διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών κατά την περίοδο 2000-2004. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει διατελέσει και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας.

    Θεωρείται πολύ καλός γνώστης των ελληνικών δημόσιων οικονομικών με προσωπικές απόψεις για τη συλλογή των φόρων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Διαβάστε επίσης:

    Βασίλης Ράπανος (Alpha Bank): Το πρόγραμμα των εμβολιασμών καταλύτης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας



    ΣΧΟΛΙΑ