• Τράπεζες

    Monte dei Paschi: Το σχέδιο της Μελόνι για συγχώνευση και η βουτιά 5% για τη μετοχή

    • Bloomberg
    Τζώρτζια Μελόνι, Ιταλίδα πρωθυπουργός

    Τζώρτζια Μελόνι, Ιταλίδα πρωθυπουργός


    Η Ιταλία επιδιώκει να αναβαθμίσει την παρουσία της τράπεζας Monte dei Paschi, μετατρέποντάς της στη τρίτη μεγαλύτερη της χώρας, προωθώντας ένα σχέδιο συγχώνευσης με μία άλλη ιταλική τράπεζα.

    Η ιδανική επιλογή θα ήταν μία συγχώνευση με μία τράπεζα αντίστοιχου μεγέθους όπως η Banco BPM ή η BRET Banca, οι οποίες όμως δεν έχουν εκφράσει κανένα ενδιαφέρον για σύμπραξη. Εκπρόσωπος της Banco BPM επανέλαβε πρόσφατα ότι ο δανειστής δεν ενδιαφέρεται για συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθώς ακολουθεί μια αυτόνομη στρατηγική.

    Το σχέδιο και οι δυσκολίες

    Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και η κυβέρνησή της έχουν εμφανιστεί αποφασισμένοι να προχωρήσουν το σχέδιο, το οποίο όμως σκοντάφτει στο γεγονός ότι το κράτος δεν κατέχει μερίδια στις δύο τράπεζες, επομένως δεν έχει καμία εξουσία να τις εξωθήσει σε κάποια εξαγορά.

    Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της, η Μελόνι εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης ενός μειοψηφικού μεριδίου της Monte Dei Paschi, του 15%.

    «Το σχέδιο της συγχώνευσης δεν είναι εφικτό βραχυπρόθεσμα, κι αυτό αναγκάζει τη κυβέρνηση να πουλήσει το μειοψηφικό της μερίδιο για να κερδίσει χρόνο», δήλωσε ο Vincenzo Longo, αναλυτής της IG. «Η πώληση μεριδίου στην αγορά χωρίς να έχει εντοπιστεί κάποιος στρατηγικός εταίρος είναι αρνητική για τη μετοχή.

    Βουτιά για τη μετοχή

    Η αξία της μετοχής της τράπεζας άνοιξε αυτή την εβδομάδα με πτώση, και μέσα σε λιγότερο από τρεις ημέρες η μετοχή πέφτει πάνω από 10%. Την Τετάρτη, η βουτιά ξεπέρασε  το 5%. Πρόκειται για τη χειρότερη απόδοση στον ιταλικό δείκτη FTSE MIB.

    Η κυβέρνηση της Μελόνι δέχεται πιέσεις και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει δώσει οδηγία στην Ιταλία να αποχωρήσει από την Paschi μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου και μια πιθανή πώληση του μεριδίου της θα έδειχνε ότι η Ιταλία συμμορφώνεται με αυτή την απαίτηση.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που κυβερνήσεις στηρίζουν την έναρξη συνομιλιών μεταξύ τραπεζών με στόχο μία σύμπραξη. Όμως δεν καταλήγουν όλοι οι σχεδιασμοί όπως θέλουν οι κυβερνήσεις.

    Η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS είχε την κατάληξη που ήθελε η Ελβετία, αφού όμως πρώτα παρείχε πολύ ευνοϊκούς όρους για να πείσει τη UBS να εξαγοράσει την προβληματική τράπεζα.

    Αντίθετα, στην προσπάθεια της Γερμανίας να συγχωνευτούν η Commerzbank και η Deutsche Bank, το σχέδιο ναυάγησε.

    Η αναδιάρθρωση

    Και στην περίπτωση της Ιταλίας, η Ρώμη έχει επιχειρήσει και στο παρελθόν να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Paschi σε μία απόπειρα σύμπραξης της με τη UniCredit, χωρίς όμως επιτυχία.

    Η Monte dei Paschi, η οποία έχει περάσει από μία περίοδο επώδυνης αναδιάρθρωσης, έχει καταφέρει χάρη στις πρωτοβουλίες του διευθύνοντα συμβούλου της, Luigi Lovaglio, να γίνει πιο ελκυστική στους επενδυτές.

    Η τράπεζα έχει μία ιστορία πολλών αιώνων, εκκινώντας από τον 150 αιώνα και είναι η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, με περισσότερους από 3.3 εκατ. πελάτες και ενεργητικό 120 δισ. ευρώ. Το β’ τρίμηνο του 2023 ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 383 εκατ. ευρώ, 10 φορές υψηλότερα απ’ ότι ένα χρόνο πριν.

    Διαβάστε επίσης:

    Τζόρτζια Μελόνι: Συγκρούσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας για την πώληση της Monte dei Paschi

    Μελόνι: Μέτρα 1,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη των φτωχότερων οικογενειών έως το τέλος του έτους

    Κομισιόν: Χαμηλώνει τα φτερά της συμφωνίας Μελόνι-Lufthansa



    ΣΧΟΛΙΑ