• Τράπεζες

    ΕΒΑ: Επεκτείνει έως τις 31 Μαρτίου τα μορατόριουμ πληρωμών – Επιβεβαίωση mononews


    Έως τις 31 Μαρτίου επεκτείνει η Ευρωπαϊκή Αρχή για τις Τράπεζες τα μορατόριουμ στις πληρωμές δανείων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση.

    Αυτό προβλέπει σχετική απόφαση της ΕΒΑ, που ανακοινώθηκε πριν από λίγο, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Mononews.

    Όπως αναφέρει στην απόφασή της η Αρχή «μετά από προσεκτική παρακολούθηση των εξελίξεων της πανδημίας και, ειδικότερα, του αντίκτυπου του δεύτερου κύματος COVID-19 και των σχετικών κυβερνητικών περιορισμών που λαμβάνονται σε πολλές χώρες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) αποφάσισε να επανενεργοποιήσει τις Κατευθυντήριες γραμμές της για νομοθετική και μη νομοθετική αναστολή.

    Αυτή η επανενεργοποίηση θα διασφαλίσει ότι τα δάνεια, τα οποία στο παρελθόν δεν είχαν επωφεληθεί από την αναστολή των πληρωμών, μπορούν πλέον να επωφεληθούν από αυτά.

    Ο ρόλος των τραπεζών να διασφαλίζουν τη συνεχή ροή δανεισμού σε πελάτες παραμένει εξαιρετικά σημαντικός και με την επανενεργοποίηση αυτών των κατευθυντήριων γραμμών, η ΕΑΤ αναγνωρίζει τις εξαιρετικές συνθήκες του δεύτερου κύματος COVID-19. Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΑΤ, οι οποίες θα ισχύσουν έως τις 31 Μαρτίου 2021, περιλαμβάνουν πρόσθετες διασφαλίσεις έναντι του κινδύνου αδικαιολόγητης αύξησης των μη αναγνωρισμένων ζημιών στον ισολογισμό των τραπεζών.

    Τα μορατόριουμ στις πληρωμές λόγω covid ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο και η ημερομηνία για να μπορέσει μια τράπεζα να εφαρμόσει το μέτρο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν εγκρίνει αναστολές για δάνεια άνω των 20 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για τα νοικοκυριά η αναστολή αφορά το σύνολο της δόσης του δανείου τους με κεφαλαιοποίηση της οφειλής, ενώ για τις επιχειρήσεις προβλέπεται η αναστολή του δανείου όσον αφορά το κεφάλαιο και η πληρωμή μόνο τόκων για όλο το διάστημα που ισχύει το μορατόριουμ.

    Η νέα απόφαση της EBA θα δίνει τη δυνατότητα ένταξης δανείων έως και το Μάρτιο του 2021, παρέχοντας νέα περίοδο χάριτος για όσες επιχειρήσεις και νοικοκυριά πλήττονται από το δεύτερο κύμα του lockdown.



    ΣΧΟΛΙΑ