• Τράπεζες

    Ο Ηρακλής αλλάζει τα δεδομένα για την τιτλοποίηση μαμούθ της Eurobank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Eurobank: Πάνω από 1,5 φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ

    Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος Eurobank


    Σε αλλαγή του σχεδιασμού για την τιτλοποίηση μαμούθ του χαρτοφυλακίου Cairo ύψους 7,5 δις ευρώ προχωρά η Eurobank σε μια προσπάθεια να προσαρμόσει την προγραμματισμένη συναλλαγή στις απαιτήσεις του Ηρακλή.

    Αυτή είναι και η αιτία της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της συναλλαγής με την Pimco, η οποία αν και παραμένει ο βασικός διαπραγματευτής για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, δεν είναι πλέον ο μοναδικός επενδυτής με τον οποίο γίνονται οι συζητήσεις, ανοίγοντας σύμφωνα με πληροφορίες τη διαδικασία για τους Fortress και Bain.

    Η ανατροπή, που όπως πηγές με γνώση του θέματος, μπορεί να βγει και σε καλό, βελτιώνοντας το τίμημα της συναλλαγής, προκύπτει από την υποχρεωτική προϋπόθεση που προβλέπει ο Ηρακλής ότι, προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα πρέπει οι τράπεζες να μεταβιβάσουν τουλάχιστον το 50+1 των ομολογιών μειωμένης ή ενδιάμεσης εξασφάλισης σε επενδυτές.

    Ο όρος αυτός έθετε μέχρι σήμερα εκτός «Ηρακλή» το χαρτοφυλάκιο Cairo που τιτλοποιεί η Eurobank και για το οποίο έχει προβλεφθεί ότι το μεγαλύτερο τμήμα των τίτλων θα δοθεί στους μετόχους της τράπεζας και μόλις ένα μικρό τμήμα σε άλλους επενδυτές.

    Με δεδομένη ωστόσο και την πίεση που ασκεί ο SSM για την υποχρεωτική ένταξη των τραπεζών σε μια συστημική λύση, όπως προβάλλει ο μηχανισμός του Asset Protection Scheme, η διοίκηση της Eurobank προχωρά σε αλλαγή της δομής της προγραμματισμένης τιτλοποίησης, προκειμένου να «κουμπώσει» στις απαιτήσεις του Ηρακλή.

    Κυβέρνηση και τράπεζες πυκνώνουν άλλωστε τις επαφές τους προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις κρίσιμες λεπτομέρειες του Ηρακλή και σύμφωνα με πληροφορίες η επόμενη συνάντηση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με τη συμμετοχή νομικών από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και των νομικών τμημάτων από τις τράπεζες, είναι προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη.

    Με βάση πάντως τα άρθρα που έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα, αυστηροί είναι και οι όροι για την ποιότητα των δανείων που θα ενταχθούν στην τιτλοποίηση. Όπως αναφέρει ρητώς το άρθρο 4, «οι ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes) πρέπει να έχουν αξιολογηθεί από εξωτερικό οργανισμό πιστοληπτικής αξιολόγησης (ECAI), εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε κατηγορία αξιολόγησης ΒΒ-, Ba3, BBL ή υψηλότερη ενώ τυχόν δεύτερη αξιολόγηση δεν δύναται να υπολείπεται της κατηγορίας ΒΒ-. Όπως όμως διευκρινίζεται στο ίδιο άρθρο η αξιολόγηση διενεργείται χωρίς την ωφέλεια της κρατικής εγγύησης, γεγονός που σημαίνει ότι τα δάνεια αυτά θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν «καλά δάνεια», δηλαδή να έχουν μεγάλες πιθανότητες να εισπραχθούν.

    Να σημειωθεί ότι η μόνη τράπεζα που έχει λάβει πιστοληπτική αξιολόγηση BB- στο πλαίσιο της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Pillar, ύψους 2 δις ευρώ, είναι η Eurobank, ενώ ανάλογη αξιολόγηση θα πρέπει να εξασφαλίσει και για το χαρτοφυλάκιο Cairo, προκειμένου να το εντάξει στον Ηρακλή.



    ΣΧΟΛΙΑ