• Τράπεζες

    Ο Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) νικητής στη «μάχη» των καταθέσεων το γ’ τρίμηνο – Τι δείχνουν τα αποκαλυπτικά στοιχεία για όλες τις συστημικές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζα Πειραιώς: Ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την προώθηση των Αρχών Ενδυνάμωσης των Γυναικών

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Το τρίτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς αποδείχθηκε το καλύτερο για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, σε ό,τι αφορά την προσέλκυση καταθέσεων. Στο διάστημα αυτό η Πειραιώς, η Alpha Bank, η Eurobank και η Εθνική ενίσχυσαν τα καταθετικά τους αποθέματα στην Ελλάδα κατά 3,39 δισ. ευρώ εν συνόλω.

    Όπως  όλα δείχνουν, το καθοριστικό στοιχείο για τα δεδομένα αυτά ήταν ροές αποταμιευτικών κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα. Με τις επιχειρήσεις να είναι εκείνες που είχαν το πρώτο λόγο, έναντι των ιδιωτών. Κάτι το οποίο πιστοποιείται και από τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος, με βάση τα οποία οι επιχειρήσεις αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά 3,6 δισ. ευρώ στην τρίμηνη περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ενώ για τους ιδιώτες η αύξηση των αποταμιεύσεων ήταν στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ.

    Οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις των επιχειρήσεων μέσω των κρατικών προγραμμάτων στήριξης, οι λήψεις δανείων που ακόμη δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο σύνολό τους, καθώς επίσης και το άνοιγμα της αγοράς που έγινε το τρίτο τρίμηνο, ήταν οι βασικοί λόγοι της αύξησης των καταθετικών τους υπολοίπων. Ενώ από την πλευρά των ιδιωτών, η περιστολή της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με ορισμένες ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων (κυρίως μετοχές και Αμοιβαία) επέδρασαν καθοριστικά για την ενίσχυση των καταθέσεών τους. Το όλο πάζλ συμπληρώνεται με τους φορείς του Δημόσιου τομέα, απ’ όπου και υπήρξαν εκροές περί των 500 εκατ. ευρώ.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, είχαν ένα πολύ καλό τρίτο τρίμηνο για τις καταθέσεις τους. Υπερκαλύπτοντας έτσι το «κενό» που δημιουργήθηκε στο προηγηθέν δεύτερο τρίμηνο, όταν η καταθετική τους βάση στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2,89 δισ. ευρώ. Και αυτό ως απόρροια των μεγάλων εκροών που υπήρξαν από τον Δημόσιο τομέα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που «γέννησε» η πανδημία.

    Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο οι συστημικές τράπεζες είχαν εισροές 3,14 δισ. ευρώ, τότε σε ορίζοντα 9μηνου η καταθετική τους βάση έχει ενισχυθεί κατά 3,64 δισ. ευρώ. Φτάνοντας πλέον στα 159,87 δισ. ευρώ. ‘Η στα 180,11 δισ. αν λογιστούν τα δεδομένα σε επίπεδα ομίλων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι δραστηριότητες στο εξωτερικό.

    Πώς διαμορφώνεται η εικόνα για τους 4 τραπεζίτες

    Τουλάχιστον σε ότι αφορά το τρίτο εφετινό τρίτο τρίμηνο, νικητής στην ιδιότυπη «μάχη» των καταθέσεων αναδεικνύεται ο Χρήστος Μεγάλου, που από τον Μάρτιο του 2017 βρίσκεται στη θέση του CEO της τράπεζας Πειραιώς. Στην προκειμένη περίπτωση η… νίκη  ανάγεται στο γεγονός ότι η τράπεζα  είχε τις μεγαλύτερες εισροές καταθέσεων, από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα . Εισροές  που διαμορφώθηκαν στα 1,378 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 40,6% του συνόλου της αύξησης των καταθέσεων στις συστημικές τράπεζες…

    Δεύτερος στη σειρά είναι ο Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank από την αρχή του 2019. Η κατάταξή του αφορά τις επιδόσεις της τράπεζας, η οποία και αύξησε τα καταθετικά της υπόλοιπα στην Ελλάδα κατά 813 εκατ. ευρώ.

    Ακολουθεί ο Φωκίων Καραβίας, που έχει από το Φεβρουάριο του 2015 το τιμόνι του CEO στην Eurobank. Τράπεζα, που αύξησε τις ελληνικές της καταθέσεις κατά 761 εκατ. ευρώ, στο τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου.

    Έπεται ο Παύλος Μυλωνάς,  CEO της Εθνικής τράπεζας από τον Μάιο του 2018. Με την τράπεζα να έχει προσθέσει 443 εκατ. ευρώ στην καταθετική της βάση στην Ελλάδα, κατά το τρίτο τρίμηνο.

    Καθώς όμως οι καταθέσεις έχουν μια εξελικτική πορεία, η Εθνική τράπεζα είναι εκείνη που έχει τις περισσότερες εισροές στη διάρκεια του εφετινού 9μηνου. Εισροές που φτάνουν στα 1,46 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Alpha Bank με 1,35 δισ., έπεται η  Eurobank με 1,03 δισ., ενώ για την Πειραιώς υπάρχει μια μικρή απομείωση της τάξεως των 217 εκατ. ευρώ. Οφειλόμενη αποκλειστικά και μόνο στις εκροές από φορείς του Δημοσίου, εν αντιθέσει με τον ιδιωτικό τομέα που έχει ενισχύσει κατά περίπου 2,3 δισ. τις καταθέσεις του στην τράπεζα, στο 9μηνο.

    Η Πειραιώς μάλιστα εξακολουθεί να διατηρεί τον ρόλο του Leader στην αγορά με τις ελληνικές καταθέσεις της να ανέρχονται τώρα  στα 46,88 δισ. ευρώ. Με δεύτερη της Εθνική (43,7 δισ.), τρίτη την Alpha Bank (35,8 δισ.) και τέταρτη τη Eurobank ( με 33,47 δισ.).

    Οι επιδόσεις των ομίλων και πόσες είναι οι νέες χορηγήσεις

    Η Eurobank βέβαια καθότι έχει την ισχυρότερη παρουσία στο εξωτερικό, έχει από εκεί κι άλλα 12,677 δισ. καταθέσεις. Οι περισσότερες εκ των οποίων είναι στην Κύπρο (5,41 δισ.) και στη Βουλγαρία (4,89 δισ.). Με συνέπεια σε επίπεδο ομίλου οι καταθέσεις να είναι στα 46,15 δισ. ευρώ.

    Περί τα 5,3 δισ. καταθέσεις στο εξωτερικό έχει η Alpha Bank, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων είναι στην Ρουμανία (2,61 δισ.) και στην Κύπρο (2,14 δισ.). Ώς όμιλος πλέον η τράπεζα φτάνει σε καταθέσεις  41,65 δισ. ευρώ.

    Με μικρή παρουσία στο εξωτερικό η Εθνική έχει καταθέσεις 45,21 δισ. ευρώ, ενώ με ακόμη μικρότερη θέση εκτός Ελλάδος, οι καταθέσεις για τον όμιλο της Πειραιώς είναι στα 47,08 δισ. ευρώ.

    Αν και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα η ρευστότητα δεν συνιστά πλέον κανενός είδους προβληματισμό, εν τούτοις τα καταθετικά υπόλοιπα παραμένουν ως ένα από τα κεντρικά σημεία αναφοράς. Εξαιρουμένων των «κόκκινων» δανείων, που αποτελούν φυσικά το υψίστης σημασίας ζήτημα, σημαντικό είναι και η παράμετρος των νέων χορηγήσεων δανείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του έτους, η Αlpha Bank, η Πειραιώς και η Εθνική έχουν εκταμιεύσει για νέες χορηγήσεις 12,6 δισ. ευρώ (4,6 δισ. η πρώτη, 4,5 δισ. η δεύτερη και 3,5 δισ. η τρίτη). Από τη δική της πλευρά, η Eurobank κοινοποιεί μόνο την οργανική αύξηση των ενήμερων χορηγήσεων, η οποία είναι της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε ακόμα:

    Τράπεζα Πειραιώς: Με την αποχώρηση 1.000 υπαλλήλων ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Χρειαζόμαστε περισσότερα επενδυτικά σχέδια για να απορροφηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

    ΕΒΑ: Επεκτείνει έως τις 31 Μαρτίου τα μορατόριουμ πληρωμών – Επιβεβαίωση mononews

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ