• ΑΓΟΡΕΣ

    Morgan Stanley: Διπλή αναβάθμιση για την Τράπεζα Πειραιώς, overweight για τη Eurobank

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς, Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς, Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Στη Morgan Stanley εξακολουθεί να της αρέσει η ελληνική ανάκαμψη, μετά από μια δεκαετία υποαπόδοσης με ακόμα φθηνές αποτιμήσεις και παραμένει με συστάσεις overweight στη Eurobank και αναβαθμίζει και μάλιστα διπλά την Τράπεζα Πειραιώς επίσης σε overweight.

    H αναβάθμιση στην Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 2,83% 4,00 σε overweight είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποτελούσε τη λιγότερο προτιμώμενη επιλογή μεταξύ των ελληνικών τραπεζών φέτος, δεδομένου ότι είχε το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (12,6% κατά το 2021) και το χαμηλότερο εποπτικών κεφαλαίων CET1 (8,8% κατά το 2021).

    Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει, με ισχυρή πρόοδο και βελτίωση των βασικών λειτουργικών μεγεθών:

    i) το καθαρό έσοδο από τόκους (NII) σημείωσε 8% συνεχόμενη αύξηση το τρίτο τρίμηνο φέτος και αναμένεται να αυξηθεί με τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ τα επόμενα τρίμηνα,

    ii) η επέκταση των δανείων ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο φέτος με θετικές προοπτικές για την αύξηση των δανείων στο επόμενο έτος,

    iii) η δυναμική των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες είναι ισχυρή (+20% σε ετήσια βάση στο εννεάμηνο,

    iv) οι δείκτες NPE είναι σε μονοψήφιο επίπεδο σε 8,7% στο εννεάμηνο,

    v) το πιο σημαντικό, τα εποπτικά κεφάλαια CET1 έχουν βελτιωθεί σε 10,4% στο τρίτο τρίμηνο και αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 11% μέχρι το τέλος του έτους και

    vi) η αποτίμηση παραμένει ελκυστική σε 0,3 φορές το δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας P/ΤBV για το 2023. Την ίδια στιγμή, παραμένει με σύσταση ίσης απόδοσης (equalweight) για την Alpha Bank, παρά την άνοδο της τιμής στόχου κατά 40%, δεδομένου ότι βλέπει μια πιο ελκυστική σχέση κινδύνου-απόδοσης στην Τράπεζα Πειραιώς. Οι νέες τιμές στόχοι είναι 1,96 ευρώ από 1,28 ευρώ πριν για την Τράπεζα Πειραιώς, 1,38 ευρώ για την Eurobank από 1,06 ευρώ πριν και τέλος 1,34 ευρώ για την Alpha Bank από 1,07 ευρώ πριν.

    Αλλαγές στις εκτιμήσεις και στους στόχους τιμών

    Η Morgan Stanley ενσωματώνει πλέον τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ στις εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες σε 2,5% το 2023, αλλά ένα πιο ομαλοποιημένο 1,5% το 2024.

    Η επίδοση της Τράπεζας Πειραιώς στα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες (+22% στο εννεάμηνο φέτος) δίνει ‘πάσα’ στην αμερικανική τράπεζα να αυξήσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των μεγεθών για τα έτη 2023 και 2024 σε 5% και 7%, αντίστοιχα.

    Προβλέπουμε πλέον δείκτη απόδοσης για το 2024 ROTE 10,8% για τη Eurobank, 8,6% για την Alpha και 8,2% για την Πειραιώς, έναντι στόχων των εταιρειών για 10-11%.

    Αναμένει περαιτέρω ενδείξεις για την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών και τους κινδύνους σχηματισμού μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2023 προτού συνυπολογίσει τους στόχους της διοίκησης στους αριθμούς της.

    Οι αλλαγές στις τιμές-στόχους οδηγούνται επίσης από την επιστροφή σε στάθμιση 100% στο βασικό σενάριο (σ.σ. είχε μεταβεί σε 25% στο bear case και 75% στο base case το καλοκαίρι λόγω της τότε πολύ περιορισμένης ορατότητας όσον αφορά την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών και των κερδών).

    Διαβάστε επίσης:

    Επενδυτικοί οίκοι: «Θολώνει» το μακροοικονομικό τοπίο της χώρας τη διετία 2023-2024



    ΣΧΟΛΙΑ