• Διεθνής πολιτική

    Κομισιόν: Χαμηλώνει τα φτερά της συμφωνίας Μελόνι-Lufthansa

    • NewsRoom
    Τζώρτζια Μελόνι, πρωθυπουργός Ιταλίας

    Τζώρτζια Μελόνι, πρωθυπουργός Ιταλίας


    Η σπουδή της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι να πουλήσει μερίδιο της κρατικής ITA Airways στη γερμανική Lufthansa κινδυνεύει να σκοντάψει στους πιο αργούς ρυθμούς της Κομισιόν.

    Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εξετάζουν με τη δέουσα προσοχή τη συμφωνία ενώ εγείρει ανησυχία ο αυξανόμενος έλεγχος της Lufthansa στους ευρωπαϊκούς αιθέρες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας. Ως αποτέλεσμα, αναζητούν απαντήσεις σε σειρά ζητημάτων που αφορούν τα σχέδιά της για την ITA.

    Το deal δεν έχει ακόμη εξεταστεί επίσημα από τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, κάτι που πιθανώς θα συμβεί τον επόμενο μήνα, ανέφεραν οι πηγές. Η Lufthansa και η Μελόνι ελπίζουν σε μια προέγκριση, ωστόσο η έρευνα πιθανώς θα γίνει σε βάθος.

    Προ ημερών, η Ιταλίδα πρωθυπουργός επέκρινε αξιωματούχους των Βρυξελλών μιλώντας για -κατά την εκτίμησή της- πολύ αργή διαδικασία στην εξέταση της συμφωνίας για την ITA και υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η ίδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που μας ζητούσε για χρόνια να βρούμε μια λύση για την προβληματική εταιρεία, τώρα που τη βρήκαμε, την εμποδίζει».

    Η Μελόνι θέλει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η πώληση του 41% της ITA -που συμφωνήθηκε τον Μάιο- για να αποφύγει την επιβάρυνση των Ιταλών φορολογουμένων σε περίπτωση που η εταιρεία χρειαστεί ενέσεις ρευστότητας κατά τους αεροπορικά λιγότερο προσοδοφόρους χειμερινούς μήνες.

    Η ΕΕ, από την άλλη, διερευνά ενδελεχώς την ενοποίηση στον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών, την ώρα που ετοιμάζεται να βάλει στο μικροσκόπιο και την εξαγορά της ισπανικής Air Europa από την International Airlines (IAG), μητρική της British Airways, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

    Η IAG αποχώρησε από προηγούμενη συμφωνία το 2021, αφού ακριβώς αντιμετώπισε εκτεταμένη αντιμονοπωλιακή έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τυχόν έγκριση της συμφωνίας θα ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω εισφορές μετοχών από τη Lufthansa, εάν χρειαστεί, απαλλάσσοντας τη Μελόνι -η οποία αγωνίζεται να κρατήσει υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά- από έναν μεγάλο πονοκέφαλο, καθώς προσπαθεί να τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της για μείωση της φορολογίας στους μισθωτούς.

    Διαβάστε επίσης:

    Οικονόμου: Η θέση της Ελλάδας είναι ότι στην περίπτωση του κ. Μπελέρη δεν λαμβάνονται υπόψη οι αρχές του κράτους δικαίου

    Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Έντονο ξέσπασμα της ιατροδικαστού που αμφισβητεί την αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας

    «Καμπανάκι» Στουρνάρα για τράπεζες: Να προετοιμαστούν για ένα πιο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον – Ποια μέτρα προτείνει



    ΣΧΟΛΙΑ