• Τράπεζες

    Νέο κύμα «κόκκινων» δανείων έφερε η πανδημία – «Όχι» από τους Θεσμούς στην παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας


    Ήρθε το νέο  κύμα «κόκκινων» δανείων, απόρροια της πανδημίας.

    Ήδη παρατηρείται σημαντική αύξηση στην περιοχή του 50% στις πληρωμές τόσο των στεγαστικών δανείων όσο και των επιχειρηματικών και την ίδια ώρα έχουν μειωθεί κατακόρυφα οι ρυθμίσεις των δανείων.

    «Όταν τελειώσουμε με την πανδημία θα έχουμε να διαχειριστούμε μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, τα «κόκκινα κορωνοδάνεια», λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr τραπεζίτης και σημειώνει: «Το βέβαιο είναι πως παρατηρείται σημαντική επιδείνωση τόσο στην εξυπηρέτηση των δανείων, όσο και στο κομμάτι των ρυθμίσεων».

    Στο μεταξύ οι Θεσμοί δεν έδωσαν το «πράσινο φως» στην παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Είπαν «όχι» και υπογράμμισαν πως το «φάρμακο» για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν είναι η πτώχευση.  Επανέλαβαν τις αιτιάσεις τους ότι οι παρατάσεις δημιουργούν κουλτούρα μη πληρωμών, αγνοώντας ότι οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες λόγω πανδημίας και ζήτησαν επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατάθεση και ψήφιση του νομοθετήματος για το νέο πτωχευτικό, την λεγόμενη δεύτερη ευκαιρία.

    Οι διαβουλεύσεις ωστόσο θα συνεχιστούν καθώς, όπως αναφέρουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου,  μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η «προστασία των ευπαθών ομάδων» και δεν γίνεται να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί αν δεν βγούμε πρώτα από την κρίση της πανδημίας και δεν υπάρξει ένα πλαίσιο προστασίας για όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

    Ως τακτικισμό μεταφράζουν τα τραπεζικά στελέχη την άρνηση των Θεσμών και εκτιμούν ότι τελικά θα δοθεί παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, όχι μέχρι το τέλος του 2020 που ζήτησε η κυβέρνηση, αλλά μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, σε συνάρτηση πάντα με το πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το νέο πτωχευτικό δίκαιο.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός λέει στο mononews.gr πως αμέσως μετά το Πάσχα θα είναι έτοιμο το προσχέδιο του πτωχευτικού που θα δοθεί προς έγκριση στους Θεσμούς, ώστε να έχει ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο. Τοποθετεί τη νέα συνάντηση με τους Θεσμούς 23 με 24 Απριλίου.

    Το νέο πτωχευτικό, αν και θα ψηφιστεί άμεσα, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021 καθώς θα πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητες  υποδομές λειτουργίας του και να εκδοθούν τα εκτελεστικά διατάγματα.

    Τέλος ο κ. Ζαββός ξεκαθαρίζει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας για τις ευπαθείς και ευαίσθητες οικονομικά ομάδες προκειμένου  να εξακολουθήσουν να έχουν το αγαθό της στέγης.



    ΣΧΟΛΙΑ