• Τράπεζες

    Όλο το παρασκήνιο με το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία – Τι ζητούν οι τράπεζες


    Με αμοιβαίες υποχωρήσεις, κυβέρνηση και τραπεζίτες εμφανίζονται διατεθειμένοι να συμφωνήσουν στο νέο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

    Η χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κράτησε δύο ώρες και το κλίμα ήταν καλό.

    Οι τραπεζίτες  έκαναν ένα βήμα πίσω, καθώς με την πρόταση τους δέχονται να υπάγονται όλα τα δάνεια που έχουν προσημείωση πρώτη κατοικία στο νέο πλαίσιο. Έτσι, η μία βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές γεφυρώθηκε, απομένει τώρα να γεφυρωθεί και η άλλη, αυτή που αφορά την αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται.

    Οι πληροφορίες τόσο από κυβερνητικές όσο και από τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις, ότι υπήρξε πρόοδος σε όλα τα σημεία και απομένει να συζητηθούν τεχνικές λεπτομέρειες. Επίσης το νέο πλαίσιο θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

    Οι τραπεζίτες, σύμφωνα με το δικό τους σχέδιο, δέχονται να υπάγονται όλα τα δάνεια που έχουν προσημείωση πρώτη κατοικία στο νέο νόμο,  βάζουν όμως την εξής προϋπόθεση: Η αντικειμενική αξία της  πρώτης  κατοικίας να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδημα στις 20.000 ευρώ. Τα αντίστοιχα ποσά στο σχέδιο της κυβέρνησης είναι σχεδόν διπλάσια 200.000 με 250.000 ευρώ αξία και 35.000 ευρώ εισόδημα.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο των τραπεζών, στο νέο πλαίσιο θα μπορούν να υπαχθούν δάνεια που έχουν κοκκινίσει για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών.

    Οι δανειολήπτες που θα πληρούν τα κριτήρια -θα είναι δηλαδή επιλέξιμοι- θα προχωρούν σε ρύθμιση με την τράπεζα εξωδικαστικά και θα προστατεύει το σπίτι του από τον πλειστηριασμό.  Δεν θα χρειάζεται δηλαδή να προσφύγει ο δανειολήπτης στο δικαστήριο και να περιμένει  δικαστική απόφαση.

    Το αίτημα θα υποβάλεται στην διατραπεζική πλατφόρμα που θα δημιουργήσουν οι τράπεζες και θα λειτουργεί στη λογική της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

    Στην κατεύθυνση αυτή οι τράπεζες θα προχωρούν:

    • Σε επιμήκυνση της υπολειπόμενης διάρκειας του δανείου μέχρι και 20 χρόνια. Η επιμήκυνση θα είναι ανάλογη  με την ηλικία του δανειολήπτη, που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80 χρόνια (ηλικίας) στη λήξη του δανείου.
    • Θα προσφέρουν νέο μικρότερο επιτόκιο που θα είναι κυμαινόμενο (με βάση το euribor πλέον περιθωρίου).
    • «Κούρεμα» υπό προϋποθέσεις και όχι αδιακρίτως για όλους. Οι τραπεζίτες εισηγούνται «κούρεμα»  μόνο για τις περιπτώσεις  που το ύψος του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Θα κουρεύεται δηλαδή το επιπλέον ποσό. Παράδειγμα για δάνειο 150.000 ευρώ, στην περίπτωση που η εμπορική αξία του σπιτιού είναι 100.000 ευρώ, θα κουρεύονται οι 30.000 ευρώ και θα ρυθμίζεται το υπόλοιπο,  δηλαδή οι 120.000 ευρώ.
    • Επιδότηση -κατά το 1/3 της δόσης, σύμφωνα με το κυπριακό μοντέλο «Εστία»-,  θα δικαιούνται όσοι πληρούν τα ανωτέρω κριτήρια λαμβανομένης υπόψη της γενικής περιουσιακής τους κατάστασης. Δηλαδή καταθέσεις, άλλα ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία.

    Ακόμα γίνεται συζήτηση αν στο νέο πλαίσιο θα υπάγονται όσα δάνεια έχουν καταστεί υπερήμερα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Όπως και το τι θα γίνει με τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί στο νόμο Κατσέλη και δεν έχουν ακόμα εκδικαστεί.

    Αν δηλαδή τα δάνεια αυτά μείνουν στο παλαιό καθεστώς του νόμου Κατσέλη ή αν θα υπαχθούν στο  νέο πλαίσιο.

    Στη συνάντηση υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν  ο αντιπρόεδρος  της Κυβέρνησης,  υπουργός Οικονομίας- Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς),  Φωκίων Καραβίας (Eurobank),  Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νικόλας Καραμούζης και ο επικεφαλής του NPL Forum  της ΕΕΤ Θεόδωρος Καλαντώνης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 4 προσφορές για το Στοίχημα στην Τουρκία: Ποιους θα αντιμετωπίσει η Ιντραλότ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιάννης Αληγιζάκης (ΕΛΙΝ): Η αγορά βυθίζεται στην αβεβαιότητα – Γιατί μπαίνουμε στο ρεύμα με την ΗΡΩΝ



    ΣΧΟΛΙΑ