• Τράπεζες

    Κώστας Μιχαηλίδης: Σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα μετά την Εθνική, με… θέα την Ακρόπολη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Κώστας Μιχαηλίδης


    Με θέα την Ακρόπολη ο κ. Κώστας Μιχαηλίδης σχεδιάζει την επόμενη μέρα μετά την αποχώρηση του από πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας. Διότι σίγουρα η παραίτηση δεν ήταν στα σχέδια του.

    Και τους επόμενους μήνες θα αποφασίσει αν θα μείνει στην Αθήνα, ή αν θα επιστρέψει στο Λονδίνο, ή αν ο δρόμος και η αναζήτηση τον βγάλουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

    Προς το παρόν, η καθημερινότητα του περιλαμβάνει βόλτα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και την Αποστόλου Παύλου, που βγάζει στο Θησείο και στο Μοναστηράκι. Μία διαδρομή με θέα την Ακρόπολη, το λόφο του Φιλοπάππου, την Πνύκα. Και άλλοτε πάλι περπατά στα Αναφιώτικα, στην Πλάκα.

    Η θέα από το διαμέρισμα του στην περιοχή του Μακρυγιάννη ικανοποιεί απόλυτα μία από τις επιθυμίες του. Να βλέπει την Ακρόπολη.

    Την ίδια θέα είχε και από το δωμάτιο του στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, μέχρι να μετακομίσει στο διαμέρισμα του στην περιοχή του Μακρυγιάννη, και το ενοίκιο να τα πληρώνει η τράπεζα.

    Ο ίδιος στις λίγες ομολογουμένως συναντήσεις που είχε με δημοσιογράφους, από τα τέλη Δεκεμβρίου 2017 που ανέλαβε μη εκτελεστικός πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για το θαύμα του Παρθενώνα, τον Σωκράτη και τη μαιευτική του και πάντα δήλωνε «αισθάνομαι περισσότερο Ελληνας», καθώς έχει γεννηθεί στη Λεμεσό.

    Αν και ζούσε στο Λονδίνο, όταν η Εθνική –μετά τη σύντομη θητεία στην θέση του Προέδρου του κ. Τάκη Θωμόπουλου, ο οποίος αποχώρησε αφού συμπληρώθηκε ο χρόνος ώστε να έχει το bonus του αυτοκινήτου και του οδηγού με χρέωση της ΕΤΕ- αναζητούσε και πάλι πρόεδρο ο κ. Μιχαηλίδης εκδήλωσε ενδιαφέρον και βρέθηκε στην Αθήνα.

    Όμως από την αρχή φάνηκε πως ο Πρόεδρος ήθελε να έχει λόγο. Και πολλά ΔΣ κατέληγαν να είναι εξουθενωτικά για τους συμμετέχοντες. Εξάλλου όπως ο ίδιος ο κ. Μιχαηλίδης είχε πει: στις συνεδριάσεις του ΔΣ ακολουθείται η «μαιευτική μέθοδος» του Σωκράτη. Κάθε μέλος διατυπώνει τη γνώμη του και τα σημεία όπου διαφωνεί. Ακολουθεί διεξοδική συζήτηση ώστε να καταλήξουμε σε κοινή λύση. Ομόφωνα. «Νo vote, no veto» είναι η γραμμή.

    Όταν λοιπόν έληξε η θητεία, ο κ. Μιχαηλίδης ενημερώθηκε ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί. Τον ενημέρωσε ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, το ΤΧΣ. Και κυριολεκτικά ήταν μία «παραίτηση» που δεν την περίμενε.

    Στη συνέχεια -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- η ενόχληση του ήταν μεγάλη. Τόσο μεγάλη που δήλωσε δυσαρεστημένος ακόμα και για την ανακοίνωση της Εθνικής, που ενημέρωνε τα γνωστά, ότι δηλαδή ο πρόεδρος κ. Μιχαηλίδης στη συνεδρίαση του ΔΣ της 3ης Απριλίου ανακοίνωσε την απόφασή του να μην υποβάλει υποψηφιότητα για επανεκλογή κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων για το 2021, οπότε και λήγει η θητεία του. Και πως θεωρεί την απόφασή του ως το αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης ενός σημαντικού κύκλου στον μετασχηματισμό της τράπεζας.

    Ο ίδιος εξάλλου θεωρούσε πως το μεγάλο project του ήταν το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Εθνικής.

    Ένας μετασχηματισμός που ξεκίνησε με τουμπερλέκια, ντέφια και καστανιέτες, όταν τον Φεβρουάριο του 2019 περισσότερα από 100 στελέχη της Εθνικής Τράπεζας μαζεύτηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να ανταλλάξουν απόψεις και να χαράξουν ενιαία γραμμή, με απόλυτη συμφωνία. Σ’ αυτήν την εκδήλωσ0, αφού ολοκληρώθηκαν οι παρουσιάσεις για το μετασχηματισμό της τράπεζας, μοιράστηκαν σε όλα τα στελέχη τύμπανα και ντέφια και άρχισαν να παίζουν, ξέροντας και μη, μουσική. Σε μία προσπάθεια να υπάρξει συγχρονισμός και αλληλεπίδραση…Με τον κ. Μιχαηλίδη να κτυπά το τουμπερλέκι, όπως έκαναν και όλα τα στελέχη πρώτης γραμμής της τράπεζας…

    Αυτά όμως είναι παρελθόν.

    Τώρα ο κ. Μιχαηλίδης, σχεδιάζει να επιδιώξει άλλα επαγγελματικά ενδιαφέροντα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΤΕ για την παραίτηση του.

    Εξάλλου το ΔΣ της Εθνικής, ζήτησε από τον κ. Μιχαηλίδη να παραμείνει στη διάθεση της Τράπεζας ως επίτιμος σύμβουλος για περίοδο έξι μηνών μετά τη διαδοχή του. Μέχρι το τέλος του έτους δηλαδή…



    ΣΧΟΛΙΑ