• Τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς: Παραμένουν οι στόχοι για την κερδοφορία και την καταβολή μερίσματος για τη χρήση του 2022

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Μέσα στους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση για το 2022 παραμένει η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, ανέφερε μιλώντας στους διεθνείς αναλυτές ο Παύλος Μυλωνάς.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο CEO της Εθνικής, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως θα επιτευχθεί η κερδοφορία κατά 9% το 2022, η καθαρή πιστωτική επέκταση 1,5-2 δισ. ευρώ, η μείωση των κόκκινων δανείων κάτω του 6% και διατήρηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στα επίπεδα του 15-16%.

    Παράλληλα, παραμένει ο στόχος για καταβολή μερίσματος για τα κέρδη του 2022, αν και όπως ανέφερε το ποσοστό θα είναι αρχικά της τάξης του 15%, υπό την επιφύλαξη των αποφάσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

    Κόκκινα δάνεια

    Ο κ. Μυλωνάς δήλωσε πως η τράπεζα παρακολουθεί στενά τα στοιχεία γύρω από τη δημιουργία κόκκινων δανείων, χωρίς να υποτιμά το ζήτημα.

    Για το πρώτο τρίμηνο, το απόθεμα των κόκκινων δανείων έπεσε στα 2 δισ. από 2,1 δισ. το δ’ τρίμηνο του 2021. Ο σχετικός δείκτης NPE υποχώρησε στο 6,5%. Τα νέα κόκκινα δάνεια ανήλθαν σε 91 εκατ. ευρώ, ωστόσο υπήρξε καθαρή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 127 εκατ. ευρώ, χάρη και στην τιτλοποίηση Frontier αλλά και σε πωλήσεις εκτός του συστήματος Ηρακλής.  Ανέφερε  δε πως  η τάση προβλέπεται να διατηρηθεί στα επίπεδα του α’ τριμήνου.

    Η τιτλοποίηση Frontier κόστισε περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα στο επιτοκιακό περιθώριο, ωστόσο χάρη στην ισχυρή ζήτηση για δάνεια, κυρίως επιχειρηματικά, η ΕΤΕ διατηρεί τον ετήσιο στόχο για καθαρή εκταμίευση δανείων 1,5-2 δισ. το 2022. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε νέες εκταμιεύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στο πρώτο μισό του δευτέρου τριμήνου πραγματοποιήθηκαν εκταμιεύσεις δανείων ύψους 0,8 δισ. ευρώ.

    Κερδοφορία

    Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως δεν αναμένεται μεταβολή στην κερδοφορία από τους κινδύνους που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις αντισταθμίζονται από τις θετικές.

    Αναφορικά με την επικείμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ, η Εθνική υπολογίζει ότι μια αύξηση κατά  από -0,5% στο 0%, τα επιπλέον έσοδα για την Τράπεζα θα είναι 80 εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον άνοδος επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα οδηγήσουν σε επιπλέον έσοδα κατά 120 εκατ. ευρώ.

    Όσον αφορά στα έσοδα από προμήθειες, η μεγάλη άνοδος το α’ τρίμηνο κρίνεται από την ΕΤΕ διατηρήσιμη, καθώς πρόκειται να ενισχυθεί τα επόμενα τρίμηνα κυρίως από τη διαχείριση επενδύσεων.

    Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αυξήθηκε κατά 30 μονάδες βάσεις, ενώ από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά 40 μονάδες βάσεις.

    Αρνητικά κατά 50 μονάδες βάσεις επέδρασε η μείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας και άλλες τεχνικές προσαρμογές. Θετικά κατά 90 μονάδες βάσεις θα επιδράσει στα κεφάλαια η συναλλαγή με την EVO, με τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να φτάνει στο 16,2% το 2022.

    Παράλληλα, υπάρχουν περιθώρια για άντληση κεφαλαίων (200 μονάδων βάσης), ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

    Στα έκτακτα κέρδη των 152 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο περιλαμβάνεται και η επίπτωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το κόστος στα κεφάλαια από το Frontier είχε αποτυπωθεί την προηγούμενη χρήση. Μέσα στο 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη τιτλοποίηση Frontier υψους 900 εκατ. ευρώ.

    Τα λειτουργικά έξοδα το α’ τρίμηνο μειώθηκαν κατά 1% κυρίως ως αποτέλεσμα του περιορισμού του κόστους προσωπικού και αριθμού καταστημάτων. Σημειώνεται ότι στη μείωση αυτή έχει περιληφθεί και το υψηλότερο κόστος λόγω του προγράμματος εθελουσίας.

    Έτσι, όπως ανέφερε ο κ. Μυλωνάς, θα επιτευχθεί ο στόχος του τριετούς σχεδίου που προβλέπει αύξηση κερδοφορίας (δείκτης αποδοτικότητας ενεργητικού ή ROE) κατά 10% και μείωση του λόγου έξοδα προς έσοδα κάτω του 50%.



    ΣΧΟΛΙΑ