• Τράπεζες

    Νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου ετοιμάζονται να ανακοινώσουν οι τράπεζες Πειραιώς και Εθνική

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) - Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα)

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα)


    Με στόχο ο αριθμός των εργαζομένων της να περιοριστεί στις 6.000 άτομα μέχρι το 2025 –από 9.000 σήμερα-,  η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζεται να ανακοινώσει σύντομα νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα αφορά περί τις 3.000 υπαλλήλους, ενώ άλλοι 1.000 εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους  μέχρι το τέλος του 2023.

    Με τις 3.000 αποχωρήσεις η Τράπεζα Πειραιώς θα περιορίσει τα λειτουργικά έξοδα κατά 200 εκατ. ευρώ ώστε να διαμορφωθούν στα 700 εκατ. ευρώ από τα 900 εκατ. ευρώ του 2021.

    Να σημειωθεί ότι στις  31 Μαρτίου 2022 το προσωπικό της τράπεζας στην Ελλάδα αριθμούσε 8.880 εργαζόμενους ( 9.252 σε επίπεδο Ομίλου  στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες), με σχεδόν 1.000 άτομα να αποχωρούν κάθε χρόνο.

    Με 7.200 εργαζόμενους η Εθνική Τράπεζα –μετά και την τελευταία εθελούσια- αναμένονται άλλες 1.000 με 1.200 αποχωρήσεις με επικαιροποίηση του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης.

    Ο στόχος –που έχει επιτευχθεί από τις τράπεζες Alpha Bank  και Eurobank– είναι η κάθε τράπεζα να απασχολεί περί τις 6.000 εργαζομένους. Τα τελευταία χρόνια τα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης είναι αλλεπάλληλα και απευθύνονται τόσο στο προσωπικό καταστημάτων που κλείνουν, όσο και σε τμήματα που αποδυναμώνονται λόγω της ανάπτυξης των  digital υπηρεσιών.

    Και είναι ακριβώς ο  ψηφιακός μετασχηματισμός που οδηγεί σε πλήρη αναδιάταξη το δίκτυο, όπως και η στροφή των πελατών σε ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντα,  καθώς πάνω από το 90% των συναλλαγών που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια στα τραπεζικά γκισέ γίνονται πλέον μέσω των εναλλακτικών δικτύων. Παράλληλα οι τράπεζες  προχωρούν στην ψηφιοποίηση επιπλέον διαδικασιών και  δημιουργούν ειδικές υποδομές μέσα στα καταστήματα, ώστε οι περισσότερες συναλλαγές να πραγματοποιούνται  αποκλειστικά ηλεκτρονικά, δίχως να εμπλέκονται εργαζόμενοι.

    Μάλιστα φέτος –σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των τραπεζών- θα βγουν από το δίκτυο 120 καταστήματα, καθώς η  Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να κλείσει 52 καταστήματα, η Eurobank 25, η Εθνική Τράπεζα 20 με 25 και η Alpha Bank 15 καταστήματα.

    Όλες οι τράπεζες λοιπόν θα ανακοινώσουν προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζικών διοικήσεων οι αποχωρήσεις φέτος θα ξεπεράσουν τα 2.000 με 2.500 άτομα.

    Σήμερα ο αριθμός των εργαζομένων στις συστημικές τράπεζες είναι περίπου  29.000 άτομα και έχουν δίκτυο με  1.500 καταστήματα.

    Το ζητούμενο για τις τράπεζες σύμφωνα με τα επιχειρησιακά τους σχέδια  είναι digital υπηρεσίες, μικρότερο δίκτυο καταστημάτων – να μην ξεπερνούν τα 250 κατά μεσο ορο-, και ο αριθμός των εργαζομένων να είναι μικρότερος από τά  6.000 άτομα.

    Και καθώς το  χαρακτηριστικό των νέων προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης είναι ότι έχουν «ονοματεπώνυμο» αυτό «πιέζει» και το τελικό οικονομικό πακέτο αποζημίωσης και bonus, το οποίο το τελευταίο διάστημα όλο και συμπιέζεται….

    Διαβάστε επίσης:

    Κουτεντάκης (Τρ. Πειραιώς): Οι τράπεζες θα στηρίξουν τις προσπάθειες των επιχειρήσεων για ψηφιακή μετάβαση

    Στην αντεπίθεση οι τράπεζες – Επαναφορά στην κερδοφορία και στα μερίσματα

    Παύλος Μυλωνάς: Παραμένουν οι στόχοι για την κερδοφορία και την καταβολή μερίσματος για τη χρήση του 2022



    ΣΧΟΛΙΑ