• Τράπεζες

    Στέφανος Μυτιληναίος (Alpha Bank): Θέλουμε οι πελάτες μας να ταξιδέψουν μαζί μας με ασφάλεια στο ψηφιακό ταξίδι

    • NewsRoom
    Bank, Στέφανος Μυτιληναίος

    Ο Γενικός Διευθυντής – Chief Operating Officer της Alpha Bank, Στέφανος Μυτιληναίος


    Στο 5th BankTech Conference συμμετείχε ο Γενικός Διευθυντής – Chief Operating Officer της Alpha Bank, Στέφανος Μυτιληναίος, όπου αναφέρθηκε κυρίως στον ρόλο του τραπεζικού συστήματος και στις προκλήσεις που αυτό αντιμετωπίζει στην νέα ψηφιακή εποχή καθώς και στη σημασία των ρυθμιστικών αρχών.

    Ο ρόλος των τραπεζών ξεπερνάει εκείνον του απλού μεσολαβητή, ήταν το βασικό μήνυμά του, καθώς, στη νέα ψηφιακή εποχή, οι τράπεζες καλούνται να διαχειριστούν μία σειρά προκλήσεων, με βασικό γνώμονα την προστασία των πελατών τους και την ανάπτυξη της οικονομίας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πώς τοποθετούνται οι τράπεζες την εποχή του blockchain και της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (Decentralized Finance-DeFi), ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι ο ρόλος τους είναι κομβικός για την οικονομία αλλά και για τον πελάτη-αποταμιευτή, καθώς «όχι μόνο συνδυάζουν την προσφορά κεφαλαίου με τη ζήτηση, αλλά επίσης κάνουν τη δύσκολη και σύνθετη δουλειά του πιστωτικού ελέγχου» εξασφαλίζοντας έτσι αφενός τη χρηματοδότηση της οικονομίας και αφετέρου την ασφάλεια των καταθέσεων και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο COO του Ομίλου, «οι τράπεζες προστατεύουν ευαίσθητες πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τον ρόλο τους, λειτουργώντας ως ‘φύλακες των δεδομένων’».

    Επίσης, αντιμετωπίζοντας με ρεαλισμό τη σημασία της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης αλλά και των τραπεζών, σημείωσε ότι οι τράπεζες «ακόμα και αν δεν τα καταφέρνουν πάντα καλά, παραμένουν η καλύτερη εναλλακτική λύση», υπογραμμίζοντας ότι «προτού εξαλείψουμε τους μεσάζοντες (δηλαδή τις τράπεζες) πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά ποιος θα τις αντικαταστήσει».

    Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας και τους κινδύνους που παρουσιάζει η DeFi, η οποία, σε αντίθεση με την πεποίθηση που υπάρχει ότι αποτελείται από απρόσωπες και αυτόματες διαδικασίες, στην πραγματικότητα, αποτελεί ένα πολύ σύνθετο και δυναμικό σύστημα, πίσω από το οποίο πάντα βρίσκεται κάποιος, τον οποίο καλούμαστε να εμπιστευτούμε.

    «Δεδομένου του κανονιστικού πλαισίου για τις τράπεζες, καθίσταται άδικη η σύγκρισή τους με τις εταιρείες fintech»

    «Οι κανονισμοί έχουν συμβάλει καθοριστικά στην ιστορία των τραπεζών και έχουν εξελιχθεί μαζί με αυτές», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι στόχος των κανονισμών που διέπουν το τραπεζικό σύστημα είναι να αποφευχθούν οι συστημικοί κίνδυνοι ή μια συστημική κατάρρευση. Ωστόσο, τόνισε ότι «είναι λάθος να μην μιλάμε για το μέλλον των τραπεζικών κανονισμών», καθώς «οι τράπεζες λογοδοτούν στις ρυθμιστικές αρχές, αναλαμβάνοντας πολλές φορές -άλλοτε δίκαια και άλλοτε άδικα- το βάρος από οικονομικές κρίσεις του παρελθόντος, ενώ επενδύουν τεράστια ποσά και εργατοώρες», καλώντας τους φορείς χάραξης πολιτικής «να συνειδητοποιήσουν ότι μερικές φορές θυσιάζουν πάρα πολλά στο βωμό της καινοτομίας».

    Ο COO της Alpha Bank αναφέρθηκε επίσης στα σημαντικά βήματα που έχουν κάνει οι τράπεζες να εκσυγχρονίσουν τα ψηφιακά στους συστήματα για να ανταποκριθούν στην νέα ψηφιακή εποχή, καθώς και στη σημασία που δίνουν στην προσέλκυση ταλαντούχων νέων επαγγελματιών, ειδικά στον τομέα της Πληροφορικής και της καινοτομίας, οι οποίοι «μέσα από τη δουλειά τους σε μία τράπεζα θα αγγίξουν τις ζωές χιλιάδες ανθρώπων». Τέλος, τόνισε ότι οι τράπεζες στοχεύουν να εκπαιδεύσουν τους πελάτες τους στα νέα ψηφιακά συστήματα, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «διανύουμε ένα ταξίδι και βοηθάμε τους πελάτες μας να ταξιδέψουν με ασφάλεια μαζί μας».

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Στο πλευρό των πελατών της σε κάθε στάδιο της ζωής τους



    ΣΧΟΛΙΑ