• Τράπεζες

    Μεγάλοι κερδισμένοι οι μέτοχοι των τραπεζών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Οι μέτοχοι των τραπεζών είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, καθώς από τη μία αποκτούν σημαντικές υπεραξίες λόγω της ανόδου των τιμών μετοχών, ενώ ανοίγει πλέον ο δρόμος και για τη διανομή μερίσματος.

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο CEO της  Eurobank, Φωκίων Καραβίας, στόχος  της τράπεζας είναι να διανείμει στους μετόχους της το 2024 τουλάχιστον το 25% από τα κέρδη του 2023, προσεγγίζοντας έτσι τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Προς το παρόν η Eurobank –όπως τόνισε η Διοίκηση στην ενημέρωση των αναλυτών που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2023-, γίνεται η πρώτη ελληνική τράπεζα που ύστερα από 10 χρόνια επιστρέφει στην κανονικότητα, έχει πλέον και την επίσημη έγκριση του SSM  για να προχωρήσει στην επαναγορά του 1,4% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Η Eurobank θα υποβάλλει το σχετικό αίτημα στο ΤΧΣ το επόμενο διάστημα και όπως εκτίμησε ο κ. Καραβίας η  διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από το Ταμείο σε διάστημα  6 με 8 εβδομάδες από την κατάθεση του αιτήματος.

    Η επαναγορά θα γίνει με το ποσό που έχει δεσμευτεί για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022, και αποτελεί την πρώτη κίνηση επιβράβευσης και έμμεσο bonus στους μετόχους της, καθώς το 1,4% των μετοχών θα διαγραφεί.

    Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε πως η κερδοφορία το πρώτο τρίμηνο ξεπέρασε τις προσδοκίες της, ενώ δημιουργήθηκαν μόλις 7 εκατ. νέα NPEs. Ωστόσο περιμένει 60 εκατ. ευρώ νέα «κόκκινα» το δεύτερο τρίμηνο. Τα στελέχη της Eurobank απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσαν πως  το «φρένο» που καταγράφηκε στις εκταμιεύσεις νέων δανείων το πρώτο τρίμηνο αποδίδεται στις αποπληρωμές δανείων από επιχειρήσεις με ισχυρή ρευστότητα.

    «Στο 2ο τρίμηνο η εικόνα δεν αλλάζει και αναμένεται το δεύτερο 6μηνο του 2023 να αυξηθεί η ζήτηση νέων δανείων», ανέφεραν τα στελέχη της τράπεζας και πρόσθεσαν: «Ο στόχος για νέα δάνεια ύψους 2,8 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2023 δεν αλλάζει, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να σημειωθεί μια μείωση της τάξεως του 10%-15%».

    Εκτός από την Eurobank, η  διανομή μερίσματος για τη φετινή χρήση είναι προτεραιότητα τόσο για την Τράπεζα Πειραιώς, όσο και για την Alpha Bank.

    Στις 5 Μαϊου ο Χρήστος Μεγάλου CEO της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Η απόφαση που ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο αφορά σε διανομή μερίσματος 10% -που  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αντιστοιχεί σε περισσότερα  από 50 εκατ. ευρώ- και εξαρτάται αφενός, από την έγκριση των εποπτικών αρχών, αλλά και την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει. Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σε 15% το 2024 και 25% το 2025».

    Αλλά και ο Βασίλης Ψάλτης, CEO της  Alpha Bank, στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών στις 8 Μαΐου είχε αναφέρει: Επιβεβαιώνουμε ότι παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην επανέναρξη καταβολής μερισμάτων στους μετόχους μας από τα κέρδη του 2023, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών. Προτεραιότητα της διοίκησης είναι να διαμοιραστεί το 20% των κερδών της τρέχουσας χρονιάς.

    Διαβάστε επίσης

    Καραβίας (Eurobank): Στόχος η διανομή μερίσματος 25% από τα κέρδη του 2023

    Natech: H Τράπεζα Πειραιώς και το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτούν το επενδυτικό της έργο



    ΣΧΟΛΙΑ