• Οικονομία

    Moody’s: Credit negative για τις ελληνικές τράπεζες η χρεοκοπία της Thomas Cook

    Moody's

    Moody’s


    Ως αρνητικό πιστωτικό γεγονός για τις ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s την χρεοκοπία του βρετανικού κολοσσού Thomas Cook.

    H Moody’s θεωρεί ότι η χρεοκοπία θα πλήξει άμεσα τις ταμειακές ροές των επιχειρήσεων στον τουριστικό τομέα οδηγώντας πιθανότατα σε κλείσιμο επιχειρήσεων, αλλά και σε «σκάσιμο» δανείων.

    Ο αντίκτυπος στον τουρισμό θα είναι μικρότερος αν οι αρχές λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, σημειώνει αμερικανικός οίκος και προσθέτει πως το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει την απαλλαγή των ξενοδοχείων που έχουν επηρεαστεί από την καταβολή του φόρου διαμονής.

    Όπως εκτιμά η Moody’s, η κατάρρευση της Thomas Cook θα πλήξει τα έσοδα και τις επενδύσεις σε όλο τον τουριστικό κλάδο, ενώ θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στο πιστωτικό προφίλ των επιχειρήσεων που συνεργάζονται με τον βρετανικό tour operator (ξενοδοχεία αλλά και επιχειρήσεις που παρείχαν βοηθητικές υπηρεσίες).

    Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στον τομέα της φιλοξενίας και της εστίασης ανέρχεται σύμφωνα με τη Moody’s στο 10,8% επί του συνόλου των δανείων προς τον επιχειρηματικό τομέα (τον Ιούνιο του 2019).

    Ως εκ τούτου, ο οίκος αξιολόγησης συστήνει να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις, ενώ σημειώνει ότι θετική εξέλιξη θα ήταν η αντικατάσταση της Thomas Cook από άλλον ταξιδιωτικό οργανισμό μέσα στο επόμενο διάστημα.

    Η εξέλιξη είναι θετική για τη  TUI  έστω και αν βραχυπρόθεσμα η εταιρεία κληθεί να επενδύσει επιπλέον κεφάλαια.

     



    ΣΧΟΛΙΑ