• Τράπεζες

    Με 5,6 δισ. προβλέψεις καθαρίζουν οι τραπεζικοί ισολογισμοί – Κεφαλαιακά σχέδια καταστρώνουν οι τράπεζες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Εγχειρήματα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σχεδιάζουν οι ελληνικές τράπεζες που δεν έχουν ακόμη παρά μόνον μερικώς ξετυλίξει τα χαρτιά τους.
    Πάντως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα φαίνεται πως έλαβαν επαρκέστατες προβλέψεις σε σχέση με όσα ζητούσαν οι θεσμοί για το 2020. Αυτό κατάγραψε όπως όλα δείχνουν η συζήτηση που είχαν με τα τεχνικά κλιμάκια.
    Το μέγεθος των προβλέψεων για το 2020 ήταν 1,1 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 1,3 δισ. ευρώ για την Alpha Bank, 1,1 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα ενώ η Eurobank έλαβε προβλέψεις 600 εκατ. ευρώ έχοντας νωρίτερα λάβει 1,5 δισ. ευρώ για το Cairo.

    Προγραμματισμός τραπεζών

    Mε 5,6 δισ. ευρώ προβλέψεις  και με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να επιδιώκουν εντός έτους μονοψήφια NPEs εκτιμάται πως:
    – Oι ισολογισμοί βρίσκονται προς ουσιαστική εξυγίανση.
    – Το εγχείρημα της Τράπεζας Πειραιώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- αναζήτηση κεφαλαίων- είναι πιθανόν να μιμηθούν και άλλα πιστωτικά ιδρύματα.
    Το ποσό των 5,6 δισ. ευρώ θεωρείται από τα μεγαλύτερα σε σχέση με τα κεφάλαια ποσά που έχουν λάβει ευρωπαίκές τράπεζες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα οικονομικά στάδια που έχει διαμορφώσει η πανδημία σε σχέση πάντα με τα κεφάλαιά τους .

    Ο Ηρακλής 2

    Από την άλλη πλευρά οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις τιτλοποιήσεις τους που για τον Ηρακλή 2 διαμορφώνονται σε 10-11 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, σε 2 δισ. ευρώ από την Alpha Bank, και σε 3 δισ. ευρώ από τη Eurobank ενώ η Εθνική κινείται στα 6,1 δισ. ευρώ του Frontier με τον Ηρακλή 1 ( όπου σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες δυναμική είναι η κινητοποίηση Davidson Kempner μαζί με Cepal κάτι που βγάζει νόημα αφού η τράπεζα δεν προχωρά σε Carve out).

    Μορατόρια – πλειστηριασμοί

    Το θέμα των πλειστηριασμών δεν είναι από εκείνα που διαμορφώνουν προβληματισμό στους θεσμούς ούτε και στις τράπεζες στην παρούσα φάση καθώς εκείνο που προέχει είναι η διαμόρφωση πολιτικής ώστε να υπάρξει πλήρης εξυγίανση του ισολογισμού.
    Σε ότι αφορά τα δάνεια που βγαίνουν από τα μορατόρια οι τράπεζες πραγματοποιούν συντηρητική πολιτική δηλαδή επί της ουσίας χρησιμοποιούν τα step up προϊόντα αλλά συγχρόνως κρίνουν και την πορεία των δανείων προκειμένου να τα θέσουν stage 2 ή όχι.
    Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις και εκτιμήσεις που ακούγονται από παράγοντες της αγοράς στην παρούσα τουλάχιστον φάση τα δάνεια που εισέρχονται σε στάδιο 2 απ’ όσα βρίσκονταν σε μορατόρια  και απαιτούν αυξημένες προβλέψεις έναντι των προηγούμενων είναι λίγα και δεν ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ