• Τράπεζες

    Morgan Stanley: H δύναμη των τραπεζών θα φανεί στο β εξάμηνο

    rio

    Δραματική σκηνή από αγώνα ξιφασκίας.


    Μειώνει τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών η Morgan Stanley, σημειώνοντας ότι ο δρόμος της ανάκαμψης της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων θα είναι μακρύς, ενώ επισημαίνει ότι πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά σχετικά με το σοβαρό θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο ήταν μια νεκρή περίοδος για τις ελληνικές τράπεζες, η Morgan Stanley αξιολογεί την δύναμη της κερδοφορίας τους στο β’ εξάμηνο. Όπως σημειώνει, εξακολουθεί να εκτιμά ότι θα σημειωθεί ανάκαμψη της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων (ROE) σε ορίζοντα τριών ετών, ωστόσο το 2016 θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

    Όπως επισημαίνει, το μακροοικονομικό σκηνικό αρχίζει να εκπλήσσει ανοδικά, καθώς ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα φαίνεται να μειώνεται, η χώρα έχει ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση και θα προχωρήσει στην εκταμίευση νέων κεφαλαίων του προγράμματος διάσωσης και φαίνεται να έχει επαναδεσμευτεί στην εφαρμογή της συμφωνίας. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού έχει βελτιωθεί και υπάρχουν οι προοπτικές της ανάπτυξης έχουν βελτιωθεί: το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερο από τις προβλέψεις και μπορεί να μην υπάρξει συρρίκνωση της οικονομίας αυτό το χρόνο, όπως προσθέτει η MS.

    Οι επόμενοι καταλύτες, σύμφωνα με την τράπεζα είναι η δεύτερη αξιολόγηση η οποία θα αρχίσει σύντομα και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Είναι πιθανό να είναι λιγότερο σκληρή από την πρώτη και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται αρκετά ευέλικτη στο μεγάλο ζήτημα που βρίσκεται στο τραπέζι, την αγορά εργασίας.

    Επίσης, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, η αλλαγή του ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ίσως να διευκολύνει τις σχέσεις με τους Ευρωπαίουςπιστωτές, αν και το QE είναι απίθανο να έλθει στην Ελλάδα πριν από το τέλος του α’ τριμήνου το 2017, το νωρίτερο.

    Σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών  παραμένουν κοντά στα κατώτερα επίπεδα, ωστόσο επιμένει στην σύσταση equal-weight καθώς ο δρόμος προς την βελτίωση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων παραμένει μακρύς. Σε ότι αφορά τις τιμές στόχους, για την Alpha Bank δίνει τα 2,01 ευρώ, για την Eurobank τα 0,79 ευρώ, για την Εθνική τα 0,29 ευρώ και τα 0,25 ευρώ για την Πειραιώς.

    Οι πιο πολλά υποσχόμενες μακροοικονομικές τάσεις θα μπορούσαν να είναι ένας θετικός καταλύτης, ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί, ιδίως λόγω του ζητήματος του βουνού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παρά τις νομοθετικές προσπάθειες για την ενίσχυση του πλαισίου των NPLs και τις διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου, πολλά και σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. Όπως επισημαίνει, οι επόμενοι καταλύτες πάντως θα είναι τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου τα οποία θα προσφέρουν μεγαλύτερη σαφήνεια γύρω από την απομόχλευση και την χρηματοδότηση.

    Προς το παρόν πάντως, η MS υποβαθμίζει σε γενικές γραμμές τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών, εξαιτίας της χαμηλότερης εκτίμησης για τους δείκτες ROE. Συγκεκριμένα, μειώνει κατά 49% τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της Alpha Bank το 2016 συνολικά και στα 146 εκατ. ευρώ ,μειώνει κατά 71% τις προβλέψεις της για τα κέρδη της Πειραιώς φέτος στα 83 εκατ. ευρώ, και μειώνει επίσης και τις εκτιμήσεις για τα κέρδη της Εθνικής κατά 34% στα 150 εκατ. ευρώ και αυξάνει κατά 15% τις εκτιμήσεις για τα κέρδη της Eurobank φέτος στα 189 εκατ. ευρώ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: J. Fredriksen: Με αυτή την κίνηση η Frontline εξοικονόμησε 300 εκατ. δολ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο VW Golf VIII: Η αντίστροφη μέτρηση, άρχισε

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ

     



    ΣΧΟΛΙΑ