• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Με book building για τους ξένους και Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα η ΑΜΚ

    Τράπεζα Πειραιώς: Ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την προώθηση των Αρχών Ενδυνάμωσης των Γυναικών

    Τράπεζα Πειραιώς


    Με ταυτόχρονη διαδικασία σε Ελλάδα και εξωτερικό θα υλοποιηθεί η κεφαλαιακή αύξηση της τράπεζας Πειραιώς, στόχος της οποίας είναι να αντληθούν κεφάλαια της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.

    Όπως όλα δείχνουν για τους ξένους επενδυτές θα υπάρξει η διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης ενώ στην Ελλάδα θα ακολουθηθεί η διαδικασία της Δημόσιας Προσφοράς. Απαρχή όλων αυτών θα είναι το εύρος τιμών το οποίο και θα καθοριστεί από την τράπεζα.

    Σε ό,τι αφορά την κατανομή των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα υπάρχει επιμερισμός για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα σε υφιστάμενους μετόχους. Αν και ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο επιμερισμός αυτός, πιστεύεται ότι θα καλύπτει τις θέσεις που ήδη έχουν στην τράπεζα οι ιδιώτες Έλληνες μέτοχοι. Πέραν τούτων, η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από το βιβλίο προσφορών στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και θα είναι κοινή και για τα δύο σκέλη της κεφαλαιακής αύξησης. Δηλαδή, για την ιδιωτική τοποθέτηση στο  εξωτερικό και τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

    Επίσης, στην Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα εγγράφονται υποχρεωτικά στην ανώτατη τιμή του εύρους τιμών. Η προνομιακή κατανομή σε υφιστάμενους μετόχους θα αφορά μόνο τη Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα και όχι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό.

    Ακόμη, και με βάση τις πληροφορίες, η Δημόσια Προφορά στην Ελλάδα θα διακρίνεται σε δύο υποκατηγορίες. Δηλαδή, του μη ειδικούς επενδυτές και τους ειδικούς επενδυτές, που είναι οι υφιστάμενοι μέτοχοι. Με τη δυνατότητα μεταφοράς μετοχών μεταξύ των δύο κατηγοριών σε περίπτωση αδιάθετων μετοχών κάποιας από τις δύο κατηγορίες.  Η προνομιακή κατανομή των υφιστάμενων μετόχων που αναμένεται να αποφασιστεί από το ΔΣ της Τράπεζας θα ισχύσει τόσο για τους μη ειδικούς όσο και για τους ειδικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

    Από την άλλη πλευρά, και σε ό,τι αφορά το ΤΧΣ, αναμένεται στις επόμενες ημέρες να κοινοποιηθεί η στάση που θα τηρήσει στην επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Όπως όλα δείχνουν – και από τη στιγμή που η βούληση είναι να πέσει η μετοχή συμμετοχή του στην Τράπεζα κάτω από την καταστατική μειοψηφία (33,3%) – το ΤΧΣ μπορεί να τοποθετήσει κεφάλαια της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ